USA truer med å trekke ut troppene fra Tyskland. Flere tyske politikere: Flott, ta med dere atombombene i samme slengen!

0
Ramstein-basen i Tyskland er hovedbasen for US Air Force i Europa. Wikipedia.

Av Knut Lindtner.

USAs ambassadør til Berlin, Richard Grenell, har truet med at USA vil trekke troppene sine ut av Tyskland dersom ikke Tyskland begynner å betale 2 prosent av sitt BNP til det militære. USA har 35.000 soldater i Tyskland. I tillegg kommer 17.000 amerikanske sivilister som arbeider på basene. En del tyske politikere svarer på trusselen med applaus og sier at USA må ta med seg atomvåpnene sine i samme slengen. Knut Lindtner kommenterer.

Denne utviklingen med skjerpete motsetninger mellom de to store imperialistiske maktene Tyskland og USA har ligget lenge i kortene. Tyskland ønsker å etablere EU som en egen politisk, økonomisk og ikke minst militær stormakt i konkurranse med USA. Stikkord: EU-hæren. Da kan de ikke imøtekomme USA-kravet om minst 2% av BRP til Nato som i praksis er til USA. Det er ikke økonomi til dobbel opprustning.

Og konflikten forsterkes av USAs eskalering av konflikten i forhold til Russland. Tyskland mangler energi som Russland i økende grad forsyner dem og nå snart også gjennom North Stream II-ledningen med gass i Østersjøen. Denne utvekslingen av energi/økonomi mellom Tyskland og Russland gjør begge landene i økende grad avhengige av hverandre. Å forberede seg på krig mot Russland i en slik situasjon er i praksis en selvmordsforberedelse for Tyskland, altså fullstendig meningsløst for et land med stormaktsambisjoner og fremtidsplaner.

Men også av denne grunnen oppfatter USA Tyskland som en upålitelig alliert – noe de har helt rett i. Men den tyske kapitalismens interesser er ikke identisk med USA-imperialismens. Det er nå et tydelig motsetningsforhold mellom disse to store Nato-maktene som forsterkes hele tiden. Dette har ligget lenge i kortene, men kommer nå til overflaten på ulike vis, f.eks. ved at de nekter å delta under USA-kommando i Persiabukten.

Og Norge – hvilken side skal EU-kåte norske politikere velge, den tyske eller USAs. Foreløpig er de stille i båten, men lettere vil det ikke bli fremover. Valget står mellom tysk imperialisme eller USAs variant.


US threatens to withdraw troops from Germany

USAs ambassadør til Polen, Georgette Mosbacher, skriver på Twitter at Polen betaler 2 prosent til det militære og vil gjerne ta imot USAs soldater fra Tyskland.

Forrige artikkelBill Clinton fløy med «Lolita Express» til Oslo og møtte Bondevik
Neste artikkelTerroristene i Idlib nedkjempes landsby for landsby