Under toppmøtet tilbød Nord-Korea alt. Men Trump sa han ville ha «mer enn det».

0

Av Jason Ditz.

De to dagene med tilsynelatende vennlige forhandlinger mellom president Donald Trump og Kim Jong Un i Hanoi kokte ned til samtaler rundt Yongbyon-reaktoren og andre atomspørsmål i fasilitetene i området rundt.

Avtalen de snakket om handlet tilsynelatende om begrensede lettelser i sanksjoner for å stenge Yongbyon. Kim hadde blitt fortalt tidligere at lettelser i andre sanksjoner ikke hadde en sjanse. Alt tydet på at de to sidene skulle gå inn for en avtale rundt dette, selv om det var tydelig før samtalene at det var dette det handlet om helt til siste minutt.

Fra Yongbyon hvor Nord-Koreas prøvesenter for atomvåpen ligger

Spørsmålet ble da hvor mange flere oppskytingssteder som finnes rundt Yongbyon og hvordan Nord-Korea tolket tilbudet om å stenge Yongbyon-basen. Kim svarte at det inkluderte så å si alt i det nesten fem kvadratkilometer store området. Nord-Korea tilbød seg å gi opp alt der, absolutt alt.

Da Trump ble fortalt at de tilbød alt, var hans øyeblikkelige svarte han at han måtte ha «mer enn det». Nøyaktig hvor dette «mer enn alt» skulle komme fra ble aldri spesifisert – og så forlot Trump møtet.

Sør-Korea prøvde å redde samtalene, med begge sider villige til å fortsette. Men samtidig var det ikke klart hva Nord-Korea kunne tilby mer for å blidgjøre motparten. Og Trumps rådgivere tviler på at Nord-Korea noen gang vil etterkomme deres krav.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelKrigsforbryternes gjensidige beundring
Neste artikkelVelge mellom 5G og insekter? Vi får ikke begge deler