Saudi-Arabia går inn som partner i et stort kinesisk-russisk fond

0

Riyadh planlegger flere direkteinvesteringer i Russland, og i første omgang skjer det gjennom et strategisk trekk som går ut på at landet investerer i RCIF, som er et felles investeringsfond for Russland og Kina. Fra russisk-kinesisk side er dette fondet opprettet for å «gå oppover i verdikjeden», som det står på fondets nettsider, altså mot mer avansert teknologi og større avkastning. Fondet har en grunnkapital på to milliarder dollar. Den totale kapitalen er på 10 milliarder dollar.

Nå kommer altså Saudi-Arabia inn og blir likeverdig partner i fondet. Dette viser at Saudi-Arabia er i ferd med å omorientere seg geopolitikken og at alliansen mellom Saudi-Arabia og USA ikke lenger er noe man ta for gitt.

Fondet har til nå investert 70% av sin kapital i Russland, og det er grunn til å tro at det vil fortsette, men kanskje ikke i samme målestokk. For Moskva og Beijing vil også være interesserte i å investere på den arabiske halvøya. Det har blant annet vært på tale for dem å investere sammen i saudiarabiske Aramco.

Det er ikke størrelsen av fondet som er det mest interessante i denne omgangen, men at USAs nære allierte Saudi-Arabia på denne måten slår et digert hull i USAs sanksjonsregime og at dette også på lengre sikt kan være en trussel mot petrodollaren, og dermed mot USAs hegemoni. Det er vel ikke sannsynlig at partene vil handle så mye i dollar?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.