Liberale journalister?

0
Julian Assange. Shutterstock.

Av Lars Birkelund.

«Julian Assange er arrestert. Går ut i fra at det blir masseprotest fra norske journalister mot dette? Nei, de protesterer bare når Russland arresterer noen. Og Venezuela/andre land som USA/NATO ikke liker».

Dette skrev jeg på Facebook 11. april. Hva har skjedd i mellomtida? Har vi sett protester/fordømmelser fra norske journalister? Så vidt jeg vet bare fra medier/journalister som statens og medienes formyndere prøver å skremme oss til ikke å bruke, sånne som steigan.no og Resett. Tygg på den.

For ordens skyld: mediene har referert kritikk fra andre. Men det er noe annet enn at mediene på sjølstendig grunnlag fordømmer arrestasjonen, i ledere eller på annen måte. Ikke en gang Aftenposten, som var blant de første mediene som benyttet seg av Wikileaks lekkasjer, har gjort det. De mediene som kritiserer Trump for alt mulig tier altså når han arresterer journalister (samt bomber/dreper, presser Norge/NATO-land til opprustning mm).

Det samme mønsteret ser vi utenlands, der John Pilger og Tucker Carlsson (Fox TV) er klare i sin tale. «Julian Assange fornærma så og si alle med makt i Washington…….det er derfor de vil ha ham i fengsel» (Carlsson).

«Den sjokkerende arrestasjonen av Assange bærer med seg en advarsel til alle………..(og særlig) rettet mot journalister. Det som skjedde med grunnleggeren og redaktøren for WikiLeaks, kan skje med deg i en avis, deg i et tv-studio, deg på radio, eller deg som driver en podcast.» (Pilger).  

Krav om sensur mot Pilger og Assange

Fra venstre: John Pilger, Julian Assange (foto: Allan Clark) og Jonathan Heawood (foto: Nadia Bettega)

Pilger og Assange ble i desember 2017 utsatt for et temmelig utilslørt rop om sensur fra Dagbladets Inger Merete Hobbelstad og Bergens Tidenes Eirin Eikefjord. Dette ble bejublet av andre «journalister», som VGs Anders Giæver. Jfr Holbergdebatten.

Les Eirik Vold:Faktagrunnlaget for slakten av Holberg-debatten

Disse besteborgerne i journalistham er sikkert fornøyd nå, sjøl om jeg ikke kjenner til at de har sagt noe om arrestasjonen. De finner det antagelig mest opportunt å holde kjeft. Det gjelder også Morten Myksvoll, Bergens Tidende, en av Norges ivrigste propagandister for krig mot Syria, som de siste dagene har twitret mye om fotball, intet om Assange.

Jens Kihl, tidligere Klassekampen, har lett tilpasset seg overgangen til NATO-organet Bergens Tidende og har de siste dagene twitret om påsken, nynorsk og kultur.

Andre «journalister» har til og med jubla for arrestasjonen, som Fredrik Græsvik og Ole Torp. «TV 2s Fredrik Græsvik er blant de som velger å dolke sin journalistkollega (Assange) i ryggen………… med tommel opp fra blant andre NRK-journalist Ole Torp». Græsvik har blokkert meg på Twitter, derfor har jeg ikke direkte tilgang til hans «tweets».

Mathias Fischer, TV 2, har tidligere omtalt Assange slik på Facebook: «en anti-liberal dukke for russerne, en narsissistisk fjott med et selvbilde uten sidestykke utenfor Det hvite hus».

Les Gisle Selnes: Det liberale
kommentariatets vekst og fall

Kristoffer Rønneberg, Aftenposten, antyder, som populært er blant «journalister», at Assange står i ledtog med store, stygge Russland. «Mer sentralt er kanskje hvorfor lekkasjene hans det siste tiåret i hovedsak har vært i Russland og Kinas interesse og til potensiell skade for USA/allierte».

For det første har Wikileaks offentliggjort store mengder hemmelige russiske dokumenter, jeg tror flere hundre tusen. Det andre, Rønnebergs påstand, skyldes sannsynligvis at USA/NATO har langt flere stygge hemmeligheter enn Russland. Kina vet jeg lite om.

Her The Guardian om Wikileaks-lekkasje som fordømmer Russland som en «mafiastat».

Når fascismen kommer tilbake vil den være forkledd som antifascisme, var det en som sa for mange år siden.  Torp, Eikefjord, Græsvik etc er symptomer på det. Ikke fordi de er fascister, men fordi de er tilpasningsdyktige «antifascister».

De liberale krigselskerne

«Propaganda is most effective when our consent is engineered by those with a fine education – Oxford, Cambridge, Harvard, Columbia — and with careers on the BBC, the Guardian, the New York Times, the Washington Post.

These organisations are known as the liberal media. They present themselves as enlightened, progressive tribunes of the moral zeitgeist. They are anti-racist, pro-feminist and pro-LGBT. And they love war» (John Pilgers treffende karakteristikk av såkalt liberale journalister, dsv de fleste vestlige journalister).

Assange/Wikileaks er ikke journalister, hevdes det. Men hvorfor har de da fått så mange utmerkelser for god journalistikk?  

Til slutt Jens Bjørneboes ti bud til unge menn og kvinner som vil frem i verden.

«Ti bud til en ung mann som vil frem i verden

I

Det første bud er ganske lett.

De som er flest har alltid rett.

II

Tenk alltid på hva folk vil si.

Og ta den sterkestes parti.

III

Og tviler du, så hold deg taus

til du ser hvem som får applaus.

IV

Tenk nøye ut hva du bør mene.

Det kan bli dyrt å stå alene.

V

Følg ingen altfor høye krav.

Men si, hva du har fordel av.

VI

Si alle hva de gjerne hører.

Gå stille gjennom alle dører.

(For sannhet bringer sorg og nød,

mens daglig løgn gir daglig brød.)

VII

Gå aldri oppreist. Snik deg frem.

Og gjør deg varm i alle hjem.

VIII

Husk: Ingen mann kan roses nok.

Slik bygger man en venneflokk.

(Og i et brødre-paradis

har du den beste livspolis.)

IX

Av sladder husker du hvert ord

til bruk i neste sjefskontor.

(Men ingen taktfull sjel forteller

et ord til han som ryktet gjelder.)

X

Hvis siste bud blir respektert,

da er din fremtid garantert!

Følg dristig med i kamp mot troll,

men vis fornuftig måtehold!

Skrid tappert frem i livets strid,

én time forut for din tid».


Andre artikler av Lars Birkelund på steigan.no se her.


Mer enn noen gang trenger du den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNoam Chomsky: Julian Assange har gjort en enorm innsats for alle som verdsetter demokrati og frihet
Neste artikkelNotre Dame og kulturarven