Italia fordømmer Frankrike for angrepet på Libya i 2011

3
Nicolas Sarkozy var en pådriver for krigen mot Libya i 2011.

Den italienske regjeringa legger ansvaret for den store migrantstrømmen over Middelhavet på Frankrike som overtalte andre NATO-land til å fjerne Gaddafi. Libya slites nå i stykker av kampen mellom rivaliserende fraksjoner og jihadistene har fortsatt baser og militære styrker i landet.

«Det er nå klart at dette landet (Libya) befinner seg i denne situasjonen fordi noen i 2011 satte sine egne interesser foran interessene til folket i Libya og Europa,» skrev Italias forsvarsminister Elisabetta Trenta på Facebook og tilføyde: «Frankrike er fra dette perspektivet delvis å kritisere.»

Speakeren i det italienske parlamentet Roberto Fico var enda tydeligere da han sa:

«Når det gjelder Libya er jeg svært bekymret, for der er det en enorm spenning og det er et alvorlig problem som vi uten tvil har fått av Frankrike.»

Også visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini anklager Frankrike og Nicolas Sarkozy for å ha stått i spissen for å utløse NATO-krigen mot Libya.

At de italienske politikerne har rett i å rette anklager mot Sarlozy for hans rolle i den katastrofale krigen mot Libya kan det ikke være tvil om. Men dette er mer enn en diskusjon om historiske lærdommer, for nok en gang snakkes det i Frankrike om intervensjon i Libya. Elisabetta Trenta sier til Corriere della sera at Italia går kategorisk imot en slik militæraksjon.

Italia kritiserer også Frankrike for innblanding i Libya i dag som «bidrar til blodige trefninger».

Det er ingen tvil om at Sarkozy og Bernard-Henri Lévy førte an i kampanjen som førte opp til NATO-landenes angrep på Libya i 2011 der som kjent Norge gikk i spissen i bombinga. Sarkozy sto i tett kontakt med Hillary Clinton får å utløse dette angrepet, og det var de to so drev krigen igjennom. Men i Frankrike hevdes det at Sarko også hadde personlige interesser av å «ta ut Gaddafi». Sarkozy er nemlig tiltalt for korrupsjon fordi han angivelig skal ha mottatt 6,5 millioner euro fra Libya under Gaddafi.

Når dette er høyaktuelt i Italia i dag er det også fordi Italia mener at den migrantflommen som landet har mottat over Middelhavet er en direkte følge av krigen som ødela Libya. Frankrike og president Emmanuel Macron har kritisert Italia for å prøve å stoppe ytterligere innvandring. Den italienske regjeringa mener at dette er hyklersk, siden det ikke minst var Frankrike som bidro til en krig som utløste flyktningstrømmen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for baluba baluba says:

    Og krigshisseren Stoltenberg. Amundsen og Nansen stod for det motsatte av denne karen. Han vil historisk stå som den som gjorde ende på Norge som humanitær stormakt. Å bruke kompisen fra “stortingspartiet” for å lage seg et slags alibi holder ikke. Petersen er ingen dommer i noen slags rett. Kan vi ikke sende saken til krigsdomstolen i Haag. Spør Stoltenberg om det er greit, for han har da vel ingen ting å skjule?

  2. Avatar for nemesis nemesis says:

    Det interessante er at det begynner å gå opp for, eller uttrykke det offentlig av regjeringsmedlemmer i EU-land, at det er sammenheng mellom flyktningestrøm og Vestens involveringer i Midt-østen, herunder ikke minst Libya.

  3. Det var da faen på tide! Italia har jo virkelig måtte betale mye for flyktningekrisen. De burde tatt bladet fra munnen helt i opptakten, så hadde det kanskje blitt avverget. Det er ikke etterpåklokskap, for klokskapen hadde de hele tiden. Det er etterpå-tøffhet! For nå har vinden snudd for lenge siden. Først nå når Syria drar seieren helt opp på land, og legger den midt på fisketorget i alles påsyn, først da rekker italieneren opp hånden og uttrykker sin “oppriktige harme”. -Ikke særlig imponerende! Det er denne evige feigheten…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere