Israel anfaller åter Syrien. När ska världen protestera?

0
Israelske fly angrep Damaskus 20. og natt til 21. januar 2019. Bilde fra Twitter.
Anders Romelsjö

Av Anders Romelsjö.

Aftonbladet rapporterar “Israel har genomfört flera flygangrepp kring Syriens huvudstad Damaskus, med udden mot iranska mål”….”Syriska statliga nyhetsbyrån Sana uppger att Israel genomfört en intensiv attack genom flera vågor av kryssningsrobotar, men att landets luftförsvar skjutit ned de flesta fientliga mål. Närmare bestämt sköts 30 robotar ner tidigt på måndagen.”…”Minst elva soldater varav två syrier dödades i attacken som riktades mot både iranska och syriska mål” Ab

SvT Nyheter berättar i Rapport kl 19.30 att Israel öppet angripit Damaskus. Reportern på plats säger helt riktigt att Israel har anfallit Syrien flera gånger tidigare. En skillnad är att Israel nu öppet anger det. Israel påstår att man angriper iranska mål i Syrien. Israel anfaller åter Syrien

Syriens regering har åter skrivit till ett brev till FN i protest och uppmanar enträget FN att ta avgörande steg för att hejda Israels aggression mot landet. Syrien skriver att detta har som mål att förlänga krisen i Syrien.
PressTV

Då detta skrivs kan jag inte se några internationella reaktioner vid sökning på nyhetssiter.
Detta är givetvis helt i strid med FN-stadga och internationell rätt. Inget hindrar FN, EU och Sverige att skarpt protestera. Vem tror att detta kommer att ske?

I februari 2017 publicerade jag denna artikel: Israel har utfört över 1000 angrepp mot Syrien. al-Qaida-ledare jublar. Uppgiften baseras på en intervju med en israelisk brigadgeneral.

Brigadgeneral Amnon Ein Dar, Israel

al-Qaida-ledare var mycket nöjd efter det aktuella flygangreppet.
Förre ledaren Saleh Al-Hamwi för terroristorganisationen al-Nusra jublar:
«We welcome any Israeli aerial or naval bombardment against the regime and Iran in Syria. We urge them to do more. And we say to Israel: Your silence over Iran’s intervention in Syria will turn against you. It’s inevitable. Act with haste to uproot them». Arutz Sheva

Flera uppgifter finns om att Israel hjälper terrorister i Syrien. Sveriges Radio bekräftar: Israel hjälper terroristerna i Syrien

Newsweek rapporterade för mer än ett år sedan att
“Israel stöder i hemlighet syriska rebeller som är verksamma nära de ockuperade Golan-höjderna och tillhandahåller pengar, mat, bränsle och medicinska förnödenheter, enligt “fighters” som hävdar att de får hjälp”. Newsweek

Israel har tidigare behandlat sårade syriska rebeller på sina sjukhus. Enligt intervjuer med rebeller av Wall Street Journal stödjer Israel direkt motståndare till den syriska presidenten al-Assad. Wall Street Journal
Israel ser också militärer som tillhör den libanesiska milisen Hizbollah som stöder Assads regimstyrkor som ett hot mot säkerheten på Golan-höjderna och vid gränsen. På morgonnyheterna 11/7 2017 kunde man höra en rapport från en reporter i Israel som berättade att över 1000 människor behandlats på ett av sjukhusen i Israel. En stor andel var “rebeller”. Enligt rapporten stödjer Israel “rebellgrupper” som strider mot Assad.
Ekot

I en intervju med Qatar-baserade Al Jazeera bekräftar Efraim Halevy, den förre chefen för Mossad vad många i Mellanöstern och runt om i världen redan anade: att Israel givit ”taktiskt” stöd till Jabhat al-Nusra under hela kriget i Syrien. här

Att Halevy valde Al Jazeera för sitt framträdande är intressant med tanke på att Qatar är också en stor finansiär av Jabhat al-Nusra och ISIS i Syrien. Rapporter från FN-observatörer på Golanhöjderna bekräftar regelbunden kontakt mellan israeliska officerare och beväpnade Jabhat al-Nusra och IS-terrorister vid syrisk-israeliska gränsen.
Halevy sa att det var ”humant” för Israel att ge medicinsk hjälp till sårade syriska terrorister men att en sådan ”humanitet” aldrig skulle utvidgas till Hizbollahs soldater från Libanon som har kämpat mot terrorister i Syrien. Israels ”humanitet” visades också för hela världen i Gaza, där Israel mördade hundratals barn, gamla män och kvinnor i oupphörliga bombningar attacker mot tättbefolkade områden.

* Jämför gärna “Världssamfundets” reaktion på Israels angrepp med reaktioner på Hamas angrepp mot Israel.


Denne artikkelen ble først publisert på Globalpolitics.se.


Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOrdkrigen mellom Italia og Frankrike trappes opp
Neste artikkelDe 26 rikeste i verden eier mer enn den fattigste halvparten
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).