Våpenstillstand i handelskrigen mellom Kina og USA

0
Foto: Xinhua

Presidentene Donald Trump og Xi Jinping og deres staber møttes under G-20-møtet i Buenos Aires 2. desember 2018. Hele formen på møtet og rammen rundt det levnet ingen tvil om at her var det dagens to supermakter som møttes. De er midt oppe i en handelskrig som er svært alvorlig og omfattende. Kinesiske ledere har advart mot at handelskrig kan utvikle seg til virkelig krig hvis den får lov til å fortsette.

Forut for møtet var det en del kommentatorer som mente at Kina til en viss grad ville kaste inn håndkleet overfor USA på dette møtet. Det er ingen tvil om at de amerikanske sanksjonene har stor negativ virkning på Kina. Men skal man dømme etter pressemeldingene fra møtet var det ikke dette som skjedde. Møtet mellom Xi og Trump endte med det som kan kalles en våpenstillstand i handelskrigen.

Den økonomiske konfrontasjonen er på ingen måte over, men de nye sanksjonene, som skulle ha trådt i kraft fra 1. januar 2018 blir det ikke noe av – foreløpig.

China Daily skriver at Trump og Xi lagde et veikart for forholdene seg i mellom «for en viss tid framover».

Ingen av partene kan snakke om seier, men siden Kina ikke ønsker denne handelskrigen i utgangspunktet, så er det antakelig Kina som har mest grunn til å være fornøyd. Men enigheten er ytterst spinkel, og det skal ikke mye til at den rives opp igjen.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.