Nawaz fikk beklagelse og erstatning av Southern Poverty Law Center

0

Aktivisten Maajid Nawaz, som har markert seg som en kritiker av flere former for voldelig ekstremisme, har fått en beklagelse av Southern Poverty Law Center (SPLC) for at organisasjonen inkluderte navnet hans i en oversikt over «anti-muslimske ekstremister». Nawaz fikk også en erstatning på 3,375 millioner dollar i et forlik.

SPLCs president, Richard Cohen, sa i sin beklagelse at «Nawaz og Quilliam har gitt verdifulle og viktige bidrag til den offentlige debatt, ved å fremme pluralisme og fordømme både anti-muslimske fordommer og islamistisk ekstremisme».

Southern Poverty Law Center er en amerikansk organisasjon som er kjent for sitt arbeid for borgerrettigheter og mot rasisme og intoleranse.

Nawaz, som selv er muslim, og hans organisasjon Quilliam sier de akter å bruke pengene på å bekjempe anti-muslimske fordommer og islamistisk ekstremisme. Han sier at alle som bidro økonomisk til å føre saken mot SPLC hjalp ham i å slå tilbake mot den regressive venstresiden og vise at moderate muslimer ikke lar seg kneble.

Om sin skuffelse over hva han kaller regressiv venstreside – som ikke er alle på venstresiden, men enkelte høyrøstede miljøer – har Nawaz blant annet sagt dette:

«Anti-muslimske ekstremister klager ofte over at det ikke er noen moderate muslimer som utfordrer ekstremisme. Så svarte liberale reformmuslimer på denne utfordringen, bare for å bli kalt anti-muslimske ekstremister av de man trodde var sine allierte, og som vi nå kaller regressiv venstreside.

Det er disse som snakker om progressive verdier: feminisme, homofiles rettigheter og ytringsfrihet, og som kritiserer kristenfundamentalister innen sine egne samfunn. For lenge siden hadde vi liberale reformmuslimer store håp til denne gruppen. På samme måte som de utfordret de konservative i sitt eget bibelbelt, trodde vi at de skulle støtte vår kamp mot vårt eget koranbelte. Hvor feil vi tok.»

Å bli oppført som ekstremist hos SPLC er ikke noen bagatellmessig greie. Organisasjonen har betydelige økonomiske muskler, og mektige støttespillere, og de nøyer seg ikke med å kjefte på folk i debatter. SPLC er en av gruppene som er hyret til å overvåke innhold på Youtube, og flagge videoer som de anser upassende. Å bli plassert på svartelisten til SPLC kan også innebære at innholdsprodusenter risikerer å bli kastet ut av betalingstjenestene de mottar donasjoner gjennom.

Maajid Nawaz har etter beklagelsen fra SPLC på sin Twitterkonto invitert til et samarbeid mot alle former for ekstremisme.

Forrige artikkelGrønn, gul og rød oppdrett
Neste artikkelDet globale tyngdepunktet flytter seg bort fra USA