Italia fordømmer Frankrike for angrepet på Libya i 2011

0
Nicolas Sarkozy var en pådriver for krigen mot Libya i 2011.

Den italienske regjeringa legger ansvaret for den store migrantstrømmen over Middelhavet på Frankrike som overtalte andre NATO-land til å fjerne Gaddafi. Libya slites nå i stykker av kampen mellom rivaliserende fraksjoner og jihadistene har fortsatt baser og militære styrker i landet.

«Det er nå klart at dette landet (Libya) befinner seg i denne situasjonen fordi noen i 2011 satte sine egne interesser foran interessene til folket i Libya og Europa,» skrev Italias forsvarsminister Elisabetta Trenta på Facebook og tilføyde: «Frankrike er fra dette perspektivet delvis å kritisere.»

Speakeren i det italienske parlamentet Roberto Fico var enda tydeligere da han sa:

«Når det gjelder Libya er jeg svært bekymret, for der er det en enorm spenning og det er et alvorlig problem som vi uten tvil har fått av Frankrike.»

Også visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini anklager Frankrike og Nicolas Sarkozy for å ha stått i spissen for å utløse NATO-krigen mot Libya.

At de italienske politikerne har rett i å rette anklager mot Sarlozy for hans rolle i den katastrofale krigen mot Libya kan det ikke være tvil om. Men dette er mer enn en diskusjon om historiske lærdommer, for nok en gang snakkes det i Frankrike om intervensjon i Libya. Elisabetta Trenta sier til Corriere della sera at Italia går kategorisk imot en slik militæraksjon.

Italia kritiserer også Frankrike for innblanding i Libya i dag som «bidrar til blodige trefninger».

Det er ingen tvil om at Sarkozy og Bernard-Henri Lévy førte an i kampanjen som førte opp til NATO-landenes angrep på Libya i 2011 der som kjent Norge gikk i spissen i bombinga. Sarkozy sto i tett kontakt med Hillary Clinton får å utløse dette angrepet, og det var de to so drev krigen igjennom. Men i Frankrike hevdes det at Sarko også hadde personlige interesser av å «ta ut Gaddafi». Sarkozy er nemlig tiltalt for korrupsjon fordi han angivelig skal ha mottatt 6,5 millioner euro fra Libya under Gaddafi.

Når dette er høyaktuelt i Italia i dag er det også fordi Italia mener at den migrantflommen som landet har mottat over Middelhavet er en direkte følge av krigen som ødela Libya. Frankrike og president Emmanuel Macron har kritisert Italia for å prøve å stoppe ytterligere innvandring. Den italienske regjeringa mener at dette er hyklersk, siden det ikke minst var Frankrike som bidro til en krig som utløste flyktningstrømmen.

Forrige artikkelUSAs og Russlands marine i posisjon utenfor Syria
Neste artikkelBløffmakerens guide til bombing av Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).