Russland: USAs nye sanksjoner er det samme som økonomisk krig

0
Dmitrij Medvedev (Tass)

De nye sanksjonene mot Russland som utenriksdepartementet i USA har signalisert, er de mest massive noensinne. Det absurde er at påskuddet for å lansere dem er den tvers gjennom tvilsomme Skripal-saka i Storbritannia der ingen har klart å påvise noen forbindelse til Russland.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, som ikke er kjent for å bruke store ord, sier at Russland vil betrakte tiltak fra USA med sikte på å ramme Russlands banker som en økonomisk krigserklæring, og vil reagere deretter.

«Hvis de innfører forbud mot banktransaksjoner eller bruk av valuta vil vi se på det som en økonomisk krigserklæring. Og vi vil bli nødt til å behandle det som det med økonomiske, politiske og andre nødvendige mottiltak.» «Våre amerikanske venner bør ikke være i tvil om dette,» tilføyde han en smule syrlig.

Medvedev sa at USAs sanksjoner mot russisk gasseksport ikke er noe annet enn et forsøk på å tvinge USAs flytende naturgass på Europa. Dette er en form for konkurranse som bryter med markedet og som tar sikte på å strupe Russland. Han pekte på at også Kina rammes av USAs sanksjoner, og «heller ikke Kina liker dette». Dette er et hint til at Russland og Kina samkjører sin politikk mot den økonomiske krigføringa og at de vil opptre som allierte.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov ringte sin kollega i USA, Mike Pompeo, 10. august 2018, og sa at Russland kategorisk avviser de påstandene som ligger til grunn for sanskjonsvedtaket.

«Siden hendelsen i Salisbury har verken USA eller Storbritannia eller noe annet land framlagt et eneste faktum for å bevise disse påstandene,» sa Lavrov.

Det er ikke mye igjen av ånden fra Helsinki da Trump og Putin snakket om å forbedre de politiske og økonomiske forbindelsene, og det er da heller ikke Trump som presser igjennom disse sanksjonene mot Russland. Det er Kongressen som ønsker å sabotere presidentens forsøk på en detente med Russland.

Senatorer fra både demokratene og republikanerne har gått sammen om en sanksjonslov som neocon-krigeren Lindsey Graham kaller «the sanctions bill from hell».

Det er imidlertid ikke sikkert at dette lovforslaget blir vedtatt, og det er heller ikke sikkert at Trump fullfører de varslede straffetiltakene mot Russland. Det er mellomvalg i USA i november og mye av dette handler om å vinne valget. Det er ikke utelukket at Trump vil gjenta et av sine brå skifter der han finter krig for å foreslå avspenning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVerdensbanken: Syriakrigen har påført landet et tap på nesten 400 milliarder dollar
Neste artikkelIsrael bombet 150 mål i Gaza, blant annet byens kultursenter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).