Det flyter mer tysk kapital inn til Russland nå enn før sanksjonene

0

Tyske forretninger investerte mer enn 1,7 milliarder euro inn i russisk økonomi de første tre månedene i 2019. Det er mer enn siste halvår, som var den høyeste på tiår. Det har det russisk-tyske handelskammeret avslørt.


Gjengitt etter Derimot.no.


Mengden av tyske selskapers investeringer  i Russland har økt med 33 prosent – eller 400 millioner euro – sammenliknet med samme periode i fjor. (Og det var allerede en rekord i perioden etter 2008). Dette sier den tyske handels-lobbyen. Resultatet fra første kvartal i år viser at tyske investeringer i Russland faktisk kan gå forbi en tiårs rekord. 

Russisk eksport til Tyskland. Når North Stream II er oppe og går vil dette endres i stor grad.

«Til tross for en svakere økonomisk situasjon stoler fortsatt tyske selskaper på det russiske markedet, og til og med investert til tross for denne trenden», sier styreformannen i handelskammeret Matthias Schepp i en uttalelse

Siste års investeringer var den høyeste siden den økonomiske krisen i 2008. Den overgikk tidligere prognoser og var på 3,2 milliarder euro. Men det er allikevel langt fra det høye resultatet fra 2007, da de var på hele 7,8 milliarder euro.

Den tyske økonomi- og energiministeren Peter Altmaier fra CDU og  Daimlers administerende direktør Dieter Zetsche åpnet en ny bilfabrikk i Russland tidligere i år. 

Og investeringene fortsetter, til tross for de anti-russiske sanksjonene som Washington og deres allierte har innført. Dette til tross for at restriksjonene skaper mer trøbbel for tyske firmaer som gjør forretninger med Russland.

Mer enn 140 selskaper som er spurt av handelskammeret forteller at deres sanksjons-relaterte tap er mer enn 1 milliarder euro. Det tilsvarer beløpet som kan føre til flere milliarders skade for alle tyske bedrifter som er registrert i Russland.

Men presset fra vestlig økonomi har ikke stanset veksten av den russisk-tyske handelen. Den økte med 8,4 prosent i fjor, og nådde 62 milliarder euro. 

Moskva og Berlin samarbeider også om det store konstruksjons-prosjektet Nord Stream 2. Det er rørledningen for naturgass som er ventet ferdig ved slutten av året. 

Prosjektet har naturligvis fått enorm kritikk fra Washington. Der lobbyerer de stadig for salg av sin egen LNG-gass til Europa. USA truer også med sanksjoner mot enhver som er involvert i Nord Stream 2-prosjektet. 

Men de russiske partnerne i prosjektet – og spesielt de i Tyskland – har gjentatte ganger forsvart denne rørledningen for å møte Europas stadig økende energibehov.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no. Opprinnelig publisert på Checkpoint Asia.

Kommentar:

Tyskland og Russland er naturlige handelspartnere. Tyskland er verdens nest største eksportnasjon og en av verdens sterkeste industrinasjoner. Men landets evige problem er at det er energifattig. Russland har olje og gass i overflod og gjør alt for å kunne levere det Tyskalnd trenger. Sanksjonene mot Russland ble påtvunget Tyskland, meget mot Tysklands vilje og stikk i strid med interessene til tysk industrikapital. Tysk eksport til Russland har gått betraktelig ned på grunn av sanksjonene og landet har tapt både markeder og arbeidsplasser. Nå er trenden snudd, sjøl om tallene ikke er imponerende store.

USAs makt over tysk handelspolitikk nå under Trump er svakere enn den var under Obama, og det er tydelig at også Tyskland ser etter åpninger for en nyorientering.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelErik Plahte: steigan.no skriver om kreftene bak krigene og krisene
Neste artikkelSulten i verden øker for tredje år på rad