(M)anipulativ kampanj för surrogatmödraskap

4
"De som driver på för att legalisera surrogatmödraskap är inte kvinnor som kräver ”rätten” att få ge bort sina barn. Det är industrin och köparna." Foto: Shutterstock

Kajsa Ekis Ekman om Moderaternas propaganda for handel med barn

Kajsa Ekis Ekman

Av Kajsa Ekis Ekman.

Över hela världen är kvinnor på marsch. I Spanien strejkade 5,3 miljoner på kvinnodagen och krävde ett stopp för diskriminering på arbetsplatser, mäns våld och prostitution. I Sydkorea lyckades kvinnorörelsen efter åratal av kamp häva det 66-åriga abortförbudet, samma kamp som i Argentina och USA.

Man brukar kalla dessa strider för ”rätten till sin egen kropp”, en formulering jag finner alienerande – för vad är kroppen, om inte jaget? Det kvinnor kämpar för världen över är ju sina liv.

I denna tid går Moderaterna ut med en kampanj som ska se ut som hämtad från kvinnorörelsen. 

På en gravid mage har de skrivit med tusch: ”Min mage. Mitt val. Ert barn. Sverige bör tillåta surrogatmödraskap.”

Något sådant slagord finns inte. Det har aldrig skrivits på en banderoll, aldrig skrikits i en megafon. Kvinnor har aldrig demonstrerat för surrogatmödraskap, någonstans i världen. 

De som driver på för att legalisera surrogatmödraskap är inte kvinnor som kräver ”rätten” att få ge bort sina barn. Det är industrin och köparna. Surrogatmödraskap räddar inga kvinnoliv. Det har däremot krävt ett flertal kvinnoliv och gjort otaliga infertila.

Att använda kvinnorörelsens språk för att propagera för att utnyttja kvinnor är djupt manipulativt. Det hade varit ärligare att visa upp en rik 40-årig man med ett plakat där det står ”Ge mig era barn gratis!”

Texten i annonsen är dessutom skrämmande okunnig. Att Sverige tillsatt en offentlig utredning som föreslog ett totalt förbud mot surrogatmödraskap av många skäl, framför allt riskerna för kvinnor och barn, verkar Moderaterna inte känna till. Inte heller att det ”altruistiska” surrogatmödraskapet i praktiken inte existerar, utan innebär en svart handel utan garantier för mamman. 

Kajsa Ekis Ekman: Surrogatmamman säljer hela sitt liv

När Moderaterna skriver ”Ett ansvarsfullt föräldraskap bygger på förmågan att ge barnet kärlek, trygghet och omsorg – oberoende av hur barnet blivit till” häpnar jag över naiviteten. Känner de inte till barnkonventionen? Barns rätt till sitt ursprung och sina föräldrar fastställs i flera artiklar, där det uttryckligen står att en separation endast ska ske i barnets intresse. 

För övrigt har föräldrar i Sverige skyldigheter gentemot sina barn – vill Moderaterna avskaffa dem? Finns ingen eftertanke, ingen kunskap eller försiktighet inom partiet?

Ser de inte riskerna med en industri som inte ställer några frågor, som låter vem som helst oavsett ålder köpa hur många barn som helst? 

Att försöka stoppa denna växande människohandel borde ha högsta prioritet, oavsett partifärg.


Denne artikkelen av Kajsa Ekis Ekman ble først publisert i Aftonbladet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Lett å si for glansbildet, som kan velge menn fra øverste hylle, men for mange kvinner tar det så lang tid å finne en partner at de har blitt infertile, og for homofile også, er det en mulighet for å kunne få en familie uten å måtte adoptere, som i hvertfall er menneskehandel.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg har da lest den, og jeg er fremdeles fòr surrogatmødre, i steden adopsjon. Det er ikke slik at disse barna vil bli oppdratt av fremmede i et barnehjem, men de vil ha foreldre som var villige til å gå veldig langt for at barnet skulle bli født.

  Et problem er medmor og medfar ved skilsmisse, da den ene partneren ikke vil være biologisk forldrer, men dette er et problem jussen får rydde opp i.

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg er mot begge deler. Begge deler er menneskehandel. Hva med ungens rett til biologisk familie? Mor, far, søsken, besteforeldre?
  Eneste ganger jeg er enig i adopsjon er om ungen ikke har biologisk familie. Ethvert barn har rett til å bli elsket og varetatt.
  Det jeg dessverre har sett altfor ofte derimot er at barn ender i feil familie. Da mener jeg at ungene ikke blir ivaretatt som barn men som slave eller inntektskilde. Noe som er avskyelig og bare skader barnet.
  Norsk barnevern er gjennom råtten og bør avskaffes og erstattet med noe som vil verne familie istedenfor hva vi har nå, hvor familier blir skadet og barn røvet med falske påstander. Igjen, menneskehandel som ingen gidder gjøre noe med for det er storindustri.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere