Strategisk nederlag for Israel: Syria får avansert luftforsvar

8
S-300-batteri. CC BY-SA 3.0. EllsworthSK

Bare dager etter at det russiske Ilyushin-20-flyet ble skutt ned utenfor Syria og 15 besetningsmedlemmer mistet livet har det russiske forsvarsdepartementet kunngjort at Russland vil utruste Syria med de avanserte S-300-missilene.

Russland hevder med styrke at Israel var skyldig i at det russiske flyet ble truffet av syrisk antiluftskyts. Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, generalmajor Igor Konashenkov, har presentert en minutt for minutt gjennomgang av episoden som førte opp til at det russiske flyet ble skutt ned. Konklusjonen er at «Vi mener at skylden for tragedien med det russiske Il-20-flyet ligger helt og holdent på det israelske flyvåpenet.»

Kritikken fra Russland er ramsalt og etterlater ingen tvil om hvor Kreml mener at ansvaret for tragedien ligger:

«Handlingene til de israelske jagerpilotene, som førte til at 15 russiske besetningsmedlemmer mistet livet, viser at de enten manglet profesjonalitet eller at de handlet på en kriminelt skjødesløs måte.»

Russland er opprørt fordi man i Moskva har tatt spesielt hensyn til Israels interesser og gått svært langt i retning av å beskytte Israel. General Konashenkov nevner at Russland har varslet Israel 310 ganger i henhold til avtalene mellom de to landene, mens Israel bare har varslet Russland 25 gang enda Israel har gjennomført over 200 angrep på mål i Syria.

«Dette er et ekstremt utakknemlig svar på alt det som er gjort fra Russlands side for Israel og det israelske folk i den siste tida,» sa Konashenkov.

President Vladimir Putin har vært sparsom med kommentarene etter nedskytinga, men han har sagt at Russland vil svare og at svaret vil bli merket av dem det gjelder.

Nå er altså svaret kommet. Uttalelsen fra forsvarsdepartementet i Moskva sier: «I 2013 suspenderte vi leveransen av S-300-systemet til Syria etter oppfordring fra Israel, enda det var klart til å bli utplassert med syrisk personell som var trent til å bruke det. Nå er situasjonen endret, og det er ikke vår feil.»

Syria vil altså få S-300-systemet, som har et mye mer avansert system for å identifisere målene og som er mye bedre i stand til å skyte ned både angripende fly og missiler. Det vil gjøre det vesentlig mer risikabelt for Israel å fortsette sine ulovlige angrep på mål i Syria.

Israel sendte en hastedelegasjon til Moskva for å prøve å unngå dette, men til ingen nytte. Og Israel har bare seg sjøl å takke, som Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu sier.

Og ikke bare Israel vil få problemer med å angripe Syria etter dette. S-300 vil være en betydelig utfordring for vestlige angripere også.

Oppdatering:

Jerusalem og Washington tar naturligvis avstand fra Russlands beslutning om å væpne Syria med S-300 missiler. Men det vil ikke gjøre inntrykk verken på Moskva eller Damaskus. Den russiske forsvarsministeren Sergeij Shoigu sa i tillegg at Russland planlegger å jamme radaren til militærfly som nærmer seg Syrias kyst. «I områder nær Syria over Middelhavet vil det bli innført radio-elektronisk blokkering av satellittsignaler, interne radarsystemer og elektroniske navigasjonssystemer mot militærfly som angriper mål på syrisk territorium,» sa han.

Israels forsvarsminister Avigdor Liberman prøvde seg med en bråkjekk variant da han sa: «Hvis noen skyter på våre fly, vil vi ødelegge dem. Det spiller ingen rolle om det er S-300 eller S-700.» S-700 finnes som kjent ikke, så dette er det vanlige israelske skrytet om at de er uovervinnelige. Det er ingen grunn til å tro at Shoigu er spesielt imponert over slike uttalelser, og det er tvilsomt om Israel i virkeligheten vil forsøke å ødelegge S-300-batteriene, slik den tidligere etterretningssjefen Amod Yadlin anbefalte tidligere i år.

I virkeligheten er det ikke mange sjakktrekk Israel har å velge mellom etter at Russland har bestemt seg for å stenge luftrommet over Syria for angripende fly.

 

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Spørsmålet var vel oppe tidligere i år også? Da snudde Russland etter et møte. Nå får israelerne det vanskeligere, med å angripe kreti og pleti, egentlig som fortjent.

 2. Avatar for K11 K11 says:

  Ja, og det kommer nok til å skje denne gangen også. Bibi befinner seg noen hakk over Putin i hierarkiet her i verden.

 3. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg oppfatter ikke Putin og Lavrov sånn at de gjør saker og ting på impuls. det kan Trump forøvrig gjøre. Vedtaket kommer nok til å bli fulgt opp. Synd det ikke var det nyeste S500.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det hierarkiet er ikke mer rigid, enn at det har alminnelig næringsvett. Kina eier tross alt den største havna i Israel.

 5. Det er ikke naturlig at Israel fikk sitt land tilbake igjen. Dere kommunister skjønner ingenting.

  Forklar meg hvorfor 400. mill arabere ikke klarer å slå 5.mill. jøder? Det er umulig ihht en russik general. De skjønner ingenting!

  Israel skal aldri miste sitt land igjen. Hvis du leser Bibelen, er du informert om hva som kommer til å skje. Hvis du leser Marx, er du helt på jordet!

 6. Avatar for K11 K11 says:

  Vel, de 400 mill. araberne samarbeider ikke med hverandre. Mange av dem, f.eks. Saudi-Arabia, samarbeider med Israel.

  I tillegg har Israel 330 millioner amerikanere i ryggen. Samt backup fra flesteparten av de øvrige vestlige landene.

  Marx var forøvrig jøde. Og frimurer. Han visste nok en hel del om hva som kommer til å skje.

 7. Vel, det er ingenting som er så samlende som et felles hat, er det vel K11?

  Det er ikke 330 millioner amerikanere som står samlet. De har en vestlig kultur og mener mange forskjellige ting.

  USA kom ikke på Israels side før i 1973. De overlevde jo fram til da? Det å skylde på USA sin støtte, holder ikke som argument.

  Når Israel og Saudi-Arabia nå samarbeider, kommer det av en felles fiende, nemlig Iran. Det skal bli interessant å se hva det medfører…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.