Saudi-Arabia går inn som partner i et stort kinesisk-russisk fond

0

Riyadh planlegger flere direkteinvesteringer i Russland, og i første omgang skjer det gjennom et strategisk trekk som går ut på at landet investerer i RCIF, som er et felles investeringsfond for Russland og Kina. Fra russisk-kinesisk side er dette fondet opprettet for å «gå oppover i verdikjeden», som det står på fondets nettsider, altså mot mer avansert teknologi og større avkastning. Fondet har en grunnkapital på to milliarder dollar. Den totale kapitalen er på 10 milliarder dollar.

Nå kommer altså Saudi-Arabia inn og blir likeverdig partner i fondet. Dette viser at Saudi-Arabia er i ferd med å omorientere seg geopolitikken og at alliansen mellom Saudi-Arabia og USA ikke lenger er noe man ta for gitt.

Fondet har til nå investert 70% av sin kapital i Russland, og det er grunn til å tro at det vil fortsette, men kanskje ikke i samme målestokk. For Moskva og Beijing vil også være interesserte i å investere på den arabiske halvøya. Det har blant annet vært på tale for dem å investere sammen i saudiarabiske Aramco.

Det er ikke størrelsen av fondet som er det mest interessante i denne omgangen, men at USAs nære allierte Saudi-Arabia på denne måten slår et digert hull i USAs sanksjonsregime og at dette også på lengre sikt kan være en trussel mot petrodollaren, og dermed mot USAs hegemoni. Det er vel ikke sannsynlig at partene vil handle så mye i dollar?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Drapet på Khashoggi ble beordret av kongehuset
Neste artikkelSaudikoalisjonen massakrerte minst 21 sivile på marked i Jemen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).