Av Terje Alnes.
Urix-ekspert: ”Jeff Bezos er en kjent liberal aktør i USA, han er med på venstresiden i amerikansk politikk.”
Mandag kveld 11. februar 2019 hadde NRK Urix hentet inn Sofie Høgestøl fra UIO for å kommentere at Jeff Bezos anklager utgiveren av tabloiden National Enquirer for utpressing, etter at avisen truer med å offentliggjøre nakenbilder av ham.
Innslaget i seg selv er ikke så interessant. Det som er interessant er denne uttalelsen fra Høgestøl:
”Jeff Bezos er en kjent liberal aktør i USA,
han er med på venstresiden i amerikansk politikk.”
Verdens rikeste, og en grusom arbeidsgiver
For de helt blanke: Jeff Bezos er grunnlegger, leder, administrerende direktør og president for Amazon. Amazon er rangert blant de fire mest verdifulle selskapene i verden, sammen med Apple, Alphabet og Microsoft. Dette er ham som Forbes Magazine i juli 2018 omtalte som ”den rikeste mannen i moderne historie”, etter at formuen hans var kommet opp i 150 milliarder dollar.
Historiene om hvordan de ansatte i Amazon behandles går nå verden rundt. Det er nok å lese James Bloodworths bok ”Innleid og underbetalt” for å skjønne hvilket arbeiderfiendtlig foretak vi har med å gjøre. Hvordan er det mulig å påstå at Bezos har noe som helst med ”venstresiden” å gjøre?
Identitetspolitisk forvirring
Svaret er at Jeff Bezos smykker seg med noen verdiliberale standpunkt, som f.eks. å støtte loven om likekjønnet ekteskap (same-sex marriage). I 2012 donerte Bezos 2,5 millioner dollar til en gruppe som arbeidet for å få loven gjennom.
Denne saken er en identitetsmarkør som skiller de liberale fra de konservative, og ut ifra en skrudd logikk betraktes de (verdi)liberale i USA som ”venstreside”. Også andre donasjoner gir inntrykk av at Bezos deler mange av synspunktene som er typisk for de verdiliberale.
Men denne ”venstresiden” har ikke nødvendigvis sammenfallende synspunkter med den reelle venstresiden når det gjelder spørsmål om arbeid vs. kapital. Tilfellet Bezos viser tvert imot.
Når Urix sin ekspert plasserer Bezos ”på venstresiden” viser det bare hvor stor plass verdispørsmål tar i amerikansk politikk. I USA har slike identitetspolitiske markører tatt plassen til kampen som historisk sett definerer hvem som tilhører venstresiden – klassekampen.
I en amerikansk kontekst gir det mening når Sofie Høgestøl plasserer Bezos ”på venstresiden i amerikansk politikk”. Sett fra Europa er dette uttrykk for identitetspolitisk forvirring.
Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.
Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050 eller Vipps: 116916