Tyskland: Vi er klare for å omgå sanksjonene mot Iran

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas har møtt Irans president Hassan Rouhani og utenriksminister Javad Zarif i Teheran og sier at EUs system for å håndtere betalingstjenester i samhandel mer Iran, det såkalte INSTEX snart vil være klart til å bli tatt i bruk. Systemet er ganske komplisert, sier Maas, og det er det første i sitt slag. Men det er designet for å omgå USAs sanksjoner mot Iran slik at europeiske land og selskaper kan fortsette å handle med Iran, slik de ønsker å gjøre.

Dette skriver al-Jazeera.

President Donald Trump har truet med også å ramme ethvert land som samhandler med Iran, og det er det som har gjort USAs angivelige europeiske allierte så nervøse.

Washington har reagert med å true med også å ramme INSTEX, skriver Bloomberg.

Ellie Geranmayeh, som er seniorforsker ved European Council on Foreign Relations, en institusjon som tradisjonelt er svært pro-USA, sier at dersom USA gjør alvor av disse truslene, vil det bli enda mer politisk motstand mot USA i Europa.

I Washington er det en frykt for AT INSTEX, dersom den viser seg å være vellykket kan komme til å bli en modell for framtidig motstand mot USAs sanksjonsregime i andre sammenhenger, sier Emma Ashford fra Cato Institute i USA.

For europeiske land og europeisk kapital er det iranske markedet verdt hundrevis av milliarder euro, og det er svært vanskelig for dem å gi avkall på det – sjøl under trusler om sanksjoner fra USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.