USAs kampanje mot Venezuela møter internasjonal motbør

0
Her fra et møte mellom Maduro og EU-ambassadørene der 18. januar 2019 der de diskuterte videre samarbeid mellom EU og Venezuela. Offisielt foto.

USAs utenriksminister Mike Pompeo hermer George W. Bush og har gitt verden sin versjon av parolen «enten er dere med oss eller så er dere mot oss». Og USA har samlet «verdenssamfunnet» sitt til noe som er ment å bli en ny «allianse av de villige».

Men dette går ikke så smertefritt som det var tenkt. Perus utenriksminister Nestor Popolizio sier på vegne av den såkalte Lima-gruppa som støtter kuppforsøket til Juan Guaidó at de ikke er villige til å støtte noen militær intervensjon i Venezuela.

Spanias utenriksminister Josep Borrell sier at Spania er kategorisk mot enhver slik handling i Venezuela. Også Spania har støttet Guaidó, men er altså klar motstander av krig mot Venezuela.

Avisa El Païs i Uruguay skriver at EUs utenriksrepresentant Federica Mogherini har ringt til Uruguays president Tabare Vasquez og sagt til ham at det er helt klart at EU ikke vil ha den tilstrekkelige støtten blant sine medlemsland til å godkjenne Juan Guaidó som interimspresident i Venezuela. Som meldt tidligere stiller ikke Italia seg bak kravet om at Maduro må gå.

Alexis Tsipras, den svært USA-vennlige lederen av Syriza-regjeringa i Hellas sier at Hellas ikke ønsker at Venezuela skal bli et nytt Libya og opprettholder sin støtte til president Maduro.

New Zealand vil ikke følge Australia i anerkjennelsen av Guaidó, men opprettholder sin støtte til president Maduro. I Vatikanet har paven bedt om at det søkes en fredelig løsning på konflikten i Venezuela og Vatikanets ambassadør til Venezuela var til stede under innsettelsen av Nicolás Maduro som president.

Maduro har nylig holdt en tale på TV der han henvendte seg direkte til folket i USA og sa at han er en stor beundrer av USAs historie og:

USA er et stort land og mye større enn Donald Trump. Jeg ber om respekt for Venezuela og ber om deres støtte for å unngå en Vietnamkrig i Venezela.

Maduro har opplagt skjønt at det ikke er mye krigsentusiasme blant velgerne i USA. Vanlige folk i USA har sine egne problemer å stri med og foretrekker at skattepengene blir brukt til å løse hjemlige problemer framfor å føre uendelige kriger. Det var også en grunn for mange til å stemme Trump, fordi han lovte å gjøre slutt på politikken med regimeskifter i andre land.

Selv main stream media, som vanligvis kaster seg inn i kampanjer for enhver ny imperialistisk krig, viser liten entusiasme for en krig mot Venezuela. The Washington Post kaller det for «et farlig spill». The Atlantic skriver at det ikke er noe grunnlag for krig mot Venezuela. «Folket ønsker det ikke, Kongressen vil ikke godkjenne den, så hvorfor sier Trump-administrasjonen at det er en mulighet?»

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.