Malaysia tror ikke Russland skjøt ned Malaysian Airlines MH17

0
En del av vraket av Malaysian MH17.

Malaysias statsminister Mahathir Mohamad sier at Malaysia er blitt nektet å undersøke den svarte boksen til det malaysiske flyet MH17 som ble skutt ned over Ukraina 17. juli 2014. Dette skriver nettavisa Star Online.

Mahathir Mohamad sier også at det ikke er framlagt noe bevis for at Russland sto bak nedskytinga.

Det at Malaysia, som opphavsland til flyet som ble skutt ned, nektes adgang til flyets svarte boks, er et brudd på alle regler for etterforskning av alvorlige flyulykker. Og i en så politisk betent sak som dette, som har brakt verden på randen av krig, er det ekstra oppsiktsvekkende.

Malaysias statsminister sier at hans regjering godtar den nederlandske undersøkelseskommisjonens konklusjon om at missilet var blitt produsert i Russland, men han sier at de ikke har sett noen beviser for at det var Russland som sto bak nedskytinga.

«Russerne er svært disiplinerte og jeg tror ikke de var ansvarlige for å skyte ut et slikt missil.»

«Det kan ha vært opprørerne i Ukraina, men det kan også ha vært Ukrainas regjering, for de har også slike missiler.»

Mahatir sier også at han ikke vet hvorfor Malaysia ble utelukket fra undersøkelsene fra begynnelsen av, men at det er for mye politikk i saka. «Det virker som om ikke hensikten var å finne ut hvordan det skjedde, men å plassere ansvaret på russerne.» «Dette er ikke noen nøytral undersøkelse,» sa Mahatir.

Nedskytinga av MH17 drepte 298 mennesker, hvorav 15 tilhørte mannskapet om bord. Hele mannskapet var fra Malaysia.

Vestlig presse var raskt ute med å legge ansvaret på Russland, men snart fem år etterpå er det ikke lagt fram noen beviser for at så var tilfelle.

Nedsktytinga av MH17 ble brukt som påskudd for sanksjonene mot Russland og for den militære opprustninga til NATO mot Russland. Men det foreligger altså ikke noe bevis, ifølge Malaysias statsminister, for at Russland hadde noe med det å gjøre.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.