Ukraina avfolkes

0
Ukraina avfolkes raskt. Folk stemmer mot regimet med føttene.

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning og Ukraina ble en sjølstendig stat i 1991 hadde landet 52 millioner innbyggere. I dag har landet formelt 42 millioner innbyggere, men siden det ikke har kontroll over Krim og Donbass, er det reelle folketallet 35 millioner.

Mellom 2002 og 2017 emigrerte 6,3 millioner ukrainere uten noen plan om å vende tilbake. Hittil i 2018 har 122.000 forlatt landet ifølge Ukrainas statistiske byrå, Ifølge Centre for Economic Strategy i Kiev er Ukraina blant de ti fremste landene i verden når det gjelder utvandret befolkning. Fire millioner ukrainere er migrantarbeidere i andre land. Russland er fortsatt et av de mest populære målene for emigrantene, men stadig flere har emigrert til Polen, særlig etter 2014.

Mange grunner til å forlate landet

Årsakene til emigrasjonen er dårlige lønninger og arbeidsforhold, samt at krigen i Donbass også har hatt mye å si for at folk velger å utvandre. Mellom 2015 og 2017 har 507.000 ukrainere utvandret til Polen, 365.000 til Russland eller Hviterussland, 147.000 til Italia, 122.000 til Tsjekkia og 23.000 til USA. En meningsmåling i 2017 viste at 44 prosent av de som svarte ønsker seg jobb i utlandet.

Selv Atlantic Council, som er en politisk støttespiller for regimet i Kiev, innrømmer at ukrainere «stemmer med føttene» ved å forlate landet. De viser til ferske meningsmålinger som sier at 71 prosent av ukrainerne misliker den kursen landet følger og i enda større grad misliker sine ledere. 81 prosent misliker president Petro Porosjenko og 88 prosent misliker parlamentet. Bare en tredel av ukrainerne under 35 år kan tenke seg å stemme ved neste valg, noe som igjen viser hvor liten tro de har på landet og muligheten til å forsndre noe som helst.

Lavtlønt arbeid i Polen

Ukrainske arbeidere i Polen opplever diskriminering og blir ofte nødt til å ta svart arbeid eller arbeid til svært lave lønninger. 1,7 millioner ukrainere i Polen har midlertidige arbeidstillaltelser, skriver KyivPost. I tillegg jobber 300.000 ukrainere svart, så det totale antallet er altså ca. 2 millioner. Sjøl om de får de dårligst betalte jobbene i Polen, er lønna ofte fire ganger så høy som hjemme. I motsetning til i Ukraina går polsk økonomi ganske godt, og det er stor etterspørsel etter lavtlønte ukrainske arbeidere.

I Polen fyller de ukrainske emigrantene det hullet i arbeidsmarkedet som har oppstått fordi millioner av polakker har utvandret vestover. Polske myndigheters prognoser sier at landet vil tape 3 millioner mennesker de neste 25 årene. Polske myndigheter omtaler ukrainerne som «flyktninger» som et argument mot å ta imot flyktninger fra muslimske land, slik EU-kommisjonen vil ha dem til å gjøre.

Dystre framtidsutsikter

Det er ingenting ved situasjonen i Ukraina som frister emigrantene til å vende tilbake med det første. Den ukrainske kapitalismen er en av de mest mislykte i Europa og det korrupte økonomiske vanstyret under Porosjenko bare fortsetter. Det blir heller ikke bedre av at høyreekstreme grupper herjer og blir stadig mer aggressive i sin kamp for å skape «et rent Ukraina». USA og Vesten, inkludert Norge støtter regimet i Kiev av geopolitiske grunner, det vil si for å bekjempe Russland. Dermed sementerer de et regime og en økonomi som ikke er i stand til å bringe Ukraina på fote. Dette vil bare bidra til at enda flere ukrainere pakker kofferten for å forlate landet, kanskje for godt.

 

Bli med på å støtte kritisk og uavhengig journalistikk, klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIPCC-rapporten – nok et varsel om ei skremmende framtid som vi kanskje kan unngå
Neste artikkelDanska Iranlarmet sannolikt en “false flag operation”
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).