Frankrike og de «gule vestene»: De har stor sympati og støtte fra politiet.

0
Det ble satt i store politistyrker mot "de gule vestene", men de fleste politifolkene sympatiserer med demonstrantene. Foto: Shutterstock.

Av Knut Lindtner.

Selv om politet er statens maktapparat består etaten av mennesker som i like stor grad rammes av innstramningstiltakene som nå settes i verk. Politet er mennesker av kjøtt og blod som lever sammen med den øvrige befolkningen og som befolkningen må også politifolk slite for å få endene til møtes.


Denne artikkelen av Knut Lindtner ble først publisert på Derimot.no.


Det er et urovekkende tegn at lederen for politiets fagforening uttaler seg på denne måten. I praksis betyr det at staten og overklassen ikke lenger kan stole på at politiet vil beskytte dem og deres privilegier mot det opprøret som nå er underveis. Da er det bare det militære og de hemmelige nettverkene som gjenstår. Da er vi et skritt nærmere fullt opprør, kanskje også borgerkrig. Revolusjon ligger kanskje enda lengre frem i tid, men slikt lar seg ikke forutse for nå slusene brister kan nesten hva som helt skje.

Det ligger et langvarig magasinert raseri i befolkningen som er under utvikling og Frankrike er kjent for sine revolusjoner når først folke kommer i bevegelse. Og rikfolk har aldri forstått når grensen er nådd. De presser ustanselig på for privilegier og personlige fordeler, mange ut fra mottoet: «Etter oss kommer syndfloden.» Det har vi sett gang på gang opp gjennom historien. Det må nærmest å sies å være en historisk lovmessighet. Griskheten til de rikeste tar aldri slutt og ender opp i blodbad.

Knut Lindtner

Stormen på Bastillen under den franske revolusjonen i 1789. Den europeiske eliten drømmer seg tilbake til tida før.

«De fleste politifolkene støtter ‘De Gule Vestene’ mot Macron».

Dette sier sjefen for France Police Union til Russia Today.

Den franske presidentens forslag om å øke bensinprisene er like upopulær blant politiet som blant de vanlige borgerne. Og de føler ubehag ved å slå ned på ‘De Gule Vestene’ som de «innerst inne» støtter, sier fagforeningslederen deres.

«De fleste av oss støtter ‘De Gule Vestene’ fordi vi også vil bli direkte berørt av økningen i drivstoffprisene», fortalte Alexandre Langlois, generalsekretæren i VIGI fagforeningen til politiet til RT France i deres studio i Paris.

«De fleste av oss kan ikke bo der vi arbeider, enten fordi det er for dyrt, eller fordi vi kanskje måtte arrestere naboen vår. Derfor bor vi alltid på en viss avstand».

«Det vi betaler i skatter og avgifter øker på flere områder, men vi får ikke økte lønninger… Det er vanskelig å svelge disse grusomme tiltakene», fortsetter Langlois. 35-åringen har bakgrunn i grensekontroll og hjemlig etterretning.

Politiets rolle har kommet under sterkt  press på grunn av protestene som har bragt titusener ut i gatene og på motorveiene i hele Frankrike i de siste tre ukene. Og protestene har blitt stadig mer voldelige.

Sist lørdag ble minst 90 personer skadet – inkludert 16 politioffiserer – under sammenstøtene på Champs Elysees i sentrale Paris. Der ble det brukt tåregass, vannkanoner og sjokkgranater mot mengden av radikale protestanter. 260 av dem ble arrestert.

Innenriksministeren har kalt dem «agitatorer» som «kom dit for å slåss».

Langlois er enig i at bevegelsen blir utnyttet av mer radikale elementer. Men han sier at politifolkene fortsatt er motvillige når de blir sendt ut mot ‘De Gule Vestene’ – de som tok navnet fra de svært synlige sikkerhetsvestene til veiarbeiderne og valgte dem til deres symbol.

«Det er vanskelig fordi vi innerst inne støtter de som protesterer», sa Langlois. «De utkommanderte politifolkene sier til seg selv: Nå kommer vi til å se ut som villmenn igjen, angrepshundene til departementet og regjeringen».

Langlois er klar over at noen områder, som sentrum av den franske hovedstaden er sårbare og farlige for demonstrasjoner. men han klandrer de høyere opp i systemet for gjentatte ganger å gå for langt med sine tiltak.

«Våre kolleger ute i felten kan ikke operere fritt, de følger bare ordre som blir gitt av noen som sitter andre steder enn i politiets hovedkvarter. Det bør i det minste være rett å klandre de som er sjefer, ikke de som er ute på gatene. De gjør det de kan», sier Langlois.

Som følge av den voldsomme opposisjonen mot tiltakene hans som er meningen skal minske miljøforurensningen fra tradisjonelle biler, har president Emmanuel Macron allerede tilbudt et kompromiss når det gjelder nøyaktig hvordan skatten skal innføres, hvordan den kan bli innført trinnvis. Men han sier han slett ikke vil gå fra avgiftsøkningene. De vil komme i januar.

Men nå forlanger de som protesterer, både de fra høyresiden og venstresiden, en rekke andre tiltak, inkludert saktere overgang til ‘grønne biler’, skattereduksjon over hele linjen, så ikke minst en økning at statens minimum-lønninger.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

 


 

Kommentar:

Den kampen som de gule vestene har reist går tydeligvis helt til kjernen av de økonomiske og politiske problemene i Frankrike. Avisa Libération skriver at noe sånt som dette har man ikke sett siden 1968.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStadig flere land nekter å underskrive FNs migrasjonsavtale – hva med Norge?
Neste artikkelBrannmenn og politi i Frankrike vil ikke slåss mot folket