Vestens intervensjon i Ukraina er blitt en katastrofe for landet

23
Ukraina er det fattigste landet i Europa. Siden kuppet i 2014 har det sunket ned på tredjeverdennivå. Her fra Kiev i 2019. Shutterstock.

I februar 2014 gjennomførte USA og andre NATO-land et vel forberedt kupp mot regjeringa i Ukraina. På Maidan-plassen i Kiev ble det demonstrert for tilknytning til EU og ukrainerne fikk løfte om velstand og utvikling bare de brøt med Russland og vendte seg mot vest. Vi har tidligere vist hvordan dette kuppet ble styrt av CIA og gjennomført i allianse med høyreekstremister og nazister. Høyrenasjonalistenes angrep på de russisktalende førte til opprør i Donbass og en krig som daværende president Petro Porosjenko kalte ATO, anti-terroristoperasjonen. Kuppet bante også vei for NATO og militære baser for USA i landet. Men for ukrainere flest ble det en ulykke. Landets nye president Vladimir Zelenskij har sagt at ni millioner ukrainere har forlatt landet. Det er i seg sjøl en katastrofe, og de økonomiske faktaene forklarer dette.

Olga Samofalova skriver på TheSaker at Ukraina på disse fem årene har tapt 80 milliarder dollar og en stor deler av sin industriproduksjon. Hun siterer da nestleder i Verkhovna Rada Vadim Novinsky. Ved å bryte med Russland mistet Ukraina sitt viktigste marked. Det vil ta 35 år for landet å bygge seg opp igjen til det nivået det hadde i 2013, sier Novinsky.

Den økonomiske kommentatoren i “Ukrainian Choice” Aleksandr Koltunovich sier at:

Ukraina er nå det fattigste landet i Europa. I BNP per capita er vi forbigått av Moldova og vi ligger så vidt foran Papua Ny-Guinea. Moldova er på 133. plass og Ukraina på 134. plass. BNP per caoita er 10,3 ganger mindre enn indikatoren for Europa. Den er 4,5 ganger mindre enn for landene i Øst-Asia og også lavere enn Nord-Afrika.

På 1990-tallet var Ukraina blant de ti mest industrialiserte landene i verden. Men i 2017 var BNP i landet bare 61,5 prosent av hva det var i 1990. Landet er altså en politisk og økonomisk fiasko.

Koltunovich mener at Ukraina ikke kan komme seg på fote igjen uten å handle med Russland, BRICS og Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Kommentar:

Den herskende eliten i landet har alliert seg med neocons i USA i et prosjekt med maksimal fiendtlighet overfor Russland. Så lenge den politikken fortsetter vil Ukraina bare dra seg sjøl enda lenger ned i hengemyra. Men for våpenindustrien er det lønnsomt, naturligvis.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Johnny Johnny says:

  Olaf, nå må du slutte med den løgnaktige propagandaen du spyr ut!:rage:

  I 2014, 15% of the population of Ukraine lived below the poverty line, today it is 25%!!!

  Kan også opplyse om at andelen fattige i Norge er på 9,3%, så når du påstår 3,8% i Ukraina viser det hvor absurde dine påstander er.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er ikke alle som kjøper din propagandavirkelighet, hvor Russland både er et fattig, inkompetent drittland og samtidig en trussel mot alle sine naboer.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hva forteller det om Ukraina, om de blir dominert av et inkompetent drittland?

  Ellers så tror jeg du er en eller annen form for autist, da du ikke ser ut til å kunne klare å se hvordan en situasjon ser ut for den andre parten, uten at du nødvendigvis har lav IQ.

 4. Avatar for Pirri Pirri says:

  Artikkelen handler om Ukraina men ikke Russland.
  Russlands fattighetsgrense med en befolkning på 150 millioner kan ikke sammenlignes med 30millioner i Ukraina.
  Fattige mennesker finnes i alle land, til og med USA som har 41 mill.mennesker som lever i fattigdom.
  Russland har aldri vært så demokratisk som med Putin, så ikke fortell oss om Putins diktatur.
  Økonomisk situasjon i landet svekket på grunn av USAs og Vestens sanksjoner.
  Ukraina har mistet Krim og Donbass takket inkompetente, anti-russiske og korrupte politikkere som tok makten etter en ulovlig statskupp, som førte til en borgerkrig i landet og løsrivelse av Krim.
  Det er ikke Russisk okkupasjon men borgerkrig i Ukraina.
  Ukraina er flerkulturelt land og det burde ukrainske politikkere forstå, isteden for å tvinge folk til “ukrainesering” av landet mot deres vilje.
  Den krigen har startet Ukraina mot Donbass ved å sende millitære styrker mot sitt eget folk isteden for å løse konflikten gjennom en dialog og samarbeid.
  Det ønsker Russland en samarbeid og dialog med Ukraina, men Porosjenko med sine løgner har gjørt alt for å øke konfrontasjon med Russland.
  Det er ikke Russland /Putin som den største fienden av Ukraina, det er Ukrainske politikere som ødelegger sitt eget land.
  Kyiv post eller VG og TV2 gjør ikke deg til bedrevitende.
  Du bør ikke fremstå som overlege over andre mennesker på kommentarfeltet.
  Steigan er en kompetent og kritisk journalist som vet hva han snakker om. Du bør kanskje lytte til han.

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Hvis du skal vise til statistikk må du først forstå hva statistikken viser!
  Jeg legger ved en statistikk fra Mundi, oppdatert 1 jan 2018, men vær klar over at med statistikk kan du vise nesten hva som helst:

  Statistikken viser population below poverty line;
  Ukraine 24%
  United States 15%
  Russia 13%

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Det var no «rette ræva som feis» :grin:

 7. Avatar for INK INK says:

  Apropos:

  Og:

 8. Avatar for Johnny Johnny says:

  Hvis du leser alt som står skrevet i “din statistikk”, så står det at den ikke er egnet til å sammenligne land!

  Hvis man ser på kjøpekraftjustert BNP per innbygger, US$, så er Norge på 9 plass med 62 053, Russland på 52 plass med 23 703 og Ukraina på 116 plass med 7 950! :wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

15 flere kommentarer

Deltakere