Gjestearbeidere i Qatar streiker mot ulevelige arbeidsforhold

0
Fra streikeaksjonen til gestearbeiderne i Qatar i august 2019. Skjermdump fra Westdeutcher Rundfunk Köln.

Hundrevis av gjestearbeidere i Qatar gikk til streik første uke i august 2019. De streiket mot ulevelige arbeidsforhold, mot lave lønninger og mot at lønninger ikke var betalt. Videoer som spres på nettet viser demonstranter i gule vester som er samlet til protestaksjon omringet av opprørspoliti:

Gjestearbeiderne kommer fra land som Bangladesh, India og Nepal og de jobber under det systemet som kalles Kafala. Det betyr at kapitaleierne som ansetter dem sponser arbeidstillatelsen deres og at de dermed er i vedkommendes makt. De står ikke fritt til å skifte arbeid. Avisa Proletären skriver:

Enligt uppgifter till den nepalesiska tidningen Kathmandu Post ska protesten ha handlat både om uteblivna löner och villkoren för arbetarna.
– Vi kämpar för pengar och mat, säger den nepalesiska byggnadsarbetaren Kishor till tidningen.
– Detta är första gången en sån här massiv strejk har genomförts, säger en annan byggnadsarbetare som vill vara anonym.
– Tidigare har har det främst varit småskaliga protester inne på arbetsplatserna. Den här gången är det annorlunda. Byggnadsarbetare från Nepal, Indien, Bangladesh och andra länder har gått samman mot den omänskliga behandlingen. Arbetarna kan inte säga ifrån mot arbetsgivarna eller regeringen ensamma, så de valde att säga ifrån kollektivt, fortsätter den anonyme byggnadsarbetaren.

Benjamin Best, som har lagd TV-reportasjen for Westdeutcher Rundfunk Köln, som vi viste til over, skriver at gjestearbeiderne behandles som fanger. For å dempe kritikken mot arbeidsvilkårene i Qatar foran fotball-VM har det vært hevdet at arbeidsforholdene er blitt bedre. Reportasjen til Best viser at dette ikke er tilfelle. Best har besøkt leirene deres med skjult kamera, og arbeiderne viste ham de elendige vilkårene de lever under med ekstrem varme, stinkende toaletter, kakelakker og elendig hygiene. Rundt leiren er det bevæpnet sikkerhetspoliti og arbeiderne er svært redde.

Qatar – enevelde og modernitet, kapital og jihadisme

Forrige artikkelFinanselitens vidriga ansikte
Neste artikkelTyrkia rykker inn med panserkolonne i Syria for å redde terroristene