Tyskland: Vi er klare for å omgå sanksjonene mot Iran

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas har møtt Irans president Hassan Rouhani og utenriksminister Javad Zarif i Teheran og sier at EUs system for å håndtere betalingstjenester i samhandel mer Iran, det såkalte INSTEX snart vil være klart til å bli tatt i bruk. Systemet er ganske komplisert, sier Maas, og det er det første i sitt slag. Men det er designet for å omgå USAs sanksjoner mot Iran slik at europeiske land og selskaper kan fortsette å handle med Iran, slik de ønsker å gjøre.

Dette skriver al-Jazeera.

President Donald Trump har truet med også å ramme ethvert land som samhandler med Iran, og det er det som har gjort USAs angivelige europeiske allierte så nervøse.

Washington har reagert med å true med også å ramme INSTEX, skriver Bloomberg.

Ellie Geranmayeh, som er seniorforsker ved European Council on Foreign Relations, en institusjon som tradisjonelt er svært pro-USA, sier at dersom USA gjør alvor av disse truslene, vil det bli enda mer politisk motstand mot USA i Europa.

I Washington er det en frykt for AT INSTEX, dersom den viser seg å være vellykket kan komme til å bli en modell for framtidig motstand mot USAs sanksjonsregime i andre sammenhenger, sier Emma Ashford fra Cato Institute i USA.

For europeiske land og europeisk kapital er det iranske markedet verdt hundrevis av milliarder euro, og det er svært vanskelig for dem å gi avkall på det – sjøl under trusler om sanksjoner fra USA.

Forrige artikkelMike Pompeo vil hindre Corbyn i å bli valgt
Neste artikkelGjøvik – byen uten trivsel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).