Mike Pompeo: Iran må gjøre som vi sier hvis de vil at folket skal ha noe å spise

3
USA gir blaffen i internasjonal lov og rett. Mike Pompeo truer med å sulte det iranske folket til lydighet. Foto: Shutterstock.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at det er i Irans interesse å gjøre som USA sier, eller  i motsatt fall vil folket sulte, skriver Newsweek.

Donald Trump gjeninnførte 5. november 2018 de sanksjonene mot Iran som ble avviklet i forbindelse med Iran-avtalen i 2015. I et intervju med BBC Persian sa utenriksminister Pompeo at hensikten med sanksjonene er å få Iran til å «endre oppførsel», stoppe sin støtte til Hezbollah og avvikle sin «destabiliserende innflytelse i regionen», ellers vil det iranske folket bli straffet.

«Ledelsen må ta en avgjørelse om hvorvidt de vil at folket skal ha noe å spise.»

Gjennom disse truslene beveger Pompeo seg farlig nær å true med å begå krigsforbrytelser mot Iran hvis landet ikke lystrer. I oktober 2017 uttalte FN-eksperten Hilal Elver at

“Hvis sult kommer av en overlagt handling fra en stat eller andre aktører som bruker mat som et våpen, er det en internasjonal forbrytelse.» «Retten til mat er en ubetinget menneskerett,» sa hun og føyde til at slike forbrytelser må forfølges rettslig.

USA er som kjent ikke så nøye med det når det gjelder å følge internasjonal lov. Den såkalte «krigen mot terror» har drept minst en halv million mennesker – lavt regnet – og ødelagt livet for millioner. Mange krigsforbrytelser er begått av USA i disse krigene, og nå sier utenriksministeren rett ut at USA truer med å sulte ut det iranske folket hvis ikke lederne gjør som USA forlanger. Han sier også at USA vil presse fram et regimeskifte i Iran. Likevel var han frekk nok til å hevde at disse truslene «ikke betyr at det iranske folket blir straffet».

USA gjør opp regningen uten vert. De vil sikkert klare å påføre det iranske folket lidelser, men det er ingen grunn til å tro at de vil kunne tvinge verken Iran eller det iranske folket i kne. Erfaringer viser at i perioder med fiendtlige internasjonale omgivelser samler folket seg om ledelsen. Dessuten er Iran mye bedre stilt nå, siden den internasjonale blokaden ikke følges av mange stater. Både Kina, Russland og India, samt mange andre land vil fortsette å hendle med Iran.

 

Bli med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. ESN says:

    Pompeo har sagt at Iran og Kina må oppføre seg som “normale land”. Tror virkelig Pompeo at USAs oppførsel er “normal”? Er USA en rettesnor for hvordan ett “normalt” land skal oppføre seg?

    Isåfall må en spørre seg om det er normalt å unilateralt trekke seg ut av en rekke traktater og avtaler som har bidratt til fred og stabilitet i verden? Er det normalt å tvinge andre land til å være med på ulovlige sanksjoner som ikke er godkjent av FN? Er det normalt å stadig vekk sende krigsskip, bombefly og spionfly til andre land sine grenser for å vise muskler? Er det normalt å støtte ett regime som driver med blokade og krigføring mot ett utarmet, utsultet og fattig naboland? Er det normalt å kalle innbyggerne i nabolandet for kjeltringer og voldtektsmenn?

    Trump-administrasjonens utenrikspolitikk er en grotesk oppvisning i hykleri og arroganse som ikke kjenner noen grenser.

  2. baluba says:

    USA må nok ned på jorda snart. Russerne har ihvertfall temmet dem ganske så mye.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere