‘Deal of the Century’ vil gjøre Palestina til en bantustan

0
Donald Trumps og Jared Kushners "Deal of the Century" er ikke noe annet enn en plan for å knuse Palestina en gang for alle. Illustrasjon: Shutterstock.

Den israelske avisa Israel Hayom har publisert det som skal være USAs forslag til det som er kalt «Deal of the Century», og som angivelig skal løse det palestinske spørsmålet en gang for alle.

Hovedpunktene i teksten er lagt fram her.

Planen er et forslag om en total, fullstendig kapitulasjon fra palestinsk side og en utslettelse av ethvert håp om en sjølstendig palestinsk stat. Riktignok heter det i teksten at det skal skapes en stat som skal kalles «Det nye Palestina», men man skal ikke ha lest mye av teksten for å se at det ikke er en stats som beskrives, men en bantustan, et reservat, som under apartheid i Sør-Afrika.

Planen vil stadfeste de ulovlige bosettingene på Vestbredden som integrerte deler av Israel, og de skal også få lov å vokse, slik at de henger sammen. Dette såkalte Nye Palestina skal ikke få lov til å ha noen hær, det vil si de skal være fullstendig under IDFs militære kontroll. IDF skal «garantere» denne «statens» sikkerhet – og det skal Nye Palestina betale beskyttelsespenger for.

Hvis palestinerne godtar denne endelige gravlegginga av drømmen om en palestinsk stat, vil USA, EU og gulfstatene garantere for et årlig budsjett på 30 milliarder dollar. Dette budsjettet vil også omfatte kostnadene med å skape veiforbindelser mellom de israelske bosettingene(!). Hvis ikke de palestinske lederne godtar den, vil USA trekke tilbake all økonomisk støtte.

Planen inneholder også et prosjekt der det skal bygges en motorvei «på stylter» mellom Gaza og palestinske områder på Vestbredden. Denne veien skal etter planen bygges med 50 prosent finansiering fra Kina. (Det framgår ikke om Kina har godtatt dette eller ei.)

Hvis de palestinske lederne ikke godtar denne planen, vil USA holde dem ansvarlige for enhver oppblussing av volden mellom Israel og palestinerne og delta aktiv i å tilintetgjøre dem.

Den saudiarabiske gansgsterlederen og kronprinsen MBS har tilbudt Mahmoud Abbas 10 milliarder dollar for å godta plane. Dette skal Abbas ha avslått.

Rabab Abdulhadi fra San Francisco State University sa til tyrkiske Anadolu Agency at «‘Deal of the Century’ er er pro-israelsk nykolonial plan», og det er ikke å overdrive.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.