India med dobbelsmell for USA

0
S-400 missilsystemet er et av de mest avanserte i verden, hvis ikke det mest avanserte. Nå vil også India kjøpe det – til protester fra USA. Foto: Shutterstock.

Verdens nest mest folkerike land, India, var tenkt av USA som en motvekt til alliansen Russland-Kina. Men det går så som så med den planen.

Stikk i mot advarslene fra USA har India inngått en kontrakt med Russland om å kjøpe landets avanserte S-400 missiler, som regnes som verdensleder innen antiluftskyts. Og som om ikke det var nok har India også gått med på å tegne kontrakten i rubler, og på den måten bidra til å undergrave dollarens internasjonale hegemoni.

Som argument for at India trenger antiluftskyts oppgir Times of India truslene fra Pakistan og Kina. Og som argument for å velge Russland framfor USA skriver avisa at USA har en tendens til å straffe land som handler med Iran, noe India ønsker å gjøre. Derfor vil et kjøp fra Russland gi India mer uavhengighet, mener avisa.

Kontraktens dollarverdi er på 5,4 milliarder. I tillegg har India planer om å kjøpe Russlands T-14 Armata tanks og deres missilfregatter. Det kan også tenkes at India kommer til å kjøpe undervannsbåter og neste generasjons kampfly fra Russland.

USA: trusler om sanksjoner

Dette er et helt annet scenario enn det man tenkte seg i Washington. Randall Schriver, som er Pentagons toppmann i Asia, mer enn antyder at et indisk missilkjøp fra Russland kan føre til at også India blir utsatt for sanksjoner. Dermed bekrefter han den mistanken Times of India gir uttrykk for, og han viser nok en gang hvordan USA driver sine motstandere til å alliere seg med hverandre. Fra før av har USAs aggressive holdninger fått Kina, Russland og Iran til å bli allierte, og nå klarer Washington altså å drive India over på Russlands side i et strategisk viktig spørsmål. I geopolitisk tenkning er dette synd nummer én.

Av-dollarisering er på moten

Av-dollarisering er dessuten blitt en ny trend. Vi vet jo at Russland reaksjon på USAs sanksjoner er å gjøre seg mest mulig uavhengig av dollar. Landet har dumpet sine beholdninger av amerikanske statsobligasjoner og tar sikte på å gjøre seg hel uavhengig av dollar. Kina går også den veien, om ikke så fort. Kina har hele det strukturelle opplegget klart til å kunne ta et brudd med dollarsystemet den dagen det blir nødvendig. Iran er nødt til å inngå kontrakter utenom dollarsystemet, men også Tyrkia, som i prinsippet er alliert med USA, har sagt at «dollarhegemoniet må knuses». Landet inngår gjerne kontrakter i andre valutaer enn dollar. Venezuela ønsker også å bryte med dollaren, og det er USA som tvinger dem til det. Og nå går altså India samme vei, et land som om kort tid vil gå forbi Kina i folketall.

Leser de ikke Sun Tzu The Art of War lenger i Pentagon?

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFrankrike: sju av ti har ingen tillit til Macron
Neste artikkelKrimkrigen 2018
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).