”Saudisk olja viktigare för omvärlden än jemeniters blod”

42
Terrorbombing mot skolebarn. Et av ofrene for Saudi-Arabias bombing 7. april 2019. Skjermdump fra MintPress.
Patrik Paulov

Av Patrik Paulov.

Attackerna mot oljeläggningar i Saudiarabien är ett försök att få slut på kriget mot Jemen. Det menar den jemenitiske journalisten Hussain Albukhaiti. Han avvisar bestämt talet om att Iran skulle ligga bakom.

– Den jemenitiska armén och Huthirörelsen har tidigare utfört attacker mot mål i Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten, mål som ligger på samma avstånd från Jemen eller ännu längre bort än de oljeanläggningar som angreps förra helgen. Då sade saudierna ingenting om att angreppen utförts från iransk mark eller av iranska styrkor i Irak. Så varför ändrar saudierna sin berättelse nu?

Vi når journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti i hans hem i Jemens huvudstad Sanaa. Staden regeras sedan fem år tillbaka av Huthirörelsen, eller Ansarullah, som rörelsen egentligen heter. Hussain Albukhaiti stöder huthierna, och han beskriver dem som en folklig rörelse som försvarar Jemens suveränitet mot västmakter och Gulfstater.

Samma dag som vi kontaktar honom sade Saudiarabiens försvarsdepartement att de har ”bevis” för att det var Iran som låg bakom de spektakulära attackerna. Hussain Albukhaiti påpekar att ogrundade anklagelser om Irans inblandning i konflikten framförts sedan kriget mot Jemen inleddes 2015. Problemet för Saudiarabien är att man inte lyckats få direkt militärt stöd av USA.

Hussain Albukhaiti

– Syftet med att nu peka ut Iran är att Saudiarabien vill att USA och det internationella samfundet ska agera och kanske rentav sända trupper för att bekämpa Iran och huthierna i Jemen. Jag tror inte saudierna själva vågar angripa Iran, Saudiarabien är en svag stat. De vill få med sig Trump.

Varför väljer Huthirörelsen att trappa upp konflikten genom att utföra attacker inne i Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten, som också deltar i angreppet på Jemen? Vad vill huthierna uppnå?

– Det är en taktik de använt under en tid, och saudierna var förvarnade. Huthierna har upprepade gånger sagt att om inte saudierna slutar bomba Jemen och döda civila, och om de inte lyfter blockaden och låter mat och mediciner föras in i landet, så väntar en större attack inne i Saudiarabien, svarar Hussain Albukhaiti och fortsätter:

– Har saudierna lyssnat på varningarna? Nej, efter fem års krig och blockad är Jemen den värsta humanitära katastrofen i världen. I ett försök att få slut på detta väljer huthierna att slå till mot oljeindustrin, den saudiska ekonomins ryggrad. Oljan är orsaken till att Saudiarabien har omvärldens stöd. Men om oljeflödet stryps kanske det internationella samfundet skulle se på kriget mot Jemen på ett annat sätt och agera för att få slut på det.

De brinnande oljeanläggningarna har fått massiv medieuppmärksamhet. Hussain Albukhaiti menar att det visar vad omvärlden anser är viktigt.

– Fler än 250.000 jemeniter har dött på grund av blockaden. 17.000 har dött till följd av bombningarna. Infrastrukturen har raserats och landet står på randen till kollaps. Jag tror inte ni kan förstå hur dålig situationen är för oss. Just nu hindrar saudierna tretton fartyg lastade med mat och mediciner från att nå den jemenitiska hamnstaden Hudeida. Och bränslebristen är akut.

– Ändå får katastrofen i Jemen inte alls samma uppmärksamhet som attackerna mot den saudiska oljan. Oljan är viktigare än jemeniternas blod. Bakgrund

Förra gången Proletären intervjuade Hussain Albukhaiti var i december 2018. Då var Huthirörelsens delegater på plats i Stockholm för att förhandla med den saudistödda exilregeringen under ledning av Abd Rabu Mansur Hadi. Ett avtal slöts mellan de två parterna.

Vi frågar Hussain Albukhaiti vad som skett sedan dess. Det korta svaret vi får är ”ingenting”. Det märks inte minst när det gäller avtalspunkten om att de stridande parterna ska lämna den för jemeniterna livsviktiga hamnstaden Hudeida.

– Nyligen beslutade FN:s observatörer i Hudeida att upprätta en ledningscentral för att övervaka brott mot vapenvilan. Det tog nio månader att göra det som borde ha skett direkt. Huthirörelsen har lämnat Hudeida, vilket välkomnats av FN. Men Saudiarabien och Förenade Arabemiraten styrkor har inte uppfyllt sin del av avtalet.

Hussain Albukhaiti menar att det här visar på Stockholmsavtalets svaghet.

– På marken i Hudeida finns styrkor uppbackade av Förenade Arabemiraten, som varken accepterar fredsavtalet eller Hadis exilregering. Avtalet har slutits med en part som inte har något verkligt makt. Det är därför som Huthirörelsen menar att det för stunden bästa sättet att få slut på kriget är att slå tillbaka mot de stater som angriper Jemen, avslutar Hussain Albukhaiti.


Denne artikkelen ble først publisert i Proletären.

Andre artikler av Patrik Paulov på steigan.no her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dette var jo ikke akkurat en sjokkerende nyhet. Men houtiene velger riktig strategi

 2. Amerikanerne støtte til franskmennenes rasistiske undertrykkelse av vietnameserne har fortsatt ikke fått nok motbør i våre fake-media. Men støtten som formidles til et av klodens grusomste regimer, nemlig det teokratiske olje-monarkiet Saudi-Arabia, er noe av det mest ynkelige, kvalmende og dobbeltmoralske USA har klart å prestere i sin “forfølgelse av egne interesser”. Jeg har vanskelig for å forestille meg at Trumps velgermasse aksepterer hvordan han slikker disse gull-alibabaene oppetter ryggen for å få deres almisser. Dette er tross alt de samme jude-kristne kjernevelgerne som kaller hele Midtøsten for Irakistan, og som legger skylden for 9-11 på “those people down there in the desert”. Hvordan i helvete kan de akseptere at Trump danser sverd-dansen med de motbydelige hodekapperne fra Riyadh?

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Amerikanere er vel omtrent den mest manipulerte befolkning i verden. Bare slått av nordmenn

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er to Torger Salih registrert her, så den ene kan være ekte og den andre falsk. At det er den falske Torgeir som oppfører seg som en fanatiker, ville i såfall være ganske slemt mot den ekte Torgeir, om han ikke er gal på samme måten.

 5. Veldig enkelt sagt. De “marxistene” som er enige med dere nazister i at en “etnisk rein” stat er et mål, og som igangsetter folkemord på etniske minoriteter på det grunnlaget, seiler under falskt flagg. Det viste seg da også i praksis ved at USA begynte å levere våpen til Røde Khmer etter at de var blitt fordrevet fra makta i 1979.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Så det er ikke nok å ha korrekt syn på alt mulig rart fra Holocaust til innvandring, jøder, muslimer osv, men du klarer å være fiende med noen som mener feil om et folkemord i langtvekkistan, hvor ingen av dere snakker språket, og hvor det har vært investert store summer i å fordele skyld, siden det skjedde under den kalde krigen?

  Kan du forstå at du da virker litt koko på vanlige folk, unsett om du er Torgeir eller Kjell?

  Bare at du mente at det måtte da være en selvfølgelighet at feil syn på Pol Pot var noe man måtte ha fiendskap over, er veldig fortellende på sitt vis.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Ikke for å avbryte debatten som går på samtlige tråder. Men houthiene ser ut til å ha holdt ord da de meldte om et nytt stort angrep mot SA. De har drept hundrevis og fanget tusenvis av soldater (inkludert mange høyerestående offiserer i SAs hær) i et slag de siste 72 timene. Delvis inne på SAs territorie

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

34 flere kommentarer

Deltakere