Tyskland vil bremse finansiering av moskeer

0
Illustrasjonsbilde: Sehitlik-moskeen i Berlin. Shutterstock.

Den tyske regjeringa ønsker at land som finansierer moskeer i Tyskland skal registrere disse donasjonene, skriver Deutsche Welle. De tyske etterretningstjenestene er bekymret over den utenlandske finansieringa av moskeer og over den «radikalliseringa» som kan følge med dette. Det er Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait og andre gulfstater det i hovedsak dreier seg om.

Innenriksminister Horst Seehofer sa allerede våren 2018 at Tyskland ønsker å redusere utenlandsk innflytelse i tyske moskeer. Visekansler Sigmar Gabriel (SPD) sa i 2015 at det var kommet mange farlige salafister til wahhabimoskeene i Tyskland.

Tysk etterretning har forsøkt å følge salafistisk infiltrasjon i landet siden flyktningbølgen i 2015, og Tysklands Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) sier at land som Saudi-Arabia har langsiktige strategier for å påvirke radikale islamistiske grupper. Det er ingen som vet hvor mye penger som er overført til Tyskland på denne måten, og det er sannsynlig at tyske myndigheter har reagert for seint og for svakt på oljediktaturenes islamiseringskampanje.

Tysk kapital har tjent stort på de nære forbindelsene med hodekapperne i Saudi-Arabia, så tyske politikere har vært villige til å se en annen vei når det gjelder den salafistiske infiltrasjonen. Men etter drapet på Jamal Khashoggi har Tyskland vedtatt å stoppe våpensalg til Saudi-Arabia og oppfordret allierte til å gjøre det samme.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelInstitute for Statecraft: – Vi er allerede i krig
Neste artikkelTidligere Obama-rådgiver sto bak «russisk» påvirkningskampanje i Alabama
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).