Dumper dollar: Iran og Sør-Korea skal handle i egne valutaer

7
Illustrasjon: Shutterstock

Avdollariseringen av verdenshandelen fortsetter. Nå er det Iran og Sør-Korea som har avtalt at deres samhandel skal foregå i de to landenes egne valutaer, og ikke i dollar.

Sørkoreanske Yonhap News Agency og iranske PressTV melder om dette. Sør-Korea, som er en av verdens sterkeste industrinasjoner er ivrig etter å opprettholde, og helst øke, handelen med Iran på tross av USAs sanksjoner. For å kunne gjøre det mest mulig uhindret har landene altså bestemt seg for å dumpe dollaren som handelsvaluta og handle direkte i rials og won.

Yonhap skriver at dette vil gi sørkoreanske firmaer større muligheter til å handle med produkter som medisiner og medisinsk utstyr, bearbeidet mat og husholdningsmaskiner. Iran på sin side har store forhåpninger til å utvide samhandelen med Sør-Korea.

Iranske myndigheter sier at landet har vært utsatt for sanksjoner i 40 år og har lært seg til å leve med det.

USA har dessuten inntil videre kuttet ut sanksjoner på oljehandel med Iran for land som Kina, India, Sør-Korea, Italia og Hellas, blant andre.

Dette vil antakelig føre til at for eksempel Sør-Korea vil hamstre iranske oljeprodukter.

Igjen ser vi, som vi har pekt på en rekke ganger, at USAs egen aggressive politikk tvinger ofrene for denne politikken til å søke sammen og finne løsninger som igjen svekker USAs hegemoni. Klubben av land som dumper dollaren i handelen seg i mellom vokser fra måned til måned, og det vil ikke slutte med dette.

Jim O’Neill, som er president i Chatham House og tidligere styreleder i Goldman Sachs Asset Management, sier at dollarens rolle som krumtapp i verdenshandelen er «idiotisk overdrevet». O’Neill hører til de innerste sirklene i den vestlige makteliten, men ser altså at dollarhegemoniet står for fall. Han peker på at USAs andel av verdens BNP i dag bare er på 18 prosent, mens dollaren står for 60 prosent av valutahandelen. Kina, som står for 16 prosent av verdens BNP har en valuta, yuan renminbi, som også brukes internasjonalt, men foreløpig under 2 prosent. Det er opplagt at dette vil endre seg ganske raskt.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er eneste råa - men også ganske selvfølgelig. På mange måter er jo bruk av dollar, et uttrykk for latskap. En overlater til andre å styre økonomien, og dermed også livet.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Hvordan skal da America bli “great again”?

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Dedollarzionen går alt raskere men hvor er dialogen om konsekvenserne. Eksempelvis, USA går i konkurs den dag de ikke har det monetære monopolet lengre. Og da er USA over og ut som militær stormakt… Ny sikkerhetspolitisk situasjon før lille rike Norge …

  https://www.youtube.com/watch?v=jrLrmalthC0

  Den store poenget er at vi nå går imot nye monetære systemer er jo at det blir konkurranse. Det mest rettferdige pengersystemet vinner. Hvilket i sin tur resulterer i et helvete når vi ikke lengre kan leve på en økning i pengemengden.

  Men mange mennesker nekter å vilje prøve å forstå den problemstillingen… Galskap*idioti = dumt

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Stater går ikke konkurs. De kan misligholde gjeld, men det er i grunnen verst for den som har lånt ut. Så de kan være motvillige til å låne ut mer, men det er kun teoretisk.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Når tillitten til lands pengersystem og betalingsmiddel minsker så blir det noen type av konkurs rent praktisk. Finnes utallige eksempler på det gjennom historien. Men i og med teknologiutvikling så er det vanskelig å gjøre sammenlikninger historisk da vi nå har en ny situasjon. Men fiat penger i dagens setting i forlengelsen får konkurranse samt dagens gjeldsbaserte monetære system. Det blir stygt…

  Dollar = USAs militære styrke = over om ?

  Trur jeg da;) Men det er litt logikk og tenker man på hva USA har drevet med så…

  Pluss…

  ‘Han peker på at USAs andel av verdens BNP i dag bare er på 18 prosent, mens dollaren står for 60 prosent av valutahandelen. Kina, som står for 16 prosent av verdens BNP har en valuta, yuan renminbi, som også brukes internasjonalt, men foreløpig under 2 prosent. Det er opplagt at dette vil endre seg ganske raskt.’

  Alle øker pengemengden hinsides men hyggeligere at respektive land gjør det enn USA;) Finnes nå diskusjoner om by valutaer eksempelvis så problemstillingen er kjent;)

  Man står seg selv nærmest…

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Nei - de kan ikke gå konkurs, men de kan late som.

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Ja… Sedelpressen og hyperinflasjon er vel den vanligste måten å gi fan i å betale sin gjeld. Og med tanke på dagens pengerøkning så… Skulle vare interessant å finne ut hvor stor økning det er i Norge eksempelvis … 10%—20% per år?

  Det et et gjeldbasert pengersystem. Big time galenskap/ondskap…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere