Klimaaktivister blokkerte jernbane med biltransport i Tyskland

0
Fra en miljøprotest i Tyskland. Foto: Shutterstock

Klimaaktivister i Tyskland har lansert en ny aksjonsform. De har blokkert togtransport med nye biler fra Volkswagen Werke i Wolfsburg. Morgenpost i Berlin kaller det en spektakulær aksjon. Gruppa kaller seg H-Block VW. De blokkerte også ei jernbanebru der de hadde hengt opp et banner med teksten «I want you to panic … and take action! Abolish capitalism.» Første ledd er som kjent et sitat fra den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som er blitt et ikon for klimabevegelsen.

Det var bare et 30-talls aktivister som blokkerte togene, men det er jo en effektiv aksjonsform. Et annet spørsmål er hva slags forankring denne «anti-kapitalismen» har i arbeiderklassen. Tysk bilindustri er inne i ei alvorlig krise og arbeidsplassene i industrien er truet. I bransjen sies det at man står overfor «enorme problemer». Det er fattet politiske vedtak om en rask overgang til elbiler som bransjen neppe har noen forutsetninger til å makte. En annen sak er at energiforsyninga heller ikke vil klare det. Tyskland har vært på randen av blackout tre ganger i 2019 og det er med under tre prosent elektriske biler.

Bilbransjen snakker om at den vil miste 15 til 20 prosent av arbeidsplassene innen 2030. I verste fall kan det være snakk om hundretusener av arbeidsplasser. For å eventuelt få til en del av den teknologiske revolusjonen som overgangen til elbiler vil kreve trengs det enorme mengder kapital, men hvem vil investere i en bransje som er så usikker?

Volkswagen solgte 2,8 prosent færre biler første halvår 2019 sammenliknet med 2018. For Daimler var nedgangen 4,7 prosent.

For anarkister er det sikkert greit å bidra til å få en industrisektor i kne. De behøver jo ikke å bry seg om produksjon, teknologi, energiforsyning eller arbeidsplasser. Men for arbeiderklassen skal helst politikken være basert på virkeligheten og på praktisk gjennomførbare løsninger og ikke bare ønsketenkning.

Forrige artikkelHvor lenge kan «fargerevolusjonen» i Hong Kong pågå?
Neste artikkelKrig med ”fredliga” medel dödar också människor