Pentagon: Millioner av dollar bevisst sendt til kjente terroristgrupper

0
Støtte fra USAID er bevisst sendt til terrororganisasjoner, skriver Pentagon. Foto: Sputnik.

En ny Pentagon-rapport utgitt tidlig i november 2018 har avslørt at amerikansk humanitær hjelp gjentatte ganger havnet i hendene på terrorgrupper, inkludert al-Qaida, i løpet av det siste året. Dette skriver American Military News.

Rapporten identifiserte «mange tilfeller» av at amerikansk bistand var «bevisst omdirigert» til terrorgrupper i Syria, inkludert en av de sterkeste i regionen, avslørte rapporten fra Pentagon Lead Inspector 5. november 2018.

Rapporten sier: «Siden slutten av 2017, er det avdekket mange forekomster av mulige eller bekreftede omdirigeringer til væpnede grupper i Idlib-guvernementet i Nordvest-Syria, inkludert Ha’yat Tahrir Al-Sham (HTS), en erklært utenlandsk terrororganisasjon. »

Fra omslaget til rapporten fra Pentagons generalinspektør

Kommentar: HTS er en omorganisering av al-Nusra, al-Qaidas filial i Syria. Både Tyrkia og USA har erklært at den er ei terrorgruppe. Den er en av de aller sterkeste i Idlib.

«En undersøkelse fant ut at de ansatte i en NGO ansatte bevisst omdirigert tusenvis av USAID-finansierte pakker med mat til en verdi av millioner av dollar til ikke-kvalifiserte mottakere (inkludert HTS-militante) og har sendt inn forfalskede mottakerlister. Undersøkelsen resulterte i at USAID suspenderte programmet og NGOen avsatte flere titalls ansatte fra mars til mai 2018, «sier Pentagon-rapporten.»

Pentagon har ikke villet navngi den gruppa som har omdirigert støtte til HTS, men Irin News har undersøkt hvem det kan være, og mener å kunne slå fast at det dreier seg om Catholic Relief Services, som nylig har innstilt sin virksomhet i Nordvest-Syria og som ikke vil benekte at det dreier seg om dem.

Norge gir mye mer til terrorgrupper

Eva Thomassen har gjennomgått rapportene om den norske støtten til de terroristkontrollerte områdene i Syria og skriver i en grundig artikkel her blant annet følgende:

«Norske myndigheter skryter av at Norge har bevilget over 3 milliarder kroner til Syria siden 2011. Men hvem i ”Syria”? Den syriske offentlige sektoren, under betydelige sanksjoner som rammer sivilbefolkningen, ytes ikke en krone. Når områdene der 90% av befolkningen bor, der de syriske myndigheten står for skole, helse osv. ikke skal tilgodeses med en eneste krone kan man ikke påstå at pengene går til ”Syria”. Da må man være ærlig og presisere at den norske bistanden kun gis til 10 % av Syrias område, og KUN de områdene som er under kontroll av terrorgrupper.

Disse vestlig støttede rebellgruppene kontrollerer, som kjent, ALLE aspekter ved samfunnet de opererer i, også bistandsmidlene, kontantene, materiell og det militære.

Et selvavslørende svar fra Norsk Folkehjelp til UD. Her går det fram at terroristene i HTS kontrollerer det området de sender penger til. De dekker seg bak at deres forsendelser går til lokale råd (LC). Men hvor naive er NF og UD? Hvem tror de kontrollerer de lokale rådene der HTS har total militær kontroll?

Idlib står her sentralt, et område som nå anses som Al Qaidas nye fort i Syria. Vedlagt kommunikasjon mellom UD og Norsk Folkehjelp, der man ser nøye sammenhengen og samarbeidet mellom denne typen “councils on the ground” og det militære.»»

Faktisk.no bidro ufrivillig med dokumentasjon

Faktisk.no prøvde å «ta» Thomassen, men kom i skade for å vedlegge dokumenter som viser at hun har rett. Thomassen skriver:

«Disse vedleggene viser at verken Norsk Folkehjelp (NF), Flyktningehjelpen, Redd Barna, NORWAC, Leger uten Grenser eller Kirkens nødhjelp har egne ansatte i Syria.

Det er for farlig å oppholde seg i de områdene den norske bistanden gis. Videre opererer overnevnte bistandsorganisasjoner i de samme områdene av Syria: Idlib, Hasaka, Aleppo-regionen og i områdene rundt Damaskus by. Alle disse områdene er kontrollert av terrorgrupper, alle under Al- Qaida/Al-Nusra.

I en intern rapport mellom UD og Norsk Folkehjelp opplyser NF at Idlib er kontrollert av Al-Nusra/Al-Qaida. Dette bekreftes av UD. I rapport fra NORWAC skriver de at de er i områder i Idlib som er kontrollert av en rekke terrorgrupper som de navngir.»

Enorme mengder skattekroner til udokumenterte mottakere i Syria

Den rødgrønne regjeringa begynte støtten til terrororganisasjonene i Syria via norske bistandsorganisasjoner. Under Solberg-regjeringa er denne støtten opprettholdt og økt. Mellom 2011 og 2016 ble det utbetalt 3,5 milliarder kroner «til Syria». Kun tre ansatte i UD hadde ansvaret for disse utbetalingene, og UD aner ikke hvem disse midlene er gått til.

I 2016 lovte Erna Solberg å gi 10 milliarder norske kroner «til Syria».

Verken UD eller hjelpeorganisasjonene kan dokumentere hvor denne mesteparten av denne støtten til sjuende og sist har havnet. Siden dette er penger som smugles inn i terroristkontrollerte områder i Syria der det ikke finnes kontroll på hvem som er mottakere er det overveiende sannsynlig at mesteparten av denne støtten er gått til terroristorganisasjoner og deres underbruk.

 

Vær med på å støtte uavhengig og kritisk journalistikk. Klikk her.

Forrige artikkelErna Solberg fikk pris av Atlantic Council etter å ha gitt dem støtte
Neste artikkelMinst 150 sivile drept i Jemen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).