Storseier for venstrekandidat i Mexico

0
Andrés Manuel López Obrador

Fra avisa Proletären.

Av August Eliasson

Vänsteralliansen Juntos Haremos Historias kandidat Andrés Manuel López Obrador vann presidentvalet i Mexiko som hölls i söndags. Valet skakar om det politiska etablissemanget i Mexiko och är en seger för vänstern i Latinamerika.

Andrés Manuel López Obrador, eller AMLO som han ofta kallas, från vänsterpartiet Morena var favorittippad inför presidentvalet i söndags. Åndå sände hans storseger ut chockvågor i det mexikanska etablissemanget när rösterna väl räknats.

Lopez Obrador fick 53 procent av rösterna, 30 procentenheter mer än tvåan, Ricardo Anaya från konservativa Nationella aktionspartiet. Sittande president Enrique Pena Nieto från Institutionella revolutionära partiet, PRI, fick endast 15 procent av rösterna. Val hölls också till kongressen, där den nyvalda presidentens valallians kommer ha egen majoritet, och lokala församlingar.

López Obrador har ställt upp i två tidigare presidentval och var mycket nära att vinna 2006. Hans något udda valallians Tillsammans gör vi historia består av hans eget socialdemokratiska Morena, före detta maoistiska Arbetarpartiet och ett högerkristet parti, PES, som gått med i alliansen eftersom ”det är den enda möjligheten till förändring”.

På López Obradors vänsterallians program står kamp mot korruptionen, höjda minimilöner och höjda pensioner. Han har också gjort sig känd som en skarp Trump-kritiker och pekat ut Trumps planerade mexikomur som rasistisk.

Inför valet har López Obrador tonat ner sin vänsterretorik något men bara tanken på nationaliseringar har skrämt upp landets extremt rika ekonomiska elit. Den amerikanska finanstidningen Bloomberg beskriver hur marknadens och ”investerares” oro under våren stigit i takt med Lopéz Obradors siffror men han har lugnat dessa med att lova att varken banksektorn eller energisektorn, som öppnats för privata intressen de senaste åren, kommer att röras.

Fakta

I både inhemska och utländska kapitalisters minne spökar 1930-talets nationellt borgerliga men progressiva president Lázaro Cárdenas som bland annat nationaliserade oljeundustrin och genomförde en landreform. Cardénas parti PRI har idag blivit ett renodlat nyliberalt parti och efter decennier av högerpolitik och privatiseringar räknas Mexikos kapitalister nu till världens rikaste samtidigt som halva befolkningen lever i fattigdom. Korruption, kriminalitet och gängvåld har fått många att emigrera till USA.

Våldet präglade även valet och bara sedan i september har 130 valkandidater mördats. Det kan jämföras med Venezuelas val till konstitutionell församling förra året, som i västmedia pekades ut som våldsamt. Då mördades två kandidater – båda kandidater för Maduros PSUV.

I det Latinamerika där högern flyttat fram sina positioner i flera länder de senaste åren är López Obradors storseger en viktig framgång för vänstern. Med 53 procent av rösterna och majoritet i kongressen har López Obradors valallians stora möjligheter att göra historia. Det lär dock finnas krafter, både inom och norr om landet, som kommer att göra allt för att sätta käppar i hjulet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.