USA trapper opp den brutale økonomiske krigen mot Iran

0
USA ønsker å ramme Iran maksimal, men det fører også til økonomisk krig mot mange andre land. Shutterstock.

Fra 5. november 2018 trapper USA opp sine brutale og hensynsløse økonomiske sanksjoner mot Iran. Trump-administrasjonen har sagt at dens mål er å redusere Irans oljeeksport til null! Akkurat dette karakteriseres riktignok som en bløff av Irans oljemyndigheter. Men at USA ønsker å påføre Iran enorme økonomiske tap, kan det ikke herske tvil om.

Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, John Bolton, har sagt rett ut at hensikten med disse sanksjonene er å tvinge fram et regimeskifte i Iran for å få innsatt ei regjering som er vennligsinnet overfor USA. Det bør ikke være noen tvil om at denne bruken av økonomisk krigføring er i strid med alt som er av internasjonal lov og FN-pakt. Som kjent bryr ikke USA seg om slike bagateller.

Samtidig jobber USA på spreng for å bygge opp en militærallianse mot Iran, deriblant et «arabisk NATO» med sunnistatene som kjerne. I denne alliansen vil også Israel stå sentralt, for den staten som mer enn noen andre driver på for å få en krig mot Iran, er nettopp Israel.

Sanksjonene mot Iran er samtidig en økonomisk krigføring mot alle de statene som ønsker å handle med Iran, og som etter internasjojnal lov har all rett til det. Det gjelder ikke bare Russland og Kina som har bygd og fortsetter å bygge strategiske allianser med Iran. Det gjelder også USAs «allierte» Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Og det gjelder India, som også ønsker handel og samarbeid med Iran. Skal USA gjøre hele Asia til fiende for å ramme Iran? Skal de gruse Europa for å ramme Iran?

Saudi-Arabia er også sentralt i USAs alliansebygging mot Iran. For det første hater regimet i Riyadh Iran som pesten, og for det andre er det meningen at Saudi-Arabia skal betale for den militære opptrappinga. Men for tida er ikke mafiaregimet på den arabiske halvøya helt i form. Den politiske krisa der og den indre fraksjonskampen hard etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Det snakkes om enda et palasskupp. Og krigen i Jemen blir en stadig større belastning, sjøl om USA, Israel og Vesten har gjort sitt ytterste for å gi Saudi-Arabia militær og politisk ryggdekning i denne folkemorderiske krigen.

USAs økonomiske krig mot Iran kan føre til en virkelig krig, og i så fall kan den bli katastrofal. Men den kan også føre til en ytterligere isolasjon av USA og et skifte i hele maktbalansen både i Midtøsten og Eurasia. USA driver et høyt spill, og det er slett ikke gitt at de vil vinne på det.

 

Bli med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKraftkrise i Belgia. Nesten halvparten av landets stømforsyning borte foran vinteren.
Neste artikkelSkandinavisk fagbevegelse: Kamp mot kriminaliteten i byggebransjen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).