Den neste økonomiske krisa er i gang – i Argentina og Brasil

0
Brasil er verdens åttende største økonomi og er nå i resesjon. Illustrasjon: Shutterstock

«Børsraset i Argentina er det nest kraftigste i verden de siste 70 årene,» skriver E24. Nettavisa fortsetter:

«Mandag ble en blodrød dag i de argentinske finansmarkedene som følge av at den sittende presidenten Mauricio Macri gjorde det dårlig i primærvalget før presidentvalget. 
Pesoen svekket seg om lag 17 prosent, rentene på statsgjelden steg kraftig – markedet priser nå inn om lag 75 prosent sannsynlighet for mislighold av statsgjelden i løpet av de neste fem årene – og investorer solgte seg ut av aksjemarkedet som aldri før. 

Målt i dollar falt landets ledende indeks S&P Merval med hele 48 prosent.

Ifølge Bloomberg var dette det nest kraftigste børsraset i verden, i alle fall blant de 94 børsene de følger, siden 1950.
Kun på Sri Lanka, i 1989, har det vært rødere.»

Som om ikke det var nok, så er også nabolandet Brasil djupt inne i den kommende krisa. TeleSUR skriver at Brasil er på vei inn i resesjon. En resesjon defineres gjerne som en situasjon der økonomien faller to kvartaler etter hverandre. Og det er akkurat det som har skjedd i Latin-Amerikas største økonomi de første to kvartalene i 2019.

Brasil har en økonomi som målt etter kjøpekraftsparitet er nummer 8 i verden, mens Argentina ligger på 28. plass, ifølge IMF. Så i hvert fall for Brasils vedkommende er dette en markant varsellampe for verdensøkonomien.

Den ytterliggående høyreregjeringa til Jair Bolsonaro er svært upopulær og den har også markert seg svært negativt internasjonalt. Ikke minst har den demonstrert at den gir blanke når det gjelder å redde regnskogen. Avskoginga i Brasil har økt med 67 prosent de første sju månedene i 2019. Dette har ført til at Tyskland har bestemt seg for å suspendere en støtte på 39 millioner dollar som skulle gått til prosjekter for å bevare regnskogen.

Skandalene i Brasil

Samtidig avsløres det stadig mer hvordan Bolsonaro kom til makta gjennom svindel og korrupsjon. The Intercept har publisert en massiv samling med dokumenter som viser det spillet som ble drevet for ikke bare å hindre tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva, populært kalt Lula, fra å stille som kandidat i presidentvalget, men til og med å få ham fengslet.

Lula var på det tidspunktet den desidert mest populære kandidaten, noe også Washington Post skrev på det tidspunktet. Dokumentene gir også grunn til å tro at CIA har spilt en rolle i dette spillet og at hensikten både har vært å skade venstresida i Brasil, ødelegge den nasjonale oljeindustrien i landet til fordel for USAs oljeindustri og å skade BRICS-samarbeidet skriver TeleSUR.

Avsløringene er så omfattende at selv Noam Chomsky som jo har sett litt av hvert i sitt liv, sier at «Jeg kan simpelthen ikke tro det som skjer i Brasil.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBruk steigan.no som kunnskapsbank
Neste artikkelHvor lenge kan «fargerevolusjonen» i Hong Kong pågå?