– Israels droneangrep på Irak ble gjennomført fra SDF-kontrollert område i Syria

0
Israel har angrepet sine nabolande med droner. Foto: U.S. Army/cc

Israel har gjennomført en serie droneangrep mot mål i Irak. Iraks etterretningstjeneste hevder at disse angrepene er gjennomført fra SDF-områdene i Syria. Dette skriver Middle East Eye. En irakisk tjenestemann sier til nyhetskanalen at disse angrepene dessuten er blitt finansiert og støttet av Saudi-Arabia.

Fra juli 2019 har bomber fra droner rammet militærbaser, våpenlagre og konvoier i Irak. Det skal ha vært anlegg som brukes av Hashd al-Shaabi (PMF), en sjiamilits med tette bånd til Iran.

Tjenestemenn i USA har bekreftet at Israel har stått bak disse angrepene, skriver New York Times.

En bil som skal ha blitt rammet av et israelsk droneandrep i Irak. Southfront.

SDF er en kurdiskdominert milits som i allianse med USA kontrollerer det ressursrike Nordøst-Syria, ca. 27 prosent av Syrias landområde. Middle East Eye har bedt SDF om å kommentere denne nyheten, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Irakiske tjenestemenn sier at Israel er avhengig av å bruke baser i Syria for å ramme mål i Irak sidne de israelske dronene ikke har tilstrekkelig rekkevidde til å nå så langt fra baser i Israel.

Kartet viser de stedene som er rammet av israelske droner i Irak.

De samme kildene hevder at planene for disse angrepene ble lagt da Thamer al-Sabhan, Saudi-Arabisk minister for gulfaffærer, besøkte SDF-områdene i juni 2019. al-Sabhan er kjent for å være en av de nærmeste operatørene til kronprins Mohammed bin Salman (MBS). al-Sabham var i Nordøst-Syria i et forsøk på å få de arabiske stammene til å slutte opp om SDF og han hadde møter med stammeledere, SDF-ledere og USAs utsending i regionen William Robak. al-Sabhan skal ha betalt SDF for å la Israel bruke disse basene til sine droner.

Også Saudi-Arabia er blitt bedt om å kommentere disse nyhetene, men har foreløpig ikke gjort det.

Wikipedia skriver at Saudi-Arabia har hatt et samarbeid med SDF siden 2018 og har koordinert sin støtte til den kurdiskdominerte militsen med USA. Saudi-Arabia har også opprettet et rekrutteringssenter for å rekruttere til SDF der rekruttene tilbys 200 $ i måneden. Saudi-Aarabia har også opprettet kommunikasjonssentraler i Qamshili og Hasakah.

I Irak oppfattes de israelske angrepene som «en krigserklæring».

Forrige artikkelLangt flere skogbranner i Angola enn i Brasil
Neste artikkelAlvorlig drikkevannskrise i Newark, New Jersey
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).