Dumper dollar: Iran og Sør-Korea skal handle i egne valutaer

0
Illustrasjon: Shutterstock

Avdollariseringen av verdenshandelen fortsetter. Nå er det Iran og Sør-Korea som har avtalt at deres samhandel skal foregå i de to landenes egne valutaer, og ikke i dollar.

Sørkoreanske Yonhap News Agency og iranske PressTV melder om dette. Sør-Korea, som er en av verdens sterkeste industrinasjoner er ivrig etter å opprettholde, og helst øke, handelen med Iran på tross av USAs sanksjoner. For å kunne gjøre det mest mulig uhindret har landene altså bestemt seg for å dumpe dollaren som handelsvaluta og handle direkte i rials og won.

Yonhap skriver at dette vil gi sørkoreanske firmaer større muligheter til å handle med produkter som medisiner og medisinsk utstyr, bearbeidet mat og husholdningsmaskiner. Iran på sin side har store forhåpninger til å utvide samhandelen med Sør-Korea.

Iranske myndigheter sier at landet har vært utsatt for sanksjoner i 40 år og har lært seg til å leve med det.

USA har dessuten inntil videre kuttet ut sanksjoner på oljehandel med Iran for land som Kina, India, Sør-Korea, Italia og Hellas, blant andre.

Dette vil antakelig føre til at for eksempel Sør-Korea vil hamstre iranske oljeprodukter.

Igjen ser vi, som vi har pekt på en rekke ganger, at USAs egen aggressive politikk tvinger ofrene for denne politikken til å søke sammen og finne løsninger som igjen svekker USAs hegemoni. Klubben av land som dumper dollaren i handelen seg i mellom vokser fra måned til måned, og det vil ikke slutte med dette.

Jim O’Neill, som er president i Chatham House og tidligere styreleder i Goldman Sachs Asset Management, sier at dollarens rolle som krumtapp i verdenshandelen er «idiotisk overdrevet». O’Neill hører til de innerste sirklene i den vestlige makteliten, men ser altså at dollarhegemoniet står for fall. Han peker på at USAs andel av verdens BNP i dag bare er på 18 prosent, mens dollaren står for 60 prosent av valutahandelen. Kina, som står for 16 prosent av verdens BNP har en valuta, yuan renminbi, som også brukes internasjonalt, men foreløpig under 2 prosent. Det er opplagt at dette vil endre seg ganske raskt.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs «krig mot terror» har kostet en halv million mennesker livet
Neste artikkelMot Dag-konferansen 2019
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).