Svenske havnearbeidere gleder seg over støtten fra Trondheimskonferansen

0
Fra den svenske havnearbeiderstreiken. Foto; Paulina Helmer

I Sverige føre Hamnarbetarförbundet en streikekamp for kollektivavtale. Det ser ut til å bli en hard klassekamp og havnearbeiderne trenger all den støtten de kan få. Det var derfor svært gledelig sett fra deres synsvinkel at den norske Trondheimskonferansen, som samler den radikale delen av norsk fagbevegelse kom med en klar støtteuttalelse til de streikende. Avisa Proletären skriver:

Den årliga Trondheimskonferensen, som arrangeras av LO Trondheim och som av tradition samlar den radikalare delen av norskt fackföreningsfolk, antog i helgen ett stöduttalande till Svenska Hamnarbetarförbundets kamp för kollektivavtal.
Stöduttalandet röstades igenom av en stor majoritet av de närvarande 630 delegaterna, men Trondheimskonferensens redaktionskommitté ville inte att konferensen skulle ställa sig bakom uttalandet, berättar taxichauffören och Norsk Transportarbeiderforbunds (NTF:s) förhandlingsansvarige för taxi, Roald Arentz, för Proletären.

Förslaget till stöduttalande kom från ett antal delegater, däribland Transportarbeiderens före detta redaktör Vegard Holm och ordföranden för NTF:s ungdomssektion Thomas Jørgensen, berättar Roald Arentz.
– Många av oss minns Svenska Hamnarbetarförbundets stöd när NTF:s hamnarbetare strejkade. Men det verkar några i förbundsledningen ha glömt, säger Roald Arentz som menar att det är självklart att stödja Svenska Hamnarbetarförbundets kamp.
– Det är ett rent reflexmässigt stöd, det handlar helt enkelt om kamrater som kräver kollektivavtal. Den som inte stödjer det utan sätter förbundslojalitet före solidaritet har missförstått både sin klasstillhörighet och vad solidaritet betyder.

Mer om den svenske havnekonflikten her.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.