Var det USA som utløste strømbruddet i Venezuela?

4

De siste dagene har Venezuela opplevd et massivt sammenbrudd i strømforsyninga. Dette har forsterket problemene i landets allerede svært anstrengte økonomi og det har naturligvis også skapt umiddelbare livstruende situasjoner. Wall Street Journal skriver at 15 mennesker har dødd i sjukehusene på grunn av strømbruddet. Den venezuelanske mediekanalen TeleSUR skriver at dette er usant og at nødsystemene på sjukehusene hadde fungert.

USA og vestlige medier hevder at strømbruddet skyldes at regjeringa Maduro vanskjøtter landet og ikke en gang evner å levere livsviktig strøm til folk.

Regjeringa til Nicolás Maduro hevder på sin side at det er USA som gjennsom cyberkrigføring har utløst sammenbruddet i strømforsyninga.

IT-skribenten Kalev Leetaru drøfter dette spørsmålet i finanstidsskriftet Forbes, og sjøl om han ikke kan beskyldes for å være noen tilhenger av Venezuelas regjering, snarere tvert om, vil han ikke utelukke at det kan ha vært et cyberangrep. Han viser til at han allerede for fire år siden pekte på at cyberkrigføring mot et lands strømnett ikke bare er mulig, men er en del av våpenarsenalet til moderne krigføring.

I 2018 skrev David E. Sanger i New York Times at USA har et hemmelig program med kodenavnet «Nitro Zeus» som er beregnet på å kunne slå ut strømforsyninga i Iran. Han skrev også at USA nekter å skrive under på en internasjonal avtale om forbud mot bruk av denne typen cyberangrep.

Det kan neppe herske tvil om at USA har midlene til å gjennomføre denne typen cyberangrep mot Venezuelas strømforsyning. Med USAs erklærte ønske om å bringe Venezuelas regjering i kne og gjennomføre regimeskifte i landet, er det heller ingen tvil om at USA har den kynismen og den hensynsløsheten som skal til for å gjennomføre et slikt angrep. Derfor er det ikke usannsynlig at regjeringa Maduro kan ha rett når den hevder at landet har vært utsatt for et cyberangrep. Men evne og vilje er ikke tilstrekkelig bevis for å kunne slå fast kategorisk at det er dette som har skjedd. For å konkludere må det også forligge faktiske bevis.

Det er imidlertid høyst mistenkelig at Marco Rubio, som er den fremste Venezuela-hateren i USA var ute på Twitter allerede tre minutter etter at strømbruddet hadde startet og brukte strømbruddet mot Venezuelas regjering.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Dette med at Marco Rubio var tidlig ute med å kommentere vil jeg ikke legge vekt på. Dersom Donald står bak et slik angrep vil han neppe informere flere enn nødvendig.

    Marco Rubio er så vidt jeg vet kun en senator og er ikke på noen måte del av den utøvende makt. Han tilhører den lovgivende makt. Det er dermed ikke er noen grunn til at han skulle blitt informert om dette.

  2. Rubio har markert seg som en ivrig arvtaker etter McCain.
    McCain brukte også å være kjapp. Han var jo ikke akkurat en varm tilhenger av The Orange Menace.Du kan vel heller konkludere med at de tjener samme herre.

    Og hacking skulle være forklaring god nok - særlig hvis opplegget er rigget av de samme folka. De har jo lovbestemt at alt skal utstyres med bakdører.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.