Var det USA som utløste strømbruddet i Venezuela?

0

De siste dagene har Venezuela opplevd et massivt sammenbrudd i strømforsyninga. Dette har forsterket problemene i landets allerede svært anstrengte økonomi og det har naturligvis også skapt umiddelbare livstruende situasjoner. Wall Street Journal skriver at 15 mennesker har dødd i sjukehusene på grunn av strømbruddet. Den venezuelanske mediekanalen TeleSUR skriver at dette er usant og at nødsystemene på sjukehusene hadde fungert.

USA og vestlige medier hevder at strømbruddet skyldes at regjeringa Maduro vanskjøtter landet og ikke en gang evner å levere livsviktig strøm til folk.

Regjeringa til Nicolás Maduro hevder på sin side at det er USA som gjennsom cyberkrigføring har utløst sammenbruddet i strømforsyninga.

IT-skribenten Kalev Leetaru drøfter dette spørsmålet i finanstidsskriftet Forbes, og sjøl om han ikke kan beskyldes for å være noen tilhenger av Venezuelas regjering, snarere tvert om, vil han ikke utelukke at det kan ha vært et cyberangrep. Han viser til at han allerede for fire år siden pekte på at cyberkrigføring mot et lands strømnett ikke bare er mulig, men er en del av våpenarsenalet til moderne krigføring.

I 2018 skrev David E. Sanger i New York Times at USA har et hemmelig program med kodenavnet «Nitro Zeus» som er beregnet på å kunne slå ut strømforsyninga i Iran. Han skrev også at USA nekter å skrive under på en internasjonal avtale om forbud mot bruk av denne typen cyberangrep.

Det kan neppe herske tvil om at USA har midlene til å gjennomføre denne typen cyberangrep mot Venezuelas strømforsyning. Med USAs erklærte ønske om å bringe Venezuelas regjering i kne og gjennomføre regimeskifte i landet, er det heller ingen tvil om at USA har den kynismen og den hensynsløsheten som skal til for å gjennomføre et slikt angrep. Derfor er det ikke usannsynlig at regjeringa Maduro kan ha rett når den hevder at landet har vært utsatt for et cyberangrep. Men evne og vilje er ikke tilstrekkelig bevis for å kunne slå fast kategorisk at det er dette som har skjedd. For å konkludere må det også forligge faktiske bevis.

Det er imidlertid høyst mistenkelig at Marco Rubio, som er den fremste Venezuela-hateren i USA var ute på Twitter allerede tre minutter etter at strømbruddet hadde startet og brukte strømbruddet mot Venezuelas regjering.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNew York Times: – Opposisjonen satte fyr på konvoien
Neste artikkelEksploderer Algerie kan også Frankrike gå i lufta
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).