Saudi-Arabia går inn som partner i et stort kinesisk-russisk fond

3

Riyadh planlegger flere direkteinvesteringer i Russland, og i første omgang skjer det gjennom et strategisk trekk som går ut på at landet investerer i RCIF, som er et felles investeringsfond for Russland og Kina. Fra russisk-kinesisk side er dette fondet opprettet for å «gå oppover i verdikjeden», som det står på fondets nettsider, altså mot mer avansert teknologi og større avkastning. Fondet har en grunnkapital på to milliarder dollar. Den totale kapitalen er på 10 milliarder dollar.

Nå kommer altså Saudi-Arabia inn og blir likeverdig partner i fondet. Dette viser at Saudi-Arabia er i ferd med å omorientere seg geopolitikken og at alliansen mellom Saudi-Arabia og USA ikke lenger er noe man ta for gitt.

Fondet har til nå investert 70% av sin kapital i Russland, og det er grunn til å tro at det vil fortsette, men kanskje ikke i samme målestokk. For Moskva og Beijing vil også være interesserte i å investere på den arabiske halvøya. Det har blant annet vært på tale for dem å investere sammen i saudiarabiske Aramco.

Det er ikke størrelsen av fondet som er det mest interessante i denne omgangen, men at USAs nære allierte Saudi-Arabia på denne måten slår et digert hull i USAs sanksjonsregime og at dette også på lengre sikt kan være en trussel mot petrodollaren, og dermed mot USAs hegemoni. Det er vel ikke sannsynlig at partene vil handle så mye i dollar?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  ‘By The Book’

  Splitt og hersk er en angrepsmetode, problemløsningsmetode respektive krigføringsmetode som går ut på å dele opp en større sammenheng i mindre deler. Forhåpningsvis kan deretter disse mindre deler behandles enklere enn den større mer komplekse sammenhengen. Wikipedia

  USA sliter litt…

  Pluss…

  ‘The supreme art of war is to subdue the enemy without fighting.’

 2. Avatar for Margit Margit says:

  Store forandringer i Midtøsten for tiden. En annen “rosin i pølsa” er Israels avtale med Kina om drift av dypvannshavna i Haifa. Oljen fra gulflandene kan (kanskje) etterhvert skipes ut fra Haifa istedenfor via Suezkanalen. Avtalen skal gjelde fra 2021, med varighet på 25 år.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Money dosen’t talk, it swears, som gamle Bob sang.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere