Over 40 prosent av handleposen din har tilknytning til skatteparadis

0

En gjennomgang gjort av Attac Norge viser at over 40 prosent av en gjennomsnittlig handlepose kan knyttes til skatteparadis! Dette skriver Attac Norge som fortsetter:

«Panama Papers, Paradise Papers, LuxLeaks: De siste årene har vi sett store skandaler knyttet til lekkasjer fra skatteparadis. Varslere har funnet og videreformidlet dokumentasjon på massiv skatteunndragelse som involverer tusenvis av rikfolk, selskaper og korrupte statsledere. Samtidig har forskere funnet stadig mer informasjon om skatteparadisene og gjort beregninger på hvor mye penger som egentlig er gjemt der.

Også våre vanlige dagligvarer er tilknyttet slike skatteparadis. Mye går gjennom Sveits som internasjonale giganter som Nestlé eller Mondolez, eieren til Freia. Andre som Findus har spor direkte til de Britiske Jomfruøyene. Samtidig er norske aktører, inkludert kjedene og samvirkebedriftene, på norske hender og uten kompliserte eierskapsstrukturer. Det som likevel drar opp prosenten så kraftig er en enkelt eier, Stein Erik «Rimi» Hagen. Som største aksjonær og styreformann i Orkla ASA har han flyttet hele formuen sin til Sveits for å unngå norsk skatt. En rekke andre av de mindre eierne i Orkla-konsernet er også tilknyttet skatteparadis på ulikt vis, men Orkla har over 500 eiere. Orkla-konsernet i seg sjøl gjør ingenting galt og har en ryddig selskapsstruktur, men gjennom eiere som Hagen forsvinner likevel penger til skatteparadis.»

Rapporten fra Attac finnes her.

I dokumentet nevner Attac en lang rekke selskaper som dominerer i norske butikker, slik som Findus Norge, som er datterselskap av Nomad Foods Europe Limited, som igjen er registrert på De britiske jomfruøyene. De nevner Maarud, som er eid av Intersnack Nordics AS, som er registrert i Nederland, men der Attack mener de har vilkår som svarer til et skatteparadis. Merkevareprodusenter som Nestlé, Unilever og Coca-Cola er naturligvis alle involvert i dette systemet.

Totalt finner Attac at 10 prosent av dagligvarene i norske butikker har direkte tilknytning til skatteparadiser, 32 prosent har indirekte tilknytning og 58 prosent ingen tilknytning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFinnes det syriske barn i Syria?
Neste artikkelHva skjedde med Luigi Di Maios anti-atomvåpen forpliktelse?