Den hektiske jakten på sjeldne jordarter

0

De kalles sjeldne jordarter, og det er samlebetegnelsen på 17 ulike grunnstoffer som er svært viktige for moderne teknologi. Begrepet sjeldne jordarter er litt pussig, for ikke er de veldig sjeldne og ikke er de jordarter, men metaller.

De brukes til komponenter i elbilbatterier, mobiltelefoner, flatskjermer, harddisker, kameraer, presisjonsvåpen, industrimagneter, vindturbiner, solcellepaneler og annen høyteknologi.

Det betyr at den som har kontroll over disse mineralene, har også sikret seg en sterk posisjon i moderne industriproduksjon. Inntil 2011 sto Kina for 97 prosent av verdensproduksjonen. Men de sjeldne jordartene finnes mange steder i verden og kappløpet om disse ressursene er i gang for alvor. Det er prosjekter i gang i Australia, Brasil, Canada, Russland, Vietnam, Malaysia, Sør-Afrika, Tanzania og USA. Bresmeltinga på Grønland har gjort mineralene tilgjengelige også der. Der ønsker kinesiske selskaper å investere i gruvedrift, noe USA og Danmark er svært negative til.

Mineralene finnes også i Norge. Fensfeltet i Telemark kan være Europas største forekomst. Men som alltid er det ikke bare forekomsten som teller, men hvor konsentrert den er og hvor mye investeringer som skal til for å få dem fram.

Det er funnet forekomster av de sjeldne jordartene på havbunnen i Stillehavet nær områder der det er vulkansk aktivitet.

Bilprodusentene kan ganske enkelte ikke lage moderne biler hvis de ikke har tilgang på sjeldne jordarter. Det har fått et selskap som japanske Toyota til å sikre seg gruverettigheter i Vietnam. Kinesiske og amerikanske selskaper kjemper om gruverettigheter i Den demokratiske republikken Congo. I nabolandet Burundi er tyske ThyssenKrupp inne og ønsker å bygge et stort produksjonsanlegg. Franske selskaper driver den samme jakten i de game koloniene i Vest-Afrika.

Pentagon har stilt som strategisk oppgave å sikre at militærindustrien har tilstrekkelig tilgang på de livsviktige mineralene.

Kinas sterke posisjon i produksjon og salg av sjeldne jordarter gir landet et sterkt kort i handelskrigen med USA, noe som gjør at USA søker frenetisk etter alternative kilder.

Sjeldne jordarter er helt avgjørende for å utvikle nyteknologi – og moderne våpensystemer. Nord-Korea har masser av dem.

Verdens avhengighet av de sjeldne jordartene kommer bare til å øke når det skal bygges enorme mengder vindturbiner, solstrømanlegg, batterier, datamaskiner og så videre. Det betyr at kampen om disse mineralene også vil tetne seg til ytterligere og høyst sannsynlig vil føre til militære konflikter, statskupp og andre former for hardhendt maktpolitikk. Og det hele vil sannsynligvis, som vanlig, kamufleres bak edle hensikter.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.