Kina trosser sanksjonene og importerer mer olje fra Iran

0

Kina planlegger å redusere sin import av olje fra USA etter september 2018 og i stedet øke importen av olje fra Iran. Kinesiske oppkjøpere av iransk olje omdirigerer sine bestillinger til Irans statlige tankskipsselskap National Iranian Tanker Co (NITC). Kina er allerede Irans største oljekunde, men med de endringene som nå skjer, vil importen av iransk olje til Kina øke, og det på bekostning av import fra USA. Dermed trosser Kina åpenlyst USAs sanksjoner mot Iran samtidig som landet svarer på de sanksjonene Donald Trump har beordret mot Kina.

USA innfører fra november sanksjoner også mot selskaper som gjør finansielle transaksjoner mot Iran, slik som forsikringsselskaper. Det gjør det vanskelig for selskaper som handler med Iran å forsikre sine forretninger. Det at kinesiske oppkjøpere overfører sine avtaler til iranske skip er et svar på dette. I juli 2018 gikk all olje fra Iran til Kina på iransk kjøl, i juni gikk nesten halvparten av frakten med kinesiske skip. Dessuten økte importen av olje fra Iran med 20 prosent fra juni til juli.

Denne ordninga legger forsikringsansvaret på Iran, noe som kan føre til en serie forskjellige løsninger. En av dem er at Kina stiller kreditten for dem og/eller at Kina får en rabatt for å dekke forsikringene. Et annet sett av muligheter er knyttet til økt handel på andre områder, siden det i begge tilfeller er mer eller mindre statlige selskaper det dreier seg om.

Denne oljeimporten blir ikke betalt i dollar, det kan man gå ut fra som sikkert. Igjen vil det altså bli et skritt vekk fra petrodollar til petroyuan. Og igjen er dette et resultat av USAs egen opptreden.

Kinas utenriksminister Wang Yi har i en telefonsamtale med sin iranske kollega Javad Zarif sagt at Kina legger svært stor vekt på å utvikle samarbeidet mellom Kina og Iran. Og som meldt tidligere er Kinas oljeselskap CNPC i ferd med å ta over det franske oljeselskapet Totals eierandel i det stor gassfeltet South Pars.

Kina har altså tonet flagg i den striden USA har innledet mot Iran. Kina stiller seg klart og tydelig på Irans side.

 

Les også:

På grunn av sanksjonene: Kina tar over Totals investering i Iran

Petroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?

Trumps handelskrig mot Kina: Om å skyte seg sjøl i foten

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSju døgn i august i sekstiåtte
Neste artikkelØnsketenkning om kurderne: Om USAs okkupasjon av Nordøst-Syria og koalisjonens opptrapping mot Iran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).