Russland: USAs nye sanksjoner er det samme som økonomisk krig

2
Dmitrij Medvedev (Tass)

De nye sanksjonene mot Russland som utenriksdepartementet i USA har signalisert, er de mest massive noensinne. Det absurde er at påskuddet for å lansere dem er den tvers gjennom tvilsomme Skripal-saka i Storbritannia der ingen har klart å påvise noen forbindelse til Russland.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, som ikke er kjent for å bruke store ord, sier at Russland vil betrakte tiltak fra USA med sikte på å ramme Russlands banker som en økonomisk krigserklæring, og vil reagere deretter.

«Hvis de innfører forbud mot banktransaksjoner eller bruk av valuta vil vi se på det som en økonomisk krigserklæring. Og vi vil bli nødt til å behandle det som det med økonomiske, politiske og andre nødvendige mottiltak.» «Våre amerikanske venner bør ikke være i tvil om dette,» tilføyde han en smule syrlig.

Medvedev sa at USAs sanksjoner mot russisk gasseksport ikke er noe annet enn et forsøk på å tvinge USAs flytende naturgass på Europa. Dette er en form for konkurranse som bryter med markedet og som tar sikte på å strupe Russland. Han pekte på at også Kina rammes av USAs sanksjoner, og «heller ikke Kina liker dette». Dette er et hint til at Russland og Kina samkjører sin politikk mot den økonomiske krigføringa og at de vil opptre som allierte.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov ringte sin kollega i USA, Mike Pompeo, 10. august 2018, og sa at Russland kategorisk avviser de påstandene som ligger til grunn for sanskjonsvedtaket.

«Siden hendelsen i Salisbury har verken USA eller Storbritannia eller noe annet land framlagt et eneste faktum for å bevise disse påstandene,» sa Lavrov.

Det er ikke mye igjen av ånden fra Helsinki da Trump og Putin snakket om å forbedre de politiske og økonomiske forbindelsene, og det er da heller ikke Trump som presser igjennom disse sanksjonene mot Russland. Det er Kongressen som ønsker å sabotere presidentens forsøk på en detente med Russland.

Senatorer fra både demokratene og republikanerne har gått sammen om en sanksjonslov som neocon-krigeren Lindsey Graham kaller «the sanctions bill from hell».

Det er imidlertid ikke sikkert at dette lovforslaget blir vedtatt, og det er heller ikke sikkert at Trump fullfører de varslede straffetiltakene mot Russland. Det er mellomvalg i USA i november og mye av dette handler om å vinne valget. Det er ikke utelukket at Trump vil gjenta et av sine brå skifter der han finter krig for å foreslå avspenning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Man må huske på at Skripal var en såkalt utvekslings spion (og ikke en avhopper). Iflg Flemming Rose (Jyllandsposten) har aldri en russisk utvekslings spion noen sinne blitt drept av russiske myndigheter hverken i Sovjet tiden eller senere (hvis Russland etterskuddsvis dreper utvekslings spioner så vil hele løsningen med utveksling av spioner havarere).

    Et mottiltak som Russland vurderer er å stoppe eksporten av russiske rakettmotorer til USA (det ser ut som USA har problemer med å produsere dette selv). Dessuten at det blir slutt på å sende ut amerikanske astronauter til romstasjoner ved å skytes opp disse med russiske raketter. Dette vil også kunne svekke USAs nye planer om Space Force.

    Forsøket på å strupe russiske gassleveranser til EU er ikke noe nytt, USA presset i sin tid Norge til å bygge ut Troll feltet med den hensikt at EU skulle bruke norsk gass framfor sovjetisk gass. Planen denne gang var å bruke gass fra Qatar for undergrave russiske gassleveranser til EU (noe som kunne ha rammet norske gassleveranser til EU). Isteden skal nå EU tvinges til å heller bruke dyr gass fra USA.

  2. Avatar for baluba baluba says:

    Erdogan har sagt det og sist ute var vel en pakistansk minister. USA er ikke å stole på.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere