«Elhub» klar – snart kommer den nye tariffen til strømmålerne

0
Gladnyheter for kraftbransjen. Oppslag i E24. Fotografiet er tatt av Kjetil Malkenes Hovland, E24

Av Odd Handegård.

Sist onsdag kom det en del nyheter om arbeidet med innføring av «smarte» strømmålere: Det sentrale datasenteret (kalt Elhub) som skal koordinere mer enn 3.2 millioner strømmålere fra de fleste hus og hytter i Norge, ble åpnet av energiminister, adm.dir. i Statnett og fung.adm.dir. i NVE m.m.

Datasenteret ligger merkelig nok midt i Oslo med en stor stab fagfolk og administrativt personale, til tross for at Oslo knapt nok har en eneste bekk det går an å lage strøm av, og til tross for at regjeringen har fredet Nordmarka mot utbygging av vindkraft. Jeg skrev for et par år siden et brev til stortingsgruppa i de to partiene som smisker mest for «distriktene» (Sp og SV) om dette, men ingen av dem var interessert i følge opp en antydning om at senteret heller burde legges til kraftfylker som Nordland eller Hordaland (Mo eller Odda?).

På møtet framkom en del interessante opplysninger, f.eks. at 116.000 gamle målere (3.5 %) fortsatt er i funksjon av ymse årsaker (helseplager eller regelrett nekt). Men ellers kom det ingen konkrete opplysninger om hvordan den nye strømtariffen kommer til å se ut – det første forslaget ble som kjent droppet etter en meget kritisk høringsrunde. Det er likevel åpenbart at de opprinnelige intensjonene med strømmålerne vil bli opprettholdt – det pågående arbeidet handler om å gjøre tariffen mer «pedagogisk» og «forståelig» for oss alminnelige. Dette ble bekreftet på åpningsmøtet for Elhub.

Og når næringen nå skal belønne oss med enda høyere strømpriser og middag om kvelden, så må myndighetene naturligvis formulere kravet om endringer i husstandenes energibruk som FORDELER for oss. Det heter derfor at vi skal få «tilbud fra kraftselskapene om timebaserte priser slik at man kan spare penger på å styre unna de periodene hvor strømmen er dyrest, som er på morgenen og ettermiddagen». Vi kan rett og slett TJENE penger når strømmen blir dyrere! Det er visst dette som er definisjonen på å være «smart».

Fung. direktør i NVE, Anne Britt Leifseth, sa det slik: «Dette er godt nytt for hele samfunnet, og ikke minst for forbrukerne. Nå kan man få på plass en del smarte løsninger som gjør at man kan designe sitt eget forbruksmønster». Det finnes allerede 26 «tjenesteleverandører» som er interessert i å hjelpe oss med dupper og ditter til å organisere vår «strømstyring» slik at vi kan bruke mindre strøm når strømmen er dyrest, dvs. teknologi som automatisk skrur vaskemaskin, varmtvannsbereder og panelovner av og på i samsvar med prisvariasjonene og spekulasjonene på børsen. «Velferdstiltakene» utvikler seg – vi trenger snart ikke bevege oss ut av godstolen for å få å kunne høste fruktene av den digitale revolusjonen. Man kunne nesten være fristet til å ta fram noen gamle Hamsun-sitater for å beskrive det eventyret moderne teknologi de neste årene vil overøse oss med.

Alt i alt en «fantastisk dag», ifølge energiministeren fra Frp, som også sa at «Elhub er viktig fordi det gir forbrukerne i landet forbrukermakt». Og adm.dir. i Statnett føyde til at strømregningen etter hvert ville bli lavere fordi det foregår så «mange omveltninger i norsk kraftbransje om dagen, med utbygging av vindparker, kraftnett og utvekslingskabler for milliarder, samtidig som automatiske målere, Elhub og etter hvert også effekttariff skal få forbrukerne til å bruke strømmen smartere». Det siste sitatet er det grunn til å merke seg.

Hittil har det vært viktig for kraftmyndighetene å unngå at de store tiltakene i norsk energipolitikk blir sett i sammenheng: Altså at den enorme utbyggingen av eksportkabler for vannkraft vil føre til et kraftunderskudd i Norge som gjør det nødvendig å bygge ut 50 TWh ustabil og kostbar vindkraft til norske forbrukere, og at vindkraftas ustabilitet vil kreve at kraftmyndighetene har redskaper til å regulere det norske kraftmarkedet når det periodevis vil bryte sammen («smarte» strømmålere). Hittil har det vært hensiktsmessig for myndighetene å kamuflere sammenhengene i energipolitikken. Nå er utviklingen kommet så langt at de faktiske forhold ikke lenger kan skjules.


Les andre artikler av Odd Handegård på steigan.no.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFranske sionister krever forbud mot de gule vestene
Neste artikkelEr du en propagandapapegøye for krig mot folket i Venezuela?