Hvem er E-tjenesten lojale mot? Delte informasjon om Kursk-ulykken med USA lenge før norske myndigheter fikk vite noe.

7
U-båten Kursk. © Sputnik / Yuriy Kaver

Norsk etterretning delte informasjon om Kursk-ulykken med USA før sentrale norske myndigheter, skriver NRK. Den norske E-tjenesten var angivelig de første som fikk vite om ulykken med den russiske atomubåten Kursk 12. august 2000. Denne informasjonen delte de øyeblikkelig med USAs etterretningstjeneste NSA. Dette går fram av et dokument i Snowden-arkivet. Ifølge Snowden-arkivet var E-tjenesten den første og eneste etterretningsorganisasjonen som fikk vite om eksplosjonen som førte til at Kursk sank før russerne sjøl visste om det. De hadde samlet data fra lydbøyer og fra etterretningsskipet Marjatta. NRK skriver:

– Dette reiser kritiske spørsmål om informasjonsgangen ved atomulykker, som regjeringen bør svare på, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han er kritisk til E-tjenestens informasjonsflyt under Kursk-ulykken i år 2000. Den førte til at norske myndigheter først flere dager etter ulykken kunne reagere.

En skriftlig rapport fra norsk E-tjeneste ble samme dag delt med den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency).

Forsvaret i Nord-Norge og Statens strålevern hørte imidlertid ikke noe før flere dager senere. Da kom informasjonen fra en helt annet kilde enn norsk etterretning.

– Utgangspunktet bør være at der nasjonale hensyn er berørt, bør ingen prioriteres høyere enn ansvarlige norske instanser. Hva tilsier at informasjon til amerikanske myndigheter skal prioriteres foran ansvarlige norske instanser, spør Lodgaard i NUPI.

Finnmarks fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) sier i en kommentar:

– At norsk etterretning har nøyaktig informasjon straks hendelsen inntreffer og informerer USA først, kan i verste fall fortelle oss noe om lojaliteten hos etterretningen. Vi burde forvente at norske myndigheter ble informert først, eller samtidig med at USA ble informert, sier Vassvik.

Vassvik har helt rett. Denne episoden reiser spørsmålet om E-tjenestens lojalitet – og vi må vel også si at den besvarer spørsmålet om hvor denne lojaliteten ligger.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Implikasjonen i dette er at norsk etterretning heller ikkje delte informasjon med dei russiske styresmaktene, som dermed ikkje fekk tid til å respondere i tide. Våre etterretningsfolk er dermed medansvarlege for alle som døydde ombord på Kursk.

 2. Onde tunger vil ha det til at amerikanerne visste om Kursk-ulykken i det øyeblikket den skjedde, google ordene Kursk hole og les. Men det som er betenkelig er selvfølgelig at NORSKE myndigheter IKKE ble underrettet. Dette er intet mindre enn en skandale som burde føre til oppsigelser, her har noen sabotert sin arbeidstgiver.

 3. Dette er Norge på skyggesiden. Det er særdeles alarmerende. Vi har en etterretningstjeneste som ikke bare er tatt med buksene nede men har ballene sine i Washington.
  Hva synes Erna om det?

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Fordi det er ikke en forsvarsminister som har bestemt at det skal være slik?

  Forsvarsministre har høyere klassifisering enn statsministre i NATO-land om jeg husker riktig, så forsvarsministeren kan ha fått vite uten at noen andre fikk.

 5. Kanskje vi burde sjekke alle bevegelser forsvarministerne våre gjør, slik at de ikke tar turer med “Lolita-expressen” for eksempel. Vi bør i hverfall være glade for at Ludvigsen bare var fiskeri-minister.

 6. Avatar for Torgeir Torgeir says:

  For meg er det ikke tvil om at eterettningstjenesten i Norge er ett organ til USA.
  Det får jeg stadige tegn på. Det er så opplagt gjennom deres prioriteringer.
  Jeg for aldri tegn til lojalitet mot norsk byrokrati eller folk.

  Det herskes gjennom alle de kjente hersketeknikkene og noen fler mot folket. Og så så dumme de er, for Washington har ingen gjensidig lojalitet, men det vil nok disse personene merke gjennom dårlig karma.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg tror ikke det. Det er PST som er et politisk verktøy.

  Helge Lurås eksisterer ikke?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere