Våpenstillstand i handelskrigen mellom Kina og USA

2
Foto: Xinhua

Presidentene Donald Trump og Xi Jinping og deres staber møttes under G-20-møtet i Buenos Aires 2. desember 2018. Hele formen på møtet og rammen rundt det levnet ingen tvil om at her var det dagens to supermakter som møttes. De er midt oppe i en handelskrig som er svært alvorlig og omfattende. Kinesiske ledere har advart mot at handelskrig kan utvikle seg til virkelig krig hvis den får lov til å fortsette.

Forut for møtet var det en del kommentatorer som mente at Kina til en viss grad ville kaste inn håndkleet overfor USA på dette møtet. Det er ingen tvil om at de amerikanske sanksjonene har stor negativ virkning på Kina. Men skal man dømme etter pressemeldingene fra møtet var det ikke dette som skjedde. Møtet mellom Xi og Trump endte med det som kan kalles en våpenstillstand i handelskrigen.

Den økonomiske konfrontasjonen er på ingen måte over, men de nye sanksjonene, som skulle ha trådt i kraft fra 1. januar 2018 blir det ikke noe av – foreløpig.

China Daily skriver at Trump og Xi lagde et veikart for forholdene seg i mellom «for en viss tid framover».

Ingen av partene kan snakke om seier, men siden Kina ikke ønsker denne handelskrigen i utgangspunktet, så er det antakelig Kina som har mest grunn til å være fornøyd. Men enigheten er ytterst spinkel, og det skal ikke mye til at den rives opp igjen.

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Kina og deler av brics land har nok store interne utfordringer når de ikke kan dopa befolkningen med tilvekst lengre. Men alternativet der USA plunderer land med hjelp av dollarsystemet er ikke aktuelt…

  “The two most powerful warriors are patience and time.”

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Mye twitter og lite ull, og siden overskriften på NRK lyder:

  https://www.nrk.no/urix/trump_-_-kina-vil-redusere-og-fjerne-biltoll-1.14322349

  så er det vel ingen grunn til å tro det blir noe særlig til krig av det.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere