Forhandlinger mellom kurdiske SDF og Syrias regjering om kontroll av olje og vannkraft?

3
Kartet viser beliggenheten av Omar-oljefeltet og byen al-Hasakah. Hele området nordøst for Eurfrat kontrolleres av USA med støtte fra den kurdiske SDF-styrken.

Den kurdiske nyhetstjenesten rudaw.net melder at lokaladministrasjonen i den syriske byen Tabqa, som er under kontroll av den kurdiskdominerte styrken SDF har inngått en avtale med regjeringa i Syria om å etablere en fellesadministrasjon av byens vannkraftanlegg ved Eufrat-floden.

Lederen for siviladministrasjonen i Tabqa sier at dette samarbeidet er naturlig fordi denne dammen tilhører alle syrere. Siviladministrasjonen i Tabqa er knyttet til den sjøloppnevnte autonome administrasjonen i Rojava.

Rudaw.net skriver at avtalen er viktig fordi den bærer bud om et videre samarbeid mellom Rojava og Damaskus og mener at den åpner for forhandlinger også om andre temaer.

Et slikt tema er kontrollen over oljen i det nordøstre Syria. Mesteparten av landets oljeressurser finnes i denne regionen, og er nå under kontroll av SDF med tung militær støtte fra USA, som har opp mot ti militærbaser i området.

Den kurdiske nettavisa BasNews, som har sete i Erbil i Irak, melder at SDF skal ha overlatt kontrollen over Omar-oljefeltet til syriske myndigheter i det som skal være en hemmelig avtale mellom partene. Det er nettmagasinet Southfront som bringer videre dette som en ubekreftet melding. Den samme kilden sier til BasNews at det skal være opprettet en felleskommisjon mellom SDF og den syriske regjeringa for å administrere oljefeltene i det nordøstlige guvernementet al-Hasakah. Dette er langt nord og øst i det området som SDF og USA kontrollerer (se kart).

AlMasdarNews rapporterer at den syriske hæren har heist det syriske flagget i al-Hasakah. Dette kom bar dager etter at representanter for den syriske regjeringa møtte en kurdisk delegasjon i Qamishli by i det nordlige Al-Hasakah. Representaner fra SDF benekter meldinga om flaggheisinga, men det skal være et ubestridelig faktum at en militærkonvoi av den syriske hæren har nådd fram til regionen og har opprettet stillinger der.

USAs militære overkommando det nordøstlige Syria har foreløpig ikke kommet med noen kommentarer til denne utvikling.

Det kan være usikkerhet om detaljene når det gjelder forbindelsene mellom SDF/PYD og den syriske regjeringa, men når vi ser på det store bildet, er det ingen tvil om at tilnærmelser er i gang og at de også omfatter så strategisk viktige saker som vannkraft og olje. Dette tyder på at PYD/SDF har innsett at de ikke kan stole på USA, og at det er på tide å finne fram til forhandlingsløsninger med regjeringa i Syria.

Fra den syriske regjeringas side er det klart at den ikke vil godta noe mindre enn full kontroll over hele landets territorium og alle landets grenser. Noen utbryterføderasjon à la «Føderasjonen Nordøst-Syria» er det derfor vanskelig å forestille seg. Men det ser ut som om Syrias regjering kan være villig til å gi innrømmelser til kurderne hvis de overlater den væpnede kontrollen over Nordøst-Syria til den syriske hæren. I så fall betyr det også at US Army må pakke utstyret sitt og forlate landet.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Tipper det hjelper å ha Russland og Kina med på laget.

  2. Avatar for SHO SHO says:

    Dette viser vel hvor vanskelig den kan være å splitte opp et land, det dreier seg ikke bare om fordeling av landområder mellom ulike folkegrupper, men også om fordeling av viktige naturressurser. Det ser ut som kurderne innser denne problematikken. Noe lignende gjelder vel også for tyrkisk kurdistan hvor det befinner seg mye vannkraft. Kurdernes problem er at de må forholde seg til fire ulike land samtidig når det kommer til opprettelse av en egen kurdisk stat (dvs Syria, Tyrkia, Irak og Iran hvor disse 4 land er enige om at de ikke ønsker noe Kurdistan).

  3. Avatar for AA42 AA42 says:

    Dette er jo en fortsettelse av de samarbeidstiltaka som har pågått i lengre tid mellom SDF/PYD og Damaskus, For å koordinere den militære virksomheten i området, slik at SDF og SAA skulle unngå strid mot hverandre under kampene mot IS. Det har jo også vært delt myndighet i Hasaka by hele tiden siden 2012, i tillegg til at Assad også har hatt tilgang til flyplassområdet i Qamishli. Og PYD/SDF sin linje har jo hele tiden vært å få til en forhandlingsløsning mellom sentralregjeringen i Damaskus og Nord Syria føderasjonen. At administrasjonen av livsviktige spørsmål for hele nasjonen, som oljefeltene rundt Deir ez Zur og vannkraften i Eufrat-dalføret ,nå kommer på bordet er naturlig. Tilsvarende er det drøftinger rundt den militære kontrollen av grensepostene og SDF-styrkenes rolle i den framtidige syriske hæren. Noe som jo heller ikke er overraskende, siden PYD/SDF jo ikke har hatt intensjonen om å opprette en egen STAT i nord Syria. Det får da heller være at Pål fortsatt framstiller det som skjer nå som eksempel på at SDF/PYD blir tvunget til å underlegge seg Assad. Og at det skjer fordi USA nå er i ferd med å “svikte” kurderne. Realiteten er jo at USA aldri har hatt makta på bakken i området til Nord Syria føderasjonen! SDF er ikke “USAs infanterister”, slik det sies på denne bloggen. USAs innflytelse ligger i det at de har gitt luftstøtte og materiell støtte i kampen mot IS. Når IS er nedkjempa og det forhåpentligvis kommer i stand en mer omfattende avtale mellom Nord Syria føderasjonen og sentralregjeringen, vil USAs innflytelse i området bli ytterligere svekket. USA kan sjølsagt skifte strategi og hoppe over til Tyrkia igjen. Tyrkia er nå de som har nå den største og mest aggressive invasjonsstyrken inne i Syria. De har erobret grenseområdene 20-30 km inn i Syria vest for Eufrat, pluss hele Afrin-kantonen i vest mot tyrkiske Hatay. I tillegg har de militært personell inne i Idlib, sammen med sine opprørsallierte fra FSA og al Nusra der (noen tusen IS-ere rapporteres også å være der, også i Afrin). Idlib vil jo bli det neste konfrontasjonsområdet i kampen mot jihadistene. Her vil Russland og Assad ha motstridene interesser med Tyrkia. USA kan finne det opportunt å støtte Tyrkia her, dersom de mister sine posisjoner i Nord Syria Føderasjonen. Inkludert å åpne for at Tyrkia kan rykke inn i grenseområdene mellom Eufrat og helt øst til Qamishli. Det ville i så fall skjerpe fronten mellom USA og Russland og forlenge krigen om Syria.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere