”Saudisk olja viktigare för omvärlden än jemeniters blod”

0
Terrorbombing mot skolebarn. Et av ofrene for Saudi-Arabias bombing 7. april 2019. Skjermdump fra MintPress.

Av Patrik Paulov.

Attackerna mot oljeläggningar i Saudiarabien är ett försök att få slut på kriget mot Jemen. Det menar den jemenitiske journalisten Hussain Albukhaiti. Han avvisar bestämt talet om att Iran skulle ligga bakom.

– Den jemenitiska armén och Huthirörelsen har tidigare utfört attacker mot mål i Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten, mål som ligger på samma avstånd från Jemen eller ännu längre bort än de oljeanläggningar som angreps förra helgen. Då sade saudierna ingenting om att angreppen utförts från iransk mark eller av iranska styrkor i Irak. Så varför ändrar saudierna sin berättelse nu?

Vi når journalisten och politiske analytikern Hussain Albukhaiti i hans hem i Jemens huvudstad Sanaa. Staden regeras sedan fem år tillbaka av Huthirörelsen, eller Ansarullah, som rörelsen egentligen heter. Hussain Albukhaiti stöder huthierna, och han beskriver dem som en folklig rörelse som försvarar Jemens suveränitet mot västmakter och Gulfstater.

Samma dag som vi kontaktar honom sade Saudiarabiens försvarsdepartement att de har ”bevis” för att det var Iran som låg bakom de spektakulära attackerna. Hussain Albukhaiti påpekar att ogrundade anklagelser om Irans inblandning i konflikten framförts sedan kriget mot Jemen inleddes 2015. Problemet för Saudiarabien är att man inte lyckats få direkt militärt stöd av USA.

Hussain Albukhaiti

– Syftet med att nu peka ut Iran är att Saudiarabien vill att USA och det internationella samfundet ska agera och kanske rentav sända trupper för att bekämpa Iran och huthierna i Jemen. Jag tror inte saudierna själva vågar angripa Iran, Saudiarabien är en svag stat. De vill få med sig Trump.

Varför väljer Huthirörelsen att trappa upp konflikten genom att utföra attacker inne i Saudiarabien och i Förenade Arabemiraten, som också deltar i angreppet på Jemen? Vad vill huthierna uppnå?

– Det är en taktik de använt under en tid, och saudierna var förvarnade. Huthierna har upprepade gånger sagt att om inte saudierna slutar bomba Jemen och döda civila, och om de inte lyfter blockaden och låter mat och mediciner föras in i landet, så väntar en större attack inne i Saudiarabien, svarar Hussain Albukhaiti och fortsätter:

– Har saudierna lyssnat på varningarna? Nej, efter fem års krig och blockad är Jemen den värsta humanitära katastrofen i världen. I ett försök att få slut på detta väljer huthierna att slå till mot oljeindustrin, den saudiska ekonomins ryggrad. Oljan är orsaken till att Saudiarabien har omvärldens stöd. Men om oljeflödet stryps kanske det internationella samfundet skulle se på kriget mot Jemen på ett annat sätt och agera för att få slut på det.

De brinnande oljeanläggningarna har fått massiv medieuppmärksamhet. Hussain Albukhaiti menar att det visar vad omvärlden anser är viktigt.

– Fler än 250.000 jemeniter har dött på grund av blockaden. 17.000 har dött till följd av bombningarna. Infrastrukturen har raserats och landet står på randen till kollaps. Jag tror inte ni kan förstå hur dålig situationen är för oss. Just nu hindrar saudierna tretton fartyg lastade med mat och mediciner från att nå den jemenitiska hamnstaden Hudeida. Och bränslebristen är akut.

– Ändå får katastrofen i Jemen inte alls samma uppmärksamhet som attackerna mot den saudiska oljan. Oljan är viktigare än jemeniternas blod. Bakgrund

Förra gången Proletären intervjuade Hussain Albukhaiti var i december 2018. Då var Huthirörelsens delegater på plats i Stockholm för att förhandla med den saudistödda exilregeringen under ledning av Abd Rabu Mansur Hadi. Ett avtal slöts mellan de två parterna.

Vi frågar Hussain Albukhaiti vad som skett sedan dess. Det korta svaret vi får är ”ingenting”. Det märks inte minst när det gäller avtalspunkten om att de stridande parterna ska lämna den för jemeniterna livsviktiga hamnstaden Hudeida.

– Nyligen beslutade FN:s observatörer i Hudeida att upprätta en ledningscentral för att övervaka brott mot vapenvilan. Det tog nio månader att göra det som borde ha skett direkt. Huthirörelsen har lämnat Hudeida, vilket välkomnats av FN. Men Saudiarabien och Förenade Arabemiraten styrkor har inte uppfyllt sin del av avtalet.

Hussain Albukhaiti menar att det här visar på Stockholmsavtalets svaghet.

– På marken i Hudeida finns styrkor uppbackade av Förenade Arabemiraten, som varken accepterar fredsavtalet eller Hadis exilregering. Avtalet har slutits med en part som inte har något verkligt makt. Det är därför som Huthirörelsen menar att det för stunden bästa sättet att få slut på kriget är att slå tillbaka mot de stater som angriper Jemen, avslutar Hussain Albukhaiti.


Denne artikkelen ble først publisert i Proletären.

Andre artikler av Patrik Paulov på steigan.no her.

Forrige artikkelIS-terrorist fikk behandling for krigsskader i Sverige før han vendte tilbake til krigen
Neste artikkelEdward Snowden om Trump, privatlivets fred og demokrati