– Israels droneangrep på Irak ble gjennomført fra SDF-kontrollert område i Syria

0
Israel har angrepet sine nabolande med droner. Foto: U.S. Army/cc

Israel har gjennomført en serie droneangrep mot mål i Irak. Iraks etterretningstjeneste hevder at disse angrepene er gjennomført fra SDF-områdene i Syria. Dette skriver Middle East Eye. En irakisk tjenestemann sier til nyhetskanalen at disse angrepene dessuten er blitt finansiert og støttet av Saudi-Arabia.

Fra juli 2019 har bomber fra droner rammet militærbaser, våpenlagre og konvoier i Irak. Det skal ha vært anlegg som brukes av Hashd al-Shaabi (PMF), en sjiamilits med tette bånd til Iran.

Tjenestemenn i USA har bekreftet at Israel har stått bak disse angrepene, skriver New York Times.

En bil som skal ha blitt rammet av et israelsk droneandrep i Irak. Southfront.

SDF er en kurdiskdominert milits som i allianse med USA kontrollerer det ressursrike Nordøst-Syria, ca. 27 prosent av Syrias landområde. Middle East Eye har bedt SDF om å kommentere denne nyheten, men har foreløpig ikke fått noe svar.

Irakiske tjenestemenn sier at Israel er avhengig av å bruke baser i Syria for å ramme mål i Irak sidne de israelske dronene ikke har tilstrekkelig rekkevidde til å nå så langt fra baser i Israel.

Kartet viser de stedene som er rammet av israelske droner i Irak.

De samme kildene hevder at planene for disse angrepene ble lagt da Thamer al-Sabhan, Saudi-Arabisk minister for gulfaffærer, besøkte SDF-områdene i juni 2019. al-Sabhan er kjent for å være en av de nærmeste operatørene til kronprins Mohammed bin Salman (MBS). al-Sabham var i Nordøst-Syria i et forsøk på å få de arabiske stammene til å slutte opp om SDF og han hadde møter med stammeledere, SDF-ledere og USAs utsending i regionen William Robak. al-Sabhan skal ha betalt SDF for å la Israel bruke disse basene til sine droner.

Også Saudi-Arabia er blitt bedt om å kommentere disse nyhetene, men har foreløpig ikke gjort det.

Wikipedia skriver at Saudi-Arabia har hatt et samarbeid med SDF siden 2018 og har koordinert sin støtte til den kurdiskdominerte militsen med USA. Saudi-Arabia har også opprettet et rekrutteringssenter for å rekruttere til SDF der rekruttene tilbys 200 $ i måneden. Saudi-Aarabia har også opprettet kommunikasjonssentraler i Qamshili og Hasakah.

I Irak oppfattes de israelske angrepene som «en krigserklæring».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.