Israelsk marine kapret norsk hjelpebåt på vei til Gaza

0
Den norske hjelpebåten til Gaza er kapret og arrestert av israelsk marine.

Den norske fiskebåten Kårstein, som er omdøpt til #AlAwda (tilbakekomsten) er fortsatt i arrest i Israel etter at den ble kapret av israelsk marine i internasjonalt farvann 49 nautiske mil utenfor Gaza, skriver Fri Fagbevegelse.

– Vi fikk melding om at de hadde fått en siste advarsel. De stoppet ikke som følge av den, ettersom Israel ikke har noen rett til å stoppe dem, sier leder Torstein Dahle i Ship to Gaza Norway til NTB.

– Det ble observert fire krigsskip som nærmet seg, og kommunikasjonen ble brutt. Det er typisk noe Israel gjør når de kaprer skip, sier Dahle.

Ifølge det israelske militæret, gikk hendelsen for seg uten dramatikk. Det overbeviser ikke Ship to Gaza-lederen.

– Basert på tidligere erfaringer, der israelske styrker blant annet har hatt omfattende bruk av elektrosjokkpistoler, er jeg bekymret for båtens mannskap. Vi krever at Israel umiddelbart frigir mannskapet og setter dem i kontakt med sine respektive ambassader, sier Dahle i en pressemelding.

Han krever at #alAwda leveres tilbake og får fullføre oppdraget sitt, som er å levere medisinsk utstyr til sykehus i Gaza og overlevere båten til fiskernes organisasjon.

Den israelske marinen påstår at skipet ble fulgt og tatt i arrest i henhold til internasjonal lov, skriver den israelske avisa Haaretz.

Noe av hensikten med Ship to Gaza er å sette søkelys på den katastrofale humanitære situasjonen for innbyggerne på Gaza og å reise internasjonal opinion mot blokaden av Gaza. Den delen av oppdraget er delvis lykkes allerede, siden sjøl ei avis som Haarez både omtaler dette og tar til orde for å oppheve blokaden.

Al Jazeera omtaler også arrestasjonen av båten og minner om aksjonen i 2010 da et tilsvarende skip som kom fra tyrkisk havn ble bordet av israelske soldater som drepte 10 tyrkiske borgere.

Ship to Gaza i Norge arrangerte 30. juli 2018 en demonstrasjon utenfor utenriksdepartementet der man krevde både en norsk fordømmelse av arrestasjonen og blokaden.

– Jeg utfordrer Utenriksdepartementet ved utenriksminister Ine Eriksen Søreide til å gå ut med klar fordømmelse av bordingen og blokaden. Blokaden er ulovlig og må oppheves. Det er i strid med internasjonal rett å kapre fredelige båter i internasjonalt farvann, sa Torstein Dahle.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.