USA gjør seg klar til hardere angrep på Syria – forberedes det en provokasjon?

3
Fra et amerikansk missilangrep på Syria. Det kan skje igjen. Foto: US Navy.

USA styrker sine marineenheter i det østlige Middelhavet og bringer fram skip som kan skyte krysserraketter mot Syria. Det russiske forsvarsdepartementet har advart om at USA bygger opp militær styrke i påvente av et nytt arrangert «kjemisk angrep» i Syria, denne gangen i Idlib. Dette skriver Newsweek.

Russisk etterretning har tidligere meldt at den har informasjoner om at terrororganisasjonen Hayat Tahrir al-Sham (tidligere al-Nusra, det vil si al-Qaida) har kjørt inn materiell som kan brukes til gjennomføring av et slikt «kjemisk angrep» og at White Helmets er på plass for å filme det hele i samarbeid med britiske spesialsoldater.

Samtidig kommer det meldinger om at den syriske hæren har styrket sitt luftvern med sikte på å kunne møte et amerikansk angrep. Også den russiske marinen har seilt opp i stilling til å kunne handle i tilfelle et angrep på Syria.

USA ønsker å hindre Syria i å frigjøre Idlib, der titusener av jihadister er samlet. Så lenge de er der utgjør de en stor trussel mot Aleppo og en base for fortsatt stedfortrederkrig mot Syria. Det er også sannsynlig at det befinner seg vestlige militære rådgivere i Idlib som støtter terroristene. Vestmaktene vil prøve å skjerme dem. Dessuten finnes det opplagt svært mye vestlige våpen og militært utstyr der. Noe som også gir vestmaktene grunn til å fortsatt prøve å hindre frigjøring av regionen. Også Frankrike og Storbritannia har sagt at de vil angripe Syria «i tilfelle syriske myndigheter bruker kjemiske våpen». Slike uttalelser er det nærmeste man kan komme til å invitere terroristene til å gjennomføre en ny provokasjon. Samtidig er den avslørende, fordi den gjør det klart at den sikreste måten for Syria til å skaffe seg et vestlig angrep på nakken, er å bruke kjemiske våpen. Det gir Syria et motiv på 0% til å gjøre akkurat det.

Syria har bygd opp styrker for å kunne gjennomføre offensiven mot Idlib, og her er et mulig scenario for hvordan kampene kan bli gjennomført.

Tyrkia prøver å skjerme sine egne terrorister i Idlib og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har derfor bedt Russland om å finne en annen løsning. Det beste ville naturligvis være om det lot seg gjøre å få terroristene til å legge ned våpnene uten kamp, men så lenge de vet at det er bare å lage et nytt «kjemisk angrep» for å få det til å regne missiler over Syria, er det grunn til å frykte at de kan velge den løsningen.

Syria og Russland har forsøkt å opprette humanitære korridorer for å gjøre det mulig for sivile å komme seg ut av Idlib før kampene begynner for alvor, men dette ønsker terroristene å hindre fordi de ønsker å bruke de sivile som skjold.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Truslene fra Frankrike og Storbritannia om å angripe “dersom Syria bruker kjemiske våpen” gir selvsagt 0% insentiv til Syria for å bruke kjemiske våpen, fordi det da garantert medfører et angrep fra vesten. Den strategiske verdien av disse angrepene, som utelukkende dreper relativt små mengder sivile, er i seg selv dessuten forsvinnende liten. Samtidig er det selvsagt en invitasjon til et falskt flagg -angrep fra terroristene. Om man nå antar at Syria står bak kjemiske angrep mot egen sivilbefolkning etter denne analysen, så må man lete etter motiver som er fullstendig sinnsyke. Ingenting ved Assad tyder på at mannen er uberegnelig, snarere tvert i mot. Assad har tydelig demonstrert at han holder seg rasjonell under svært utfordrende omstendigheter. Med overhengende fare for hans eget og hans families liv og helse, har jo mannen færre raseriutbrudd enn en helt alminnelig norsk sjåfør på vei til jobb! Han er forøvrig øyelege av utdanning. Utdanningen tok han i London over en årrekke. Her levde og studerte han side om side med siviliserte mennesker. Alt ved Assad tegner et bilde av en rasjonell og disiplinert mann med høy gjennomføringsevne. Dermed kan man utelukke de sinnsyke motivene også.

    Hele denne lille analysen ovenfor er åpenbar for alle som ikke er helt stokk dum. -Og her kommer poenget: Hvorfor i alle helveter gjennomgår ikke NRK den åpenbare logiske bristen i de grunnløse anklagene mot syriske myndigheter? Hvorfor etterlyser de ikke beviser? Hvorfor utforsker de ikke motiver eller mangel på sådan? Hvorfor i svarte svingende server NRK bare rå propaganda på vegne av et USA som er helt åpen om sine utspekulerte planer om å å bare “endre regimet” i Syria, helt uavhengig av noen som helst juridisk grunnlag? Svaret er like innlysende som det er ubehagelig: Fordi NRK ikke driver folkeopplysning, men derimot villeder folket. -Fordi NRK er et instrument for å kneble folket. -Fordi NRK er en demokratiets fiende!

  2. Avatar for roald roald says:

    Dette har jeg skrevet flere ganger om i fb-gruppa om Syria. Det er fantastisk at media når det gjelder en forbrytelse retter søkelyset mot den som overhodet ikke har motiv for å begå forbrytelsen. Dette får meg til å anta at det sitter en rekke idioter i norsk presse som bringer løgner videre uten selvstendig vurdering - eller nødvendighet for å beholde jobbene sine sagt på en annen måte. Den bevisste fordummingen som skjer i forbindelse med Syria-krigen er grotesk. Bruk av gass har ingen militær effekt - det er derimot et politisk selvmord å bruke gass. Og til stadighet får vi høre om angivelig bruk av kloringass. Kloringass er bare dødelig i enorme mengder, en bombe kan ikke inneholde mer kloringass enn at folk overlever med å ha opp vinduet.
    Syria vinner krigen på eget territorium og det syriske folket får sin vilje - et Syria uten islamske terrorister i det muslimske brorskapet og Al Qaida.

  3. Roald Aune, ikke sant? Mener å huske at du hadde mange bra innlegg der ja.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere