Saudi-Arabias angivelige beviser mot Iran er tynn suppe

0
Røyken fra brannen etter droneangrepet på oljeanlegget i Abqaiq. Skjermdump fra TV-sendingen til Telegraph.

Forsvarsdepartementet i Saudi-Arabia hadde slått på stortromma og annonsert at de skulle legge fram ugjendrivelige beviser for at angrepet på oljeanlegget i Abqaiq kom fra Iran og ikke fra Jemen. Men det de faktisk la fram var tynne saker. Den saudi-arabiske nyhetskanalen al-Arabiyah gjør sitt beste, men det klinger hult.

Oberst Turki al-Maliki sa på pressekonferansen at droneangrepet «utvilsomt var sponset av Iran» og «ikke kom fra Jemen til tross for at Iran gjorde sitt ytterste for å få det til å se slik ut». Javel, men så var det bevisene, da, hva med dem?

Der stoppet det opp. al-Maliki viste pressa vrakdeler av dronene. Han hevdet at de var av iransk fabrikat og at de «måtte ha kommet fra nord».

Og det var det. Han gikk ikke en gang så langt som til å si at Iran sto bak angrepet, sjøl om han insinuerte det.

USAs utenriksminister Mike Pompeo dro straks på statsbesøk til sine venner i oljediktaturet og erklærte at «dette var en krigshandling».

Og klart det var en krigshandling. Jemen er i krig med Saudi-Arabia og for en gangs skyld har den jemenittiske geriljaen klart å svare på de tusenvis av angrepene som Saudi-Arabia har rettet mot Jemen gjennom mer enn fire år med folkemorderisk krig. Det var sjølsagt en krigshandling. Ingen har påstått at det var et uttrykk for kjærlighet og vennskap. Men heller ikke pompøse Pompeo presenterte noe som kunne likne bevis for at det hadde vært Iran som sto bak angrepet. Han hevdet i stedet, fortsatt uten bevis, at Iran har stått bak nesten 100 angrep på Saudi-Arabia, og gjorde dermed alle houthi-geriljaens angrep på hodekapperregimet til «iranske». Fortsatt uten skinn av bevis.

Sjefen til Pompeo, Donald Trump, derimot, var slett ikke så skråsikker. Han sa at det «lot til at Iran sto bak», men han ønsket å unngå militær konflikt med Iran. For dette er han blitt skjelt ut av neocon senator Lindsey Graham, og antakelig for å vise at han er «tough on Iran» har Trump lansert en ny runde med ulovlige sanksjoner mot landet.

Men heller ikke Pentagon, State Department eller Det hvite hus har levert noe som likner beviser mot Iran.

Houthi-geriljaen presenterer detaljer om sitt angrep

Derimot har ikke houthi-geriljaen unnlatt å legge fram detaljer om angrepet. Deres brigadegeneral Yahya Sari la 18. semptember fram mer om angrepet på Abqaiq og Khurais. Han sa at droneangrepet var koordinert og satt inn fra tre posisjoner i Jemen. Han viste også dronefoto som geriljaen tydeligvis måtte ha tatt før angrepet for å vise situasjonen før og nå.

Sari hevdet at virkningene av angrepet var mye større enn det USA og Saudi-Arabia hadde gitt uttrykk for og at de prøvde å redusere betydningen av houthigeriljaens offensiv.

Et lite utvalg av houthienes dronevåpen

Sari sa at det var nye Qasef-3 ubemannede droner som tok av fra den ene posisjonen. Langtrekkende Samad-3-droner fløy fra posisjon nummer to og jetdrevne droner ble sendt fra den siste posisjonen. Houthi-geriljaen presenterte noen av disse våpnene i juli 2019 og sa den gangen at de ville «endre krigens gang», noe som ikke kan sies å ha vært en overdrivelse. Geriljaen har kjøpt og utviklet en lang serie droner som ledd i sin assymetriske krigføring. De fleste av dem er omtalt her. Noen av disse dronene er av iransk fabrikat, og noen later til å være videreutviklet eller modifisert av houthiene.

Samad-dronene er oppkalt etter houthi-lederen Saleh al-Samad som ble drept i 2018, og denne droneserien ble presentert her. Faktum er at houthiene lenge har arbeidet med å utvikle dronene sine for å kunne ramme Saudi-Arabia på den måten de har gjort nå. Dette er fattigmanns våpen. Det er Davids slynge mot Goliat.

Fra houthienes utstilling av dronene sine i juli 2019. Southfront.

Saudi-Arabia har tapt krigen, fortsetter de nå, er det veien til undergangen

Verken Saudi-Arabia eller USA ønsker å anerkjenne at houthiene er blitt en reell trussel mot Saudi-Arabias eksistens. Det er også enorme økonomiske grunner til dette. Hvem vil investere i Aramco hvis anleggene deres blir utslettet i morgen? I tillegg til at de gjerne vil anklage Iran for alt, har de en tilleggsagenda, og den handler om så lenge som mulig å dekke over hvor katastrofal krigen i Jemen er og har vært og dekke over det nederlaget de faktisk har lidd. De ønsker også å dekke over at til tross for enorme våpenkjøp er Saudi-Arabias luftforsvar så elendig at det ikke klarer å hindre droneangrep av den typen vi har sett nå. Både for USA og Saudi-Arabia er jo dette katastrofalt.

Dette kan bli hodekappernes bane. Houtiene slo ut halvparten av Saudi-Arabias og fem prosent av verdens oljeproduksjon. De har våpen til å slå ut resten av kongedømmets produksjon, med de virkningene det vil få regionalt og globalt.

Forrige artikkelWallström bröt mot folkrätten
Neste artikkelHvordan houthiene veltet sjakkbrettet