Minst 150 sivile drept i Jemen

0
Et barn betrakter det utbombede hjemmet sitt i Jemen. Shutterstock.

Minst 150 sivile ble drept de de havnet i en kryssild mellom den saudiarabiske koalisjonen og houthi-geriljaen ved havnebyen Hodeidah i Jemen, skriver Middleeastye (MEE).

Hodeidah ligger ved Rødehavet og er den eneste livlinja inn til de opprørskontrollerte områdene i Jemen. Dette gjør at kampene er blitt ekstra harde. FNs generalsekretær Antonio Guterres sier at dersom havna i Hodeidah blir ødelagt vil det kunne skape «en absolutt katastrofal situasjon».

USAs utenriksminister Mike Pompeo har oppfordret regjeringa i Saudi-Arabia til å innlede fredsforhandlinger om Jemen. Men kongedømmet kunne ikke ha ført denne krigen dersom det ikke hadde hatt massiv militær og politisk støtte, ikke minst fra USA. I en beregning som MEE har gjort viser det seg at europeiske land har godkjent salg av våpen til en verdi av 86,7 milliarder dollar til saudikoalisjonen, eller 55 ganger mer enn det som er gitt i humanitær hjelp til Jemen. Frankrike er det landet i Europa som har solgt mest våpen til koalisjonen etterfulgt av Storbritannia og Tyskland.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPentagon: Millioner av dollar bevisst sendt til kjente terroristgrupper
Neste artikkelIsrael bomber pressesenter i Gaza
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).