Kinesiske marineskip på solidaritetsbesøk i Venezuela

2
Shutterstock

Et kinesisk marineskip har seilt til Venezuela for første gang, etter at president Nicolas Maduro besøkte Beijing denne måneden, hvor han ba om støtte fra Kina til Venezuelas økonomi. Det kinesiske skipet heter «Fredens ark» og ankom lørdag 22. september den venezuelanske havna La Guaira for et åtte dagers vennskapsbesøk i landet, meldte det offisielle nyhetsbyrået Xinhua 23. september 2018.

Kina har gjennom mange år vært en stor aktør i Venezuela, med mer enn et tiår med olje-låneavtaler som hjalp Kina med å sikre energiforsyning til sin raskt voksende økonomi, samtidig som den styrker en anti-amerikansk alliert i Latin-Amerika.

Likevel stoppet kontantstrømmen for nesten tre år siden, da Venezuela ba om endring av betalingsbetingelser på grunn av fallende oljepriser og fallende råoljeproduksjon.

Under besøket sitt i Kina, sa Maduro at takket være den kinesiske hjelpen vil Venezuela øke sin råoljeeksport til Kina med en million fat om dagen. Venezuelas finansdepartement sa i juli at den ville motta 250 millioner dollar fra Kinas utviklingsbank for å øke oljeproduksjonen, men oppga ingen detaljer. Venezuela har tidligere akseptert et lån på 5 milliarder dollar fra Kina til oljesektoren, men har ennå ikke mottatt hele beløpet.

Xinhua sa at under besøket ville den kinesiske kommandanten på skipet besøke militære og politiske tjenestemenn og inspisere venezuelanske militære og medisinske anlegg.

Det er naturligvis ingen tilfeldighet at Kina velger å sende et hospitalskip fra den kinesiske marinen til Venezuela på samme tid som USA truer landet med et svært aggressivt språk.

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det høres ut som kinesisk støtte til Venezuela kommer på et lovlig sent tidspunkt, støtten skulle ha kommet før krisen i Venezuela ble for stor. Men ledelsen i Venezuela trenger å lære av sine egne tabber som feks å gjøre landet altfor avhengig av oljen. Men den lærdommen burde de ha tilegnet seg på et mye tidligere tidspunkt.

    Til og med Norge bør kunne trekke lærdom av dette. Det er farlig å bli for avhengig av oljen, et land må ha flere ben å stå på selv om andre bransjer kan fremstå som å være ulønnsomme sett utifra et kortsiktig markedsperspektiv (slik som feks jordbruk).

  2. Avatar for baluba baluba says:

    Derfor vil USA slå til ganske så snart. Allerede i år, tipper jeg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere