Taliban står sterkere i Afghanistan enn noen gang siden 2001

9
Afghanske og norske styrker på oppdrag i Almar distrikt i Faryab-provinsen, Afghanistan / Forsvaret

USAs lengste krig noen gang er krigen i Afghanistan. Den har pågått siden 2001 da USA gikk til angrep på landet etter 11. september, en aksjon Afghanistan ikke hadde hatt noen ting med å gjøre.

I over sytten år har altså USA ført krig mot Taliban, og i sin kvartalsrapport til Kongressen i USA kan generalinspektøren «for gjenoppbygging av Afghanistan» som han kalles, fortelle USAs politikere at «Taliban nå kontrollerer et større territorium enn noen gang siden 2001». Dette skriver CNN.  Selve rapporten er tilgjengelig her.

Dette kartet fra USAs generalinspektør viser hvor henholdsvis regjeringa i Afghanistan og Taliban har mer eller mindre kontroll.

Den afghanske regjeringa kontrollerer nå 55,5 prosent av territoriet, det laveste siden generalinspektøren begynte sine rapporter. I 2015 kontrollerte den 72 prosent av landområdet. Verdens største militærmakt har altså ikke lykkes med å slå ned Taliban på tross av så stor og langvarig militærinnsats. Tvert om går det fram at Taliban bare styrker seg. Det kan den nye USA-kommandanten i Afghanistan, general Scott Miller, bevitne. Han opplevde at etterretningssjefen i Kandahan-provinsen ble skutt ned og drept bare noen meter unna seg på et møte som angivelig hadde «maksimal sikkerhet».

Dette kartet fra USAs generalinspektør viser hvor det har vært kamphandlinger i Afghanistan siste år.

De sivile tapene i Afghanistan øker også og har i 2018 vært høyere enn på svært lenge. Den afghanske hæren klarer ikke å rekruttere nok soldater til å holde stillingen og korrupsjonen i landet gjør at store ressurser forsvinner ut i det tomme intet.

Eksperter i USA har lenge vært klar over at USA taper krigen i Afghanistan, skriver Business InsiderUtenriksminister Mike Pompeo påstår imidlertid at USA har en strategi som virker. Han må være blant de ytterst få som tror på dette, og alle tall og fakta taler mot ham. USA har for tida 15.000 soldater i Afghanistan, og det er en kjent sak at den svake afghanske regjeringa ville falle dersom ikke disse troppene sto der. Disse styrkene klarer ikke en gang å garantere sikkerheten i hovedstaden Kabul. Graeme Smith, som er en politisk analytiker som har vært basert ved FN-stasjonen i Kabul, skriver at 2018 vil bli det dødeligste året i Afghanistan-krigen til nå.

Norge har deltatt med styrker i Afghanistan siden 2001. For tida har Forsvaret rundt 60 personer i landet. Ti norske er drept under disse operasjonene. Den norske deltakelsen i Afghanistan-krigen er meningsløs, og det er tragisk at norske soldater skal ofre livet i en kolonikrig som dette.

Det er sagt at det beste USA kunne gjøre er å erklære seier og trekke seg ut. I så fall bør de skynde seg før nederlaget blir altfor åpenbart.

Taliban er en islamistisk bevegelse med en reaksjonær ideologi. De ble skapt av den pakistanske etterretningstjenesten ISI som et ledd i kampen mot den sovjetiske innflytelsen i Afghanistan. USA bisto i dette arbeidet sammen med Saudi-Arabia.

For USA har krigen i Afghanistan naturligvis aldri handlet om ideologi. Den har handlet om kontrollen over Sentral-Asia og er en del av det som er kalt Det nye store spillet. Opprinnelig var det en kamp mellom USA og Sovjetunionen. I dag er det i økende grad en kamp mellom USA og Kina. Kina er allerede på vei inn i Afghanistan og ser landet som et viktig ledd i den strategien vi har kalt «silkeveibeltet», eller offisielt Bridge and Road Initiative (BRI). Det handler om mineraler, vannkraft og strategiske transportkorridorer. Afghanistan er allerede observatør i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) og deltar på møtene der.

