Malaysia tror ikke Russland skjøt ned Malaysian Airlines MH17

0
En del av vraket av Malaysian MH17.

Malaysias statsminister Mahathir Mohamad sier at Malaysia er blitt nektet å undersøke den svarte boksen til det malaysiske flyet MH17 som ble skutt ned over Ukraina 17. juli 2014. Dette skriver nettavisa Star Online.

Mahathir Mohamad sier også at det ikke er framlagt noe bevis for at Russland sto bak nedskytinga.

Det at Malaysia, som opphavsland til flyet som ble skutt ned, nektes adgang til flyets svarte boks, er et brudd på alle regler for etterforskning av alvorlige flyulykker. Og i en så politisk betent sak som dette, som har brakt verden på randen av krig, er det ekstra oppsiktsvekkende.

Malaysias statsminister sier at hans regjering godtar den nederlandske undersøkelseskommisjonens konklusjon om at missilet var blitt produsert i Russland, men han sier at de ikke har sett noen beviser for at det var Russland som sto bak nedskytinga.

«Russerne er svært disiplinerte og jeg tror ikke de var ansvarlige for å skyte ut et slikt missil.»

«Det kan ha vært opprørerne i Ukraina, men det kan også ha vært Ukrainas regjering, for de har også slike missiler.»

Mahatir sier også at han ikke vet hvorfor Malaysia ble utelukket fra undersøkelsene fra begynnelsen av, men at det er for mye politikk i saka. «Det virker som om ikke hensikten var å finne ut hvordan det skjedde, men å plassere ansvaret på russerne.» «Dette er ikke noen nøytral undersøkelse,» sa Mahatir.

Nedskytinga av MH17 drepte 298 mennesker, hvorav 15 tilhørte mannskapet om bord. Hele mannskapet var fra Malaysia.

Vestlig presse var raskt ute med å legge ansvaret på Russland, men snart fem år etterpå er det ikke lagt fram noen beviser for at så var tilfelle.

Nedsktytinga av MH17 ble brukt som påskudd for sanksjonene mot Russland og for den militære opprustninga til NATO mot Russland. Men det foreligger altså ikke noe bevis, ifølge Malaysias statsminister, for at Russland hadde noe med det å gjøre.

Forrige artikkelPetro Porosjenko etterforskes for forræderi og maktmisbruk
Neste artikkelMassive demonstrasjoner i Jemen mot «Århundrets avtale»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).