14 av 16 i forsvarskomiteen vil ikke bli intervjuet om omstridte satellitter

0
Skjermdump av animasjon fra Space Norway

NRK har avslørt at sivile norske satellitter skal kunne bli brukt av amerikanske atomubåter. Det siste er ikke godkjent av Stortinget. NRK skriver: Saken ble behandlet som en næringssak, og er omstridt. Kanalen fortsetter:

NRK har bedt om intervju med alle de 16 medlemmene av forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, men bare Hårek Elvenes (H) og Signe Navarsete (Sp) stilte opp.

Liv Signe Navarsete (Sp) stilte opp til intervju, og er skeptisk. Hun har bedt forsvarsministeren svare skriftlig på om det har vært en avtale mellom USA og Norge som Stortinget ikke har vært kjent med. Det er femte gangen Stortinget får opp saken etter NRKs artikler.
– Det forekommer meg litt merkelig hvis det er slik som jeg har fått opplyst at USA i sine budsjetter har lagt inn ganske store midler, og at USA gjør dette uten av det er en avtale med Norge om satellittene.

Høyre er naturligvis svært fornøyd med USAs satellittsystemer og finner ingenting å kritisere. Også Anniken Huitfeldt er tilfreds, men ville ikke la seg intervjue. Via en rådgiver svarer hun:

«Utbedring av satellittkommunikasjonen i nordområdene er et gode for alle parter og vil også ha en stabiliserende effekt. Vi ser ikke grunnlag for å forfølge denne saken videre, men forutsetter at forsvarsministeren overholder sin informasjonsplikt overfor Stortinget og offentligheten.»

NRK har imidlertid snakket med flere anerkjente forskere som mener at disse satellittsystemene kan trekke Norge inn i en stormaktskonflikt. Seniorforsker Theresa Hitchens ved senter for internasjonale- og sikkerhetsstudier ved universitetet i Maryland sier at disse satellittsystemene blir «ordinære mål i krigføring». Og hun synes at det er merkelig at det norske Stortinget ikke ble orientert om den sida av saken.

En av verdens fremste eksperter på krigføring i verdensrommet, seniorforsker Laura Grego ved den amerikanske forskerorganisasjonen UCS i Washington, sier til NRK:

– I en konflikt mellom USA og et annet land, kan Norges satellitter og tilhørende bakkestasjoner bli mål og dratt inn i konflikten.

Nestsjef i Etteretningstjenesten Tom Rykkinn sa på et møte i Oslo Militære Samfund:

– Stormakter mener verdensrommet vil bli avgjørende i fremtidige konflikter. Etterretningstjenesten er kjent med at flere nasjoner har eller utvikler kapasiteter som kan anvendes mot andre lands satellitter eller støttepunkter på bakken

Alle som har noe greie på det skjønner altså at disse satellittsystemene brukes til militære formål og at de – og bakkestasjonene deres – dermed er militære mål i en krig. Men regjering og Storting behandler dette som en sak for Næringskomiteen.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelMassiv USA-opprustning i Romania. Hvorfor?
Neste artikkelForbereder USA en falsk flagg-aksjon mot Venezuela fra Colombia?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).