Over 40 prosent av handleposen din har tilknytning til skatteparadis

2

En gjennomgang gjort av Attac Norge viser at over 40 prosent av en gjennomsnittlig handlepose kan knyttes til skatteparadis! Dette skriver Attac Norge som fortsetter:

«Panama Papers, Paradise Papers, LuxLeaks: De siste årene har vi sett store skandaler knyttet til lekkasjer fra skatteparadis. Varslere har funnet og videreformidlet dokumentasjon på massiv skatteunndragelse som involverer tusenvis av rikfolk, selskaper og korrupte statsledere. Samtidig har forskere funnet stadig mer informasjon om skatteparadisene og gjort beregninger på hvor mye penger som egentlig er gjemt der.

Også våre vanlige dagligvarer er tilknyttet slike skatteparadis. Mye går gjennom Sveits som internasjonale giganter som Nestlé eller Mondolez, eieren til Freia. Andre som Findus har spor direkte til de Britiske Jomfruøyene. Samtidig er norske aktører, inkludert kjedene og samvirkebedriftene, på norske hender og uten kompliserte eierskapsstrukturer. Det som likevel drar opp prosenten så kraftig er en enkelt eier, Stein Erik «Rimi» Hagen. Som største aksjonær og styreformann i Orkla ASA har han flyttet hele formuen sin til Sveits for å unngå norsk skatt. En rekke andre av de mindre eierne i Orkla-konsernet er også tilknyttet skatteparadis på ulikt vis, men Orkla har over 500 eiere. Orkla-konsernet i seg sjøl gjør ingenting galt og har en ryddig selskapsstruktur, men gjennom eiere som Hagen forsvinner likevel penger til skatteparadis.»

Rapporten fra Attac finnes her.

I dokumentet nevner Attac en lang rekke selskaper som dominerer i norske butikker, slik som Findus Norge, som er datterselskap av Nomad Foods Europe Limited, som igjen er registrert på De britiske jomfruøyene. De nevner Maarud, som er eid av Intersnack Nordics AS, som er registrert i Nederland, men der Attack mener de har vilkår som svarer til et skatteparadis. Merkevareprodusenter som Nestlé, Unilever og Coca-Cola er naturligvis alle involvert i dette systemet.

Totalt finner Attac at 10 prosent av dagligvarene i norske butikker har direkte tilknytning til skatteparadiser, 32 prosent har indirekte tilknytning og 58 prosent ingen tilknytning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Jeg synes det er ganske utrolig at det skal være så mye penger i skatteparadis. Hvordan får de dem ut av landet? Jeg får jo ikke lov å sende noen skarve kroner til Frankrike uten at jeg må stå til fullt regnskap.

  2. Hørte et foredrag en gang der det ble sagt at de enkleste pengene tjener du når du kjøper et norsk selskap som har overskudd og gjør det multinasjonalt. Da forsvinner 20 % skatt på overskuddet i en jafs, og pengene går rett på konto i Paradis.

    Det morsomme er at dersom Norge gikk vekk fra MOMS og over til OMS, måtte også disse selsklapene betale avgift på sin omsetning, noe de ikke gjør i dag. Dersom vi i tillegg la en miljøskatt på aksjeutbytte (EDIT: som i dag betaler NULL skatt når utbyttet plasseres i et selskap eller føres ut av landet) på 2 til 5 %, ville de som forurenser mest få bidra mest til miljøet.

    Men det vil verken Høyre eller AP. Sosialisering av tapene, privatisering av gevinstene. Løsningen for dagens begredelige økonomiske situasjon. En liten ommøblering, rekalkulering, restrukturering, og de som er minst skyldige i nederlaget betaler regningen som vanlig. (Fra boka til Hans Magnus Enzensberger som oversatt til norsk heter Det myke monsteret Brussel eller umyndiggjøringen av Europa)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere