Dumper dollar: Iran og Sør-Korea skal handle i egne valutaer

0
Illustrasjon: Shutterstock

Avdollariseringen av verdenshandelen fortsetter. Nå er det Iran og Sør-Korea som har avtalt at deres samhandel skal foregå i de to landenes egne valutaer, og ikke i dollar.

Sørkoreanske Yonhap News Agency og iranske PressTV melder om dette. Sør-Korea, som er en av verdens sterkeste industrinasjoner er ivrig etter å opprettholde, og helst øke, handelen med Iran på tross av USAs sanksjoner. For å kunne gjøre det mest mulig uhindret har landene altså bestemt seg for å dumpe dollaren som handelsvaluta og handle direkte i rials og won.

Yonhap skriver at dette vil gi sørkoreanske firmaer større muligheter til å handle med produkter som medisiner og medisinsk utstyr, bearbeidet mat og husholdningsmaskiner. Iran på sin side har store forhåpninger til å utvide samhandelen med Sør-Korea.

Iranske myndigheter sier at landet har vært utsatt for sanksjoner i 40 år og har lært seg til å leve med det.

USA har dessuten inntil videre kuttet ut sanksjoner på oljehandel med Iran for land som Kina, India, Sør-Korea, Italia og Hellas, blant andre.

Dette vil antakelig føre til at for eksempel Sør-Korea vil hamstre iranske oljeprodukter.

Igjen ser vi, som vi har pekt på en rekke ganger, at USAs egen aggressive politikk tvinger ofrene for denne politikken til å søke sammen og finne løsninger som igjen svekker USAs hegemoni. Klubben av land som dumper dollaren i handelen seg i mellom vokser fra måned til måned, og det vil ikke slutte med dette.

Jim O’Neill, som er president i Chatham House og tidligere styreleder i Goldman Sachs Asset Management, sier at dollarens rolle som krumtapp i verdenshandelen er «idiotisk overdrevet». O’Neill hører til de innerste sirklene i den vestlige makteliten, men ser altså at dollarhegemoniet står for fall. Han peker på at USAs andel av verdens BNP i dag bare er på 18 prosent, mens dollaren står for 60 prosent av valutahandelen. Kina, som står for 16 prosent av verdens BNP har en valuta, yuan renminbi, som også brukes internasjonalt, men foreløpig under 2 prosent. Det er opplagt at dette vil endre seg ganske raskt.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.