Vestens intervensjon i Ukraina er blitt en katastrofe for landet

0
Ukraina er det fattigste landet i Europa. Siden kuppet i 2014 har det sunket ned på tredjeverdennivå. Her fra Kiev i 2019. Shutterstock.

I februar 2014 gjennomførte USA og andre NATO-land et vel forberedt kupp mot regjeringa i Ukraina. På Maidan-plassen i Kiev ble det demonstrert for tilknytning til EU og ukrainerne fikk løfte om velstand og utvikling bare de brøt med Russland og vendte seg mot vest. Vi har tidligere vist hvordan dette kuppet ble styrt av CIA og gjennomført i allianse med høyreekstremister og nazister. Høyrenasjonalistenes angrep på de russisktalende førte til opprør i Donbass og en krig som daværende president Petro Porosjenko kalte ATO, anti-terroristoperasjonen. Kuppet bante også vei for NATO og militære baser for USA i landet. Men for ukrainere flest ble det en ulykke. Landets nye president Vladimir Zelenskij har sagt at ni millioner ukrainere har forlatt landet. Det er i seg sjøl en katastrofe, og de økonomiske faktaene forklarer dette.

Olga Samofalova skriver på TheSaker at Ukraina på disse fem årene har tapt 80 milliarder dollar og en stor deler av sin industriproduksjon. Hun siterer da nestleder i Verkhovna Rada Vadim Novinsky. Ved å bryte med Russland mistet Ukraina sitt viktigste marked. Det vil ta 35 år for landet å bygge seg opp igjen til det nivået det hadde i 2013, sier Novinsky.

Den økonomiske kommentatoren i “Ukrainian Choice” Aleksandr Koltunovich sier at:

Ukraina er nå det fattigste landet i Europa. I BNP per capita er vi forbigått av Moldova og vi ligger så vidt foran Papua Ny-Guinea. Moldova er på 133. plass og Ukraina på 134. plass. BNP per caoita er 10,3 ganger mindre enn indikatoren for Europa. Den er 4,5 ganger mindre enn for landene i Øst-Asia og også lavere enn Nord-Afrika.

På 1990-tallet var Ukraina blant de ti mest industrialiserte landene i verden. Men i 2017 var BNP i landet bare 61,5 prosent av hva det var i 1990. Landet er altså en politisk og økonomisk fiasko.

Koltunovich mener at Ukraina ikke kan komme seg på fote igjen uten å handle med Russland, BRICS og Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Kommentar:

Den herskende eliten i landet har alliert seg med neocons i USA i et prosjekt med maksimal fiendtlighet overfor Russland. Så lenge den politikken fortsetter vil Ukraina bare dra seg sjøl enda lenger ned i hengemyra. Men for våpenindustrien er det lønnsomt, naturligvis.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA og NATO med konfrontasjon i Svartehavet
Neste artikkelBrakvalg for det marxistiske PTB i Belgia