Strategisk nederlag for Israel: Syria får avansert luftforsvar

0
S-300-batteri. CC BY-SA 3.0. EllsworthSK

Bare dager etter at det russiske Ilyushin-20-flyet ble skutt ned utenfor Syria og 15 besetningsmedlemmer mistet livet har det russiske forsvarsdepartementet kunngjort at Russland vil utruste Syria med de avanserte S-300-missilene.

Russland hevder med styrke at Israel var skyldig i at det russiske flyet ble truffet av syrisk antiluftskyts. Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, generalmajor Igor Konashenkov, har presentert en minutt for minutt gjennomgang av episoden som førte opp til at det russiske flyet ble skutt ned. Konklusjonen er at «Vi mener at skylden for tragedien med det russiske Il-20-flyet ligger helt og holdent på det israelske flyvåpenet.»

Kritikken fra Russland er ramsalt og etterlater ingen tvil om hvor Kreml mener at ansvaret for tragedien ligger:

«Handlingene til de israelske jagerpilotene, som førte til at 15 russiske besetningsmedlemmer mistet livet, viser at de enten manglet profesjonalitet eller at de handlet på en kriminelt skjødesløs måte.»

Russland er opprørt fordi man i Moskva har tatt spesielt hensyn til Israels interesser og gått svært langt i retning av å beskytte Israel. General Konashenkov nevner at Russland har varslet Israel 310 ganger i henhold til avtalene mellom de to landene, mens Israel bare har varslet Russland 25 gang enda Israel har gjennomført over 200 angrep på mål i Syria.

«Dette er et ekstremt utakknemlig svar på alt det som er gjort fra Russlands side for Israel og det israelske folk i den siste tida,» sa Konashenkov.

President Vladimir Putin har vært sparsom med kommentarene etter nedskytinga, men han har sagt at Russland vil svare og at svaret vil bli merket av dem det gjelder.

Nå er altså svaret kommet. Uttalelsen fra forsvarsdepartementet i Moskva sier: «I 2013 suspenderte vi leveransen av S-300-systemet til Syria etter oppfordring fra Israel, enda det var klart til å bli utplassert med syrisk personell som var trent til å bruke det. Nå er situasjonen endret, og det er ikke vår feil.»

Syria vil altså få S-300-systemet, som har et mye mer avansert system for å identifisere målene og som er mye bedre i stand til å skyte ned både angripende fly og missiler. Det vil gjøre det vesentlig mer risikabelt for Israel å fortsette sine ulovlige angrep på mål i Syria.

Israel sendte en hastedelegasjon til Moskva for å prøve å unngå dette, men til ingen nytte. Og Israel har bare seg sjøl å takke, som Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu sier.

Og ikke bare Israel vil få problemer med å angripe Syria etter dette. S-300 vil være en betydelig utfordring for vestlige angripere også.

Oppdatering:

Jerusalem og Washington tar naturligvis avstand fra Russlands beslutning om å væpne Syria med S-300 missiler. Men det vil ikke gjøre inntrykk verken på Moskva eller Damaskus. Den russiske forsvarsministeren Sergeij Shoigu sa i tillegg at Russland planlegger å jamme radaren til militærfly som nærmer seg Syrias kyst. «I områder nær Syria over Middelhavet vil det bli innført radio-elektronisk blokkering av satellittsignaler, interne radarsystemer og elektroniske navigasjonssystemer mot militærfly som angriper mål på syrisk territorium,» sa han.

Israels forsvarsminister Avigdor Liberman prøvde seg med en bråkjekk variant da han sa: «Hvis noen skyter på våre fly, vil vi ødelegge dem. Det spiller ingen rolle om det er S-300 eller S-700.» S-700 finnes som kjent ikke, så dette er det vanlige israelske skrytet om at de er uovervinnelige. Det er ingen grunn til å tro at Shoigu er spesielt imponert over slike uttalelser, og det er tvilsomt om Israel i virkeligheten vil forsøke å ødelegge S-300-batteriene, slik den tidligere etterretningssjefen Amod Yadlin anbefalte tidligere i år.

I virkeligheten er det ikke mange sjakktrekk Israel har å velge mellom etter at Russland har bestemt seg for å stenge luftrommet over Syria for angripende fly.

 

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

Forrige artikkelThe war on Syria was prepared a long time ago and it builds on a new military doctrine
Neste artikkelDet nye jernteppet i Europa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).