I dag er dette blitt en hovedbekymring for strategene i USA. Hvis de gir opp en tapt krig, rykker Kina inn. Og hvis de fortsetter krigen blir tapene større – og til slutt rykker Kina inn likevel.

 

Bli med å bygge en motkraft til main stream media. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Nå var vel aldri målet å “bekjempe Al-Qaida” eller Taliban eller noe som helst i den retningen. Det burde være rimelig åpenbart for folk med en viss evne til faktasjekk, logikk og deduksjon. Men heldigvis for løgnerne og krigshisserne i us er frykten for å bli kalt konspi betraktelig større enn frykten for å fremstå som en lallende dumstut. Og slik går nu dagan…

  https://www.youtube.com/watch?v=Moz8hs2lJik
 2. Veldig interessant.
  Den samme videoen ligger også ute på Niels Harrits facebookside. Frank Taylor rapporten hadde ikke mye bevis . Hva NSA har oppfanget, eller “Five eyes " er en eventuellt mulig X-faktor. Dette er altså fundamentet som det hviler på .
  Jeg har tidligere vært oppmerksom på rettsaken til danske Nils Haarrit som legger fram dokumentet her.
  og måten han har blitt behandlet på, og har fått respekt for ham for hans undersøking av støvet fra 911 med nanothermite. Nordmannen Torstein Viddal ble nevnt i videoen , forfatter av boka Politisporet
  James Corbett som laget denne videoen har jo tidligere jobbet sammen med Sibel Edmonds i Newsbud .
  Denne var i en klasse for seg selv.
  Afghanistan, sa Jimmy Carter, var en " stepping stone to much of the world oil supplies”

 3. Avatar for Anki Anki says:

  Nå var 9/11 min oppvåkning - så muligens vært dypere i det hullet enn “folk flest”. Men at det er mulig å tru på den offisielle versjonen av historien - hvis man altså har forsøkt å sette sammen de offisielle fakta til en hel historie - er spinnvilt. Det får folk fra akademia til å fremstå som hjernedøde zombier. Intet mindre. Egentlig.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Kontrollen over Afghanistan handler også om kontrollen over opiumshandelen. Det er ikke tilfeldig at Europa ble oversvømt med store mengder billig heroin etter at USA rykket inn og tok kontroll over valmueåkrene i Afghanistan. I tillegg er det militærindustrielle komplekset tjent med en permanent krigstilstand i store deler av verden. Glem heller ikke at Iran ligger inneklemt mellom Irak og Afghanistan, så ødeleggelsen av de to sistnevnte landene var viktig for USA/Israels langsiktige plan om å ødelegge Iran.

  USA startet forøvrig bombingen av afghanske byer allerede dager eller uker FØR 9/11.

 5. Avatar for INK INK says:

  Jeg ser at Aftenposten i dag forsøker å legge skylden for dette på Taliban. Men så vidt jeg husker hadde Taliban innført forbud mot opiumsproduksjon før landet ble invadert.

 6. Avatar for INK INK says:

  @Anki Gamletanta i Akersgata har jo alltid vært ganske slem. Hun støttet nazistene under krigen og nå støtter hun krigsindustrien. Jeg leser henne egentlig bare for dødsannonsene, Dollhouse og Tegnehanne, og bare når det er kampanjetilbud. Skjønt det skal sies at noen av journalistene hennes av og til glimter til og har laget noen riktig gode, anstendige gravende saker, for eksempel om sweatshops, blodtomater og skatteparadiser. Ondskapen sitter nok mye på redaktør- og kommentatornivå, mens en del av journalistene er bra nok.

 7. Avatar for Anki Anki says:

  Joda, joda. Greit at de “graver” i noen (små)saker. Men om det ligger et par diamanter i søpla endrer jo ikke all verden på søpla :slight_smile:

 8. Helt enig. Nå er behovet for skikkelig informasjon , realitetsorientering, og opplysning så prekært, at det blir på trynet totalt sett. Finner ikke igjen en vitsetegning som jeg syns var bra. Det var noen som stod og fokuserte på noe uviktig, men i bakgrunnen var det en gigantisk tsunamibølge som reiste seg over horisonten.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere