Tsjekkia – den største massedemonstrasjonen siden «Fløyelsrevolusjonen»

0
Massedemonstrasjonen i Praha 23. juni 2019. Skjermdump fra Twitter.

En gigantisk massedemonstrasjon fylte Václavské náměstí i Praha 23. juni 2019. Det var så mye folk at selv ikke den veldige plassen i hjertet av den tsjekkiske hovedstaden ble stor nok. Observatører sier at det er den største demonstrasjonen byen og landet har opplevd siden den såkalte Fløyelsrevolusjonen i 1989.

Demonstrasjonen rettet seg mot milliardæren Andrej Babiš som er statsminister i Tsjekkia. Han er en populist som også er kalt «Tsjekkias Trump», og han har drevet med diverse tvilsomme affærer. Han er blitt anklaget for å ha svindlet med EU-midler og for å ha blandet sine egne finansielle interesser med statens for å bygge opp sitt eget imperium Agrofert.

Det er ingen tvil om at raseriet mot korrupsjonen og maktmisbruket er ekte, og at det retter seg mot et korrupt politisk system. Men tsjekkernes tragedie er at de alltid blir infiltrert av utenlandske aktører som ønsker å ta kontroll. Slik var det før andre verdenskrig, slik var det i striden mellom vestmaktene og Sovjetunionen fra 1948 og slik var det også under opprøret i 1989. Både CIA og tyske BND var svært aktive bak den bevegelsen som førte til regimeskiftet i Tsjekkoslovakia, som det het den gangen. På et vis var den det første eksempelet på en fargerevolusjon av den typen som vi har sett så mange av siden. Svært mange av dem som deltok i den bevegelsen ønsket seg en demokratisk sosialisme. Det de fikk var nyliberalisme og USAs hegemoni.

I dagens tilfelle vet vi at EU-kommisjonen ser på Babiš som et hår i suppa, blant annet fordi han har et godt forhold til president Miloš Zeman, som står for en tsjekkisk nasjonalisme mot EUs føderalisme. EU anklager ham for å være anti-NATO, anti-EU.

Babiš er leder for partiet ANO (som betyr JA). De har hatt regjeringsmakta siden 2017 da de fikk 29,6 prosent av stemmene, og de bygger på en allianse med sosialdemokratene og ekskommunistene. Babiš har kritisert Angela Merkels «åpen dør»-politikk i migrantkrisa og han hadde nylig en politisk polemikk med henne om Sudetenland. Merkel sa i juni 2018 at det «ikke var noe moralsk eller politisk grunnlag» for fordrivelsen av de etniske tyskerne fra Tsjekkoslovakia etter annen verdenskrig.

Babiš svarte ved å vise til naziguvernør Reinhard Heydrichs utslettelse av de tsjekkiske landsbyene Lidice og Ležáky,

Dette er et åpent sår i forholdet mellom de to landene og fortsatt til den dag i dag kan man i det som var Sudetenland se landsbyer og fabrikker som står som gapende ruiner i et land der mye ellers er svært velstelt.

Babiš møtte nylig Donald Trump og sa at han vil overta Trumps slagord og lansere det i hjemlandet: «Make the Czech Republic great again.» Trump er svært fornøyd med at Babiš har fulgt parolen om å nekte den kinesiske telekomgiganten Huawei å etablere seg i Tsjekkia.

Etter som konflikten mellom USA og EU forsterkes ser vi tendenser til at USA bygger allianser med de østlige statene i EU slik som Polen og de baltiske statene. Tsjekkia kunne passe inn i dette bildet, men det er litt tidlig å si.

Forrige artikkelSe hvordan Nestlé ødelegger regnskogen i Indonesia
Neste artikkelNY Times innrømmer at de sender stoff til regjeringa for godkjenning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).