Rødt om Venezuela: En naturlig og ventet uttalelse

7
Faksimile fra Klassekampen.

Debatt.

Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Så har altså AU i Rødt slutta opp om kravet fra USA og den norske regjeringa om at det må holdes nyvalg i Venezuela. Rødt slutter dermed opp om en utenrikspolitikk som går ut på å blande seg inn i andre lands styre, og i tillegg støtter Rødt et krav fra USA som har gjort store anstrengelser for å bryte ned Venezuela for å få et mer vennligsinna styre.  Rødts AUs Venezuela-uttalelse er en naturlig og uunngåelig uttalelse som er helt i samsvar med Rødts nye politikk.

Dette er jo et kraftig politisk linjebrudd på det en skulle tro er sjølsagt antiimperialistisk politikk. Det finnes «en del» stater i verden med vanstyre. Men når det gjelder Venezuela går Rødt ut med støtte til USA, EU og USAs ekko i Europa, den norske regjeringa, og støtter den venezulanske overklassens kamp for regimeskifte og nyvalg. Rødt krever derimot ikke nyvalg i Frankrike eller i Tyskland. Heller ikke i vestligsinna vanstyrte land i tredje verden.

Venezuela splitter Rødt

Rødts arbeidsutvalg uttalte seg i strid med innspill fra partiets internasjonale utvalg, og møter en viss intern motstand. Blant andre har Rødt i Bodø med varaordføreren i spissen kommet med en annen uttalelse og offentlig gått ut mot arbeidsutvalget. Holdninga skal diskuteres på Rødts landsmøte denne helga.

Av det landsstyremøtet kommer det sikkert ut en uttalelse som legger ballen død og gir litt til alle. Men det er uansett klart at noen veg tilbake til en klar antiimperialistisk holdning for Rødts sin del, er utenkelig. Bare ordet antiimperialistisk ødelegger kosen ved teateranmeldelsene for Rødt-medlemmene. Rødts AUs Venezuela-uttalelse er rett og slett en naturlig og uunngåelig uttalelse. Den føyer seg inn i rekken som støtten til det imperialistiske angrepet på Syria. For Rødt er det nødvendig å kvitte seg med alt gammelt politisk grums/slagg, som partileder Moxnes har sagt. Det viktigste er å finne sin plass blant de allment dominerende og aksepterte meningene der tilliten til de vestlige stormaktene er ukritisk, bare dandert av mild kritikk. 

Dette er nødvendige nye standpunkter for å tilpasse seg den nasjonale og europeiske politiske situasjonen. En viktig symbolmarkering for Rødt. 

Rødt får flere velgere gjennom å få tilslutning fra et sjikt med høy universitetsutdanning, og fra det økende statsfinansierte humanitærpolitiske sjiktet. Dette sjiktet liker ikke provoserende begreper som imperialisme om virkeligheten, og ser bare snille rettferdighetssøkende demokratiske opprørere over alt. Når ikke regimeskifte er aktuelt, er løsninga massemigrasjon til Europa for «å dele litt av våre goder med verdens fattige» sånn at en sammen med arbeidsgiverne kan holde lave lønninger lave.  Når mediene i sin støtte for USA og EU setter inn sin ensidige propagandakvern, er det ubehagelig for respekterte kulturstøtter å stå imot dem. Og Rødt er en mer troverdig økonomisk kritiker av «forskjells-Norge» enn når den kommer fra et parti ledet av en mangemillionær fra Oslo vest.

Generasjon tredje verdenskrig Kjernen i Rødts rekruttering er fra «Generasjon tredje verdenskrig». Et aktivt og naivt samfunnssjikt over flere generasjoner, hovedtyngden av norske samfunnsengasjerte mellom 20 og 55 år. Disse tror på globaliseringens velsignelser, og ikke ser at den skjuler den økende internasjonale rivaliseringa som driver verdensutviklinga. Dette sjiktet ivrer for «humanitære og frelsende» angrepskriger som dem overfor Jugoslavia, Afghanistan, Irak, Libya, Syria. Dette sjiktet konkurrerer Rødt med SV om, men også med deler av Ap og KrF/Venstre. 

Dette forklarer Rødts AUs nødvendige tilslutning til den vestlige imperialismen i Venezuela. 

Med liten skrift: Chavez-regimet i Venezuela er et regime som med støtte av flertallet i folket har gjort forsøk på å bedre levestandarden til svært stor fattig samfunnsklasse ved å legge bånd på en svært rik overklasse. Men Chavez-politikken har ikke lyktes, både på grunn av egne feil og voldsom økonomisk krig mot regimet fra andre stater, særlig USA. Ytre årsaker virker gjennom indre. Men det er av redsel for at Chavez-linja for sosial rettferd og omfordeling skal lykkes, at den vestlige imperialismen engasjerer seg i Venezuela. Med Rødts tilslutning.


Redaksjonens kommentar:

Medlemmer av Rødts arbeidsutvalg eller andre representanter fra Rødt er naturligvis hjertelig velkomne til å svare på denne kritikken.


Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Påstandene om at valget i Venezuela har vært falskt er av særdeles sterk karakter, og burde i så måte være forankret i en tilsvarende sterk begrunnelse. Jeg savner dette grunnlaget, og jeg savner etterlyselsen og debatten rundt et slikt grunnlag her på Steigan. Vinklingen her på forumet har for det meste vært i retning av at det er feil med innblanding okke som. Dersom grunnlaget for påstandene om valgfusk er godt, deler jeg ikke oppfatningen om at innblanding er feil.

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  RØDT er tydelige på at Assad-regimet er et diktatur som vi ikke støtter, og at protestene for demokrati i kjølvannet av den arabiske våren var rettferdige, uttalte Bjørnar Moxnes.
  https://rødt.no/rodts-syn-pa-krigen-i-syria

  RØDT støtter også kurdernes kamp for frigjøring og står med det kurdiske folket i arbeidet for fred, frihet og demokrati. RØDT arbeider også for solidaritet med Kurdistan.
  https://rødt.no/kurdistan

  RØDT gikk denne uka ut med en uttalelse der det blant annet het at folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold. I tillegg støttet partiet den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreides (H) ønske om dialog og forhandlinger mellom partene i Venezuela!?

  Uttalelsene fra Bjørnar Moxnes og RØDT over er både avslørende og sjokkerende:

  • RØDT støtter terroristenes krig mot Syria.
  • RØDT støtter USA, England, Frankrike, Israel og Saudi Arabia`s imperialistiske krig mot Syria.
  • RØDT støtter “det kurdiske folkets” okkupasjons-krig mot Syria, der kurdiske styrker har gått langt utover sine områder ved hjelp av soldater fra USA.
  • RØDT støtter også “høyresidens voldelige protester” mot den sosialistiske regjeringa i Venezuela. Høyresidens voldsbruk og små-militære angrep er svært godt dokumentert.

  RØDT har hatt en voldsom høyredreining, og RØDT har utviklet seg til å bli et et støtteparti for Vestens imperialistiske kriger og påfunn. Denne voldsomme høyredreiningen skjedde etter Bjørnar Moxnes inntreden, så jeg mistenker at Bjørnar Moxnes er betalt av CIA for å ufarliggjøre RØDT, på samme måte som Klassekampen tidligere ble ufarliggjort. :rage:

  Kan minne om at CIA har infiltrert organisasjoner og politiske partier i Norge tidligere!

 3. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Innblanding i form av destabiliseringer, økonomiske sanksjoner, statskupp, krig og krigstrusler er selvfølgelig feil okke som. Det er ekstremistisk. At grunnlaget for påstandene om valgfusk mangler er en liten detalj i dette bildet.

  Fra før har Rødt støttet amerikanske okkupasjonen av nord-øst-syria og de tenker å samarbeide med Arbeiderpartiet i Norge. Rødt er et anti-sosialistisk imperialistisk ekstremistisk parti.

 4. Avatar for SHO SHO says:

  Rødt har nok et dilemma her: Hva er det som er viktigst for Rødt, er det å felle dagens regjering og få inn flere representanter på Stortinget ved stortingsvalget i 2021, eller er det heller å støtte Maduro og risikiere å miste velgeroppslutning. Rødt kunne kanskje ha valgt en annen løsning, med utgangspunkt i krisen som var Ukraina og hvor EU fikk gjennomslag for at det skulle avholdes nytt presidentvalg i Ukraina seks måneder senere (eller når det var) så kunne Rødt har foreslått noe tilsvarende for Venezuela. (I Ukraina ble det ikke betraktet som å være direkte udemokratisk å la Janukovitsj bli sittende som president i flere måneder ekstra før et nytt ekstraordinært presidentvalg).

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Rødt er en del av den nye avlatsindustrien, så de vet nok hva de gjør.

  Poenget med Rødt er at Solsidens barn med dårlig samvittighet over egen velstand kan få stemme Rødt og twittre om det, så den dårlige samvittigheten kan byttes ut med et sinne rettet mot alle egoistene som ikke forstår hvor viktig rettferdighet er.

  Det er fort gjort å glemme at den gamle avlatsindustrien til den katolske kirken også var en ting de velstående og presteskapet ønsket, mens de fattige synderne syntes det var urettferdig at de måtte brenne i skjærsilden, fordi de manglet penger til å kjøpe seg fri.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hva med å forsøke litt ærlighet? Det er helt tullete at vi i Norge skal ta stilling til noe ingen av oss har tid til å sette seg inn i, spesielt når vi ikke har mulighet til å påvirke utfallet for eller i mot.

  De som har tid til å sette seg inn i situasjonen, er oftest betalt for å gjøre det, og da vet vi at det viktigste er å beholde jobben, slik at de vil anbefale hva arbeidsgiveren ønsker.

 7. Avatar for karl karl says:

  Hadde det ikke vært for Synne Bjørbæks gode appell i går, hadde jeg meldt meg ut av Rødt!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere