Saudi-Arabia innkaller til arabisk toppmøte om «krisa i regionen»

0

Den saudiarabiske kong Salman har innkalt til et møte med medlemmene i Gulfsamarbeidsrådet og Den arabiske liga for å diskutere det han kaller den nylige «aggresjonen og konsekvensene av den».

Kong Salman spiller på muslimsk lojalitet ved å understreke sin rolle som «vokter av de to hellige moskeene» og sier at dette handler om å utvikle et felles svar på «angrepene på kommersielle skip».

Kronprins MBS, den kjente gangsterlederen som er sterkt mistenkt for å ha ledet den gruppa som drepte og parterte journalisten Jamal Khashoggi, har ringt til USAs utenriksminister Mike Pompeo og koordinert sin politikk med Washington.

Uten å legge fram noe bevis eller dokumentasjon legger Saudi-Arabia ansvaret for angrepene på tankskipene på regjeringa i Iran.

Saudi-Arabia sier at de ikke ønsker krig med Iran, men at dersom «andre søker krig, vil Saudi-Arabia beskytte sine interesser».

Lederen for den iranske revolusjonsgarden generalmajor Hossein Salami sier på sin side at Iran ikke ønsker krig, men at «forskjellen på dem og oss er at de er redde for krig og ikke har noen vilje til å gjennomføre den».

Og han har jo et poeng siden prinsekasten i Saudi-Arabia aldri deltar i noen krig, men enten sender leiesoldater eller terroristkrigere til å kjempe for seg.

De krigerske signalene fra Ryiadh kom etter at Donald Trump kom med sin famøse trussel mot Iran på Twitter:

Dette er den samme Donald Trump som i sin tid kritiserte Barack Obama for å ville angripe Iran fordi han ikke hadde evner til å gjennomføre forhandlinger og for å vise «hvor tøff han var».

Uttalelsen er med rette kalt en trussel om folkemord, og det er liten grunn til å tro at den har skremt noen i Teheran.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTeknologikrigen
Neste artikkelUSAs trusseldiplomati – hvor dum går det an å bli?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).