Forhandlinger mellom kurdiske SDF og Syrias regjering om kontroll av olje og vannkraft?

0
Kartet viser beliggenheten av Omar-oljefeltet og byen al-Hasakah. Hele området nordøst for Eurfrat kontrolleres av USA med støtte fra den kurdiske SDF-styrken.

Den kurdiske nyhetstjenesten rudaw.net melder at lokaladministrasjonen i den syriske byen Tabqa, som er under kontroll av den kurdiskdominerte styrken SDF har inngått en avtale med regjeringa i Syria om å etablere en fellesadministrasjon av byens vannkraftanlegg ved Eufrat-floden.

Lederen for siviladministrasjonen i Tabqa sier at dette samarbeidet er naturlig fordi denne dammen tilhører alle syrere. Siviladministrasjonen i Tabqa er knyttet til den sjøloppnevnte autonome administrasjonen i Rojava.

Rudaw.net skriver at avtalen er viktig fordi den bærer bud om et videre samarbeid mellom Rojava og Damaskus og mener at den åpner for forhandlinger også om andre temaer.

Et slikt tema er kontrollen over oljen i det nordøstre Syria. Mesteparten av landets oljeressurser finnes i denne regionen, og er nå under kontroll av SDF med tung militær støtte fra USA, som har opp mot ti militærbaser i området.

Den kurdiske nettavisa BasNews, som har sete i Erbil i Irak, melder at SDF skal ha overlatt kontrollen over Omar-oljefeltet til syriske myndigheter i det som skal være en hemmelig avtale mellom partene. Det er nettmagasinet Southfront som bringer videre dette som en ubekreftet melding. Den samme kilden sier til BasNews at det skal være opprettet en felleskommisjon mellom SDF og den syriske regjeringa for å administrere oljefeltene i det nordøstlige guvernementet al-Hasakah. Dette er langt nord og øst i det området som SDF og USA kontrollerer (se kart).

AlMasdarNews rapporterer at den syriske hæren har heist det syriske flagget i al-Hasakah. Dette kom bar dager etter at representanter for den syriske regjeringa møtte en kurdisk delegasjon i Qamishli by i det nordlige Al-Hasakah. Representaner fra SDF benekter meldinga om flaggheisinga, men det skal være et ubestridelig faktum at en militærkonvoi av den syriske hæren har nådd fram til regionen og har opprettet stillinger der.

USAs militære overkommando det nordøstlige Syria har foreløpig ikke kommet med noen kommentarer til denne utvikling.

Det kan være usikkerhet om detaljene når det gjelder forbindelsene mellom SDF/PYD og den syriske regjeringa, men når vi ser på det store bildet, er det ingen tvil om at tilnærmelser er i gang og at de også omfatter så strategisk viktige saker som vannkraft og olje. Dette tyder på at PYD/SDF har innsett at de ikke kan stole på USA, og at det er på tide å finne fram til forhandlingsløsninger med regjeringa i Syria.

Fra den syriske regjeringas side er det klart at den ikke vil godta noe mindre enn full kontroll over hele landets territorium og alle landets grenser. Noen utbryterføderasjon à la «Føderasjonen Nordøst-Syria» er det derfor vanskelig å forestille seg. Men det ser ut som om Syrias regjering kan være villig til å gi innrømmelser til kurderne hvis de overlater den væpnede kontrollen over Nordøst-Syria til den syriske hæren. I så fall betyr det også at US Army må pakke utstyret sitt og forlate landet.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVestmaktene jobber på spreng for å evakuere White Helmets fra Syria
Neste artikkelSer du meg bak sløret, søster?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